Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Meritas - Prijateljstvo na prvi pogled

Meritas - Prijateljstvo na prvi pogledIgra slogova njihovih osobnih imena - Meri Jaman i Anita Valo - daje naziv sastavu Meritas. Meri i Anita odrasle su u Njemačkoj, a po dolasku u Hrvatsku - 1996. godine - oformile su duo koji je do sada snimio tri albuma, pokupio nekoliko nominacija za glazbene nagrade i postao jednim od najemitiranijih izvođača u hrvatskom radijskom eteru.

Njihov prvijenac ’Skači, pleši, viči!’ (Dallas Records, 1997.) na hrvatsku scenu je donio pjesme optimizma u izričaju power-popa, da bi njihov slijedeći autorski rad ’Igra’ (Dallas Records, 2000.) postavio nove produkcijske standarde na domaćoj pop sceni za kojeg su rekli da donosi izvanzemaljski zvuk iz najnovije svjetske produkcije.

Iza autorskog rada članica grupe Meritas stoji višegodišnje iskustvo i zanimljiv glazbeni put. Anita se pozornicama kreće od svoje pete godine, kada je sa svojom braćom i sestrama činila obiteljski band Valo Five. Prvi instrument koji je svirala bila je melodika. Potom je upoznala blok-flautu, a danas svira još klavir, gitaru i bas gitaru. Pohađala je glazbenu gimnaziju i privatnu školu za tonskog majstora, svirala je u njemačkim cover bandovima i duhovnu glazbu u crkvenom sastavu.
Meri je plesala balet od svoje treće godine, a prvi put je javno zapjevala u crkvenom zboru sa dvanaest. Pohađala je umjetničko-glazbenu školu i privatnu školu za musicale u Münchenu. Nakon nastupa u nekoliko njemačkih bandova, u crkvi je upoznala Anitu i s njome započela na pisanju vlastitih pjesama.

Nakon izlaska albuma prvijenca, u sklopu novinarske rock nagrade ’Crni mačak’ (1998.), članice grupe Meritas bile su nominirane u kategorijama za najbolji ženski vokal i nadu godine. Iste godine nastupile su u pulskoj Areni kao predgrupa Vanessi Mae. Tri godine kasnije, album ’Igra’ zaslužio je nominaciju ’Crnog mačka’ za produkciju godine.
2005. su godine, pak, osvojile nacionalnu diskografsku nagradu ’Porin’ u kategoriji vokalne suradnje s Massimom Savićem u pjesmi ’Odjednom ti’ s kojom su nastupile na hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, ’Dora 2004’.

Meritas su autorice glazbe svojih pjesama. Oko sebe, pak, okupljaju stalnu ekipu suradnika koji, svi zajedno, daju posebne standarde zvuka i pojavnosti sastava Meritas - glazbeni producent je Dejan Orešković, a stihove potpisuju Ines Prajo i Arjana Kunštek. Nastupe i predstavljanje pjesama uživo, Meri i Anita organiziraju sa bendom u polu-akustičnoj varijanti. Sastav čine Dejan Orešković (bas gitara), Tin Ostreš (bubanj) i Zdeslav Klarić (električni piano). ’Odjednom ti’, ’Daj da zaboravim’, ’Jedno’ i ’Slučajno’ naslovi su koji su obilježili njihov posljednji studijski, treći po redu uradak ’Na prvi pogled’.

’Meritas Unplugged’ je naziv novoga albuma grupe Meritas koji se snima u ljubljanskom studiju Metro. Album će biti objavljen povodom desete godišnjice djelovanja grupe. Repertoar na albumu odabrani je presjek pjesama s dosadašnje tri studijske ploče – ’Skači, pleši, viči!’ (1997.), ’Igra’ (2000.) i ’Na prvi pogled’ (2005.). Producent materijala je Dejan Orešković, a snimatelj Janez Križaj. Miksanje albuma radit će se u velikogoričkom studiju ’Šišmiš’.

Na albumu ’Meritas Unplugged’, u izdanju diskografske kuće Menart, pojavit će se dvije potpuno nove pjesme. Izlazak je predviđen za jesen ove godine.

Link: www.meritasweb.comAna Varljen

Objavljeno 04.08.2007.

Vremeplov

Kada pišem pjesmu, veći užitak mi stvara čuti nekog drugog kako je pjeva nego je sam izvoditi.
Shane MacGowan