Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Messerschmitt - Sve te maksimalne rock’n’roll godine

Messerschmitt - Sve te maksimalne rock’n’roll godineMesserschmitt su oformljeni u Puli krajem 1987. godine na inicijativu gitariste i pjevača Mire Kusačića. Prva MC ’Lussy’ snimljena je 1988. u istarskom gradiću Žminju nakon koje stižu prve pohvale i mnogi nastupi širom bivše Jugoslavije. 1989. Messerschmitt dospijeva u finale YURM-a (’YU rock momenta’), najvećeg festivala novih bendova bivše Jugoslavije.

1990. izlazi prvi LP ’Foxxin’ snimljen u Puli, dočekan uz bezrezervnu podršku kritike i publike sklone garažnom rock zvuku. Tiraž je rasprodan u kratkom roku i nikada nije doštampavan zbog raspada diskografske kuće Blind Dog Records. ’Foxxin’ se općenito smatra jednim od neponovljivih i krucijalnih izdanja rock glazbe s ovih prostora.

Nakon kratke stanke i oformljivanja nove postave, Messerschmitt vrlo brzo vraća ’izgubljene pozicije’, te se pojavljuju se na brojnim nastupima i festivalima, gdje uglavnom sviraju kao gosti ili headlineri. Istovremeno, bend se pojavljuje na mnogim kompilacijskim LP i CD izdanjima od kojih treba izdvojiti ’Bombardiranje New Yorka’.

1993. godine izlazi drugi LP ’Shake That Thing’ snimljen na istome mjestu gdje i prva MC (Žminju, dakle), za etiketu Slušaj Najglasnije iz Zagreba. Ponovo kreću s nastupima što ubrzo postaju duga promotivna turneja po Hrvatskoj i Sloveniji, koja kulminira nastupom na popularnom festivalu ’Fiju Briju’. Iste godine Messerschmitt su uključeni u dokument ondašnjeg novog hrvatskog rocka, LP-ju ’Trip Zone’.

1995. godine, razbijanjem ljubičaste Gibson SG gitare na dočeku Nove Godine u Puli, završava se kratka, ali plodonosna karijera benda koji je definitivno pomaknuo neka uvriježena razmišljanja u domaćem rocku.

Od 1996. do 2002. godine Miro Kusačić svira s bendom Opyum, čiji je rad uglavnom zasnovan na obradama klasičnih blues i rock ’n’ roll heroja.

2003. Kusačić zajedno sa Sašom Petkovićem Saletom na bubnju i Rusminom Obićem Rusom na basu reformira Messerschmitt. Izlaze u javnost s trećim albumom ’Rockafè’ u vlastitom izdanju nezavisne etikete Messerschmitt Motors Records, koji nailazi na sasvim pristojne kritike u hrvatskom medijskom rock prostoru.

U 2005. godinu, Messerschmitt iznendano uleću s novim albumom ”Moonlight Starlight”, snimljenim u ”Black Dog” studiju (ME) - producent Iwo Jiwo.

Današnjica donosi Messerschmittima periodične, no konstantne svirke po rock klubovima bivše države. Bend je živ, zdrav i osjeća se dobro što se može čuti i vidjeti na njihovim maksimalno nabrijanim koncertima.

Diskografija:
1988. – ’Lussy’ (MC), Slušaj Najglasnije
1990. – ’Foxxin’ (LP), Blind Dog Records
1993. – ’Shake That Thing’ (LP, CD), Slušaj Najglasnije
2003. – ’Rockafè’ (CD), Messerschmitt Motors Records
2005. - ’Moonlight Starlight’ (CD), Messerschmitt Motors Records

Link: www.messerschmitt-theband.tk

Marko Belić

Objavljeno 13.01.2007.

Vremeplov

Stvarno je mnogo pojava u glazbi i u prošlosti i danas kojima se divimo.
Nenad Borgudan (Detour)