Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Metallica pokorila Beograd!

Metallica pokorila Beograd!Prema izvještajima medija najvjerniji fanovi Metallica-e bili su ispred ulaza jos oko 9:00 ujutru. Pristigli autobusi dovozili su posjetioce iz okolnih zemalja: Hrvatske, Bugarske, Mađarske… Kolona mladih (a i onih koji se tako osjećaju) protezala se već od Brankovog mosta do Ušća gdje se održavao spektakl – ako se to tako može opisati.

Oko 18.20 pojavili su se francuski heavy metal bend Gojira. Oko pola sata svirke, zajedno sa grind vokalom frontmena i popularno rečeno, zagrijavanje publike za glavni događaj. Nakon pola sata pauze, potrebnih da se bina namjesti za naredni bend, izašli su legendarni Machine Head.

Impozantnim ozvučenjem, osvjetljenjem s dva video bima ovi američki pioniri novog vala heavy metala pružili su potpuni ugođaj svim fanovima, uzvikujući: “Beograd, let me see your hands up to the sky”. Machine Head su završili negdje oko 20:30 s riječima ”You were amazing Serbia”. Njihov nastup je pratilo više posjetilaca (ali ne treba zaboraviti da se tako “uzima” mjesto za svetkovinu koja se iščekuje).

A onda se sa video bima pojavio ‘isječak’ iz filma ‘Good, Bad & Ugly’. Morriconneova tema je bila presječena riječima: ‘Dobro večer Beograde, večeras je sa vama Metallica, nadam se da ste i vi uz nas’ – poručio je James Hatfield na početku koncerta negdje oko 21: 15.

Nakon vestern teme začuli su se taktovi numere ”Hit the lights”, a zatim ”Master of papets” koju je publika u glas pjevala s muzičarima koji su po velikoj bini išli s desne na lijevu strane pružajući sebe fanovima na velikom prostoru Ušća.

Sljedeća kompozicija ”From whome the bell talls”. Metallica u punoj snazi uz pomoć nevjerovatne energije iz publike. Završni solo na pjesmi Kirka Hammeta oduševio je sve prisutne koji su to ispratili gromoglasnim aplauzom.

‘Metallica je sa vama, jeste li vi sa nama? Drago nam je što smo ovdje ‘- rekao je James Hetfield a odgovor koji je dobio bio je više od ovacija.
Oko 45 minuta svirke a onda je uslijedilo zamračenje i s video bima krenuo je kraći film o bendu iz 1990. godine. To je upravo bio znak da počinje čuveni „Black“ album koji je „Metallica“ objavila prije dva desetljeća.

‘Jeste li živi? Kakav je osjećaj biti živ?’ - obratio se James publici uz pjesmu ”Battery”.
Ako je i bilo hladnokrvih posjeticala poslije prvih taktova s bine i energije u publici nije se moglo ostati ravnodušnim. A kada je James Hatfield sišao na most fan pita nastala je prava euforija. “Nothing else matters” i zborsko pjevanje koje se nastavlja i u pjesmama ”Whenever I may roam”,”The unforgiven” …

Fantastični basist Robert Trujillo ostaje sam na bini i pravi uvod da bi potom uslijedila himna ”Enter Sandman” uz vatromet koji je impresionirao i potvrdio svima da se prisustvuje spaktaklu. Orilo se uz ”If I die before I wake”.

‘God bless you Belgrade.’ – bend se povlači sa bine. Publika ih poziva na bis.

Vraćaju se uz pjesmu ”Fuel”. Ogroman plamen visine tridesetak metara umjesto vatrometa dodatno je “ugrijao” publiku.

Na Ušću potpuni spektakl još od koncerta The Rollin Stonesa . Ogromna količina pirotehnike, pucnji od kojih se odskače i ”One” koja odnosi drugi sat koncerta.

I kad su svi mislili da je kraj (Lars se pozdravio s publikom) Jamesa nije bilo teško uvjeriti da odsvira bar još jednu pjesmu. Bend se vratio na binu bez ikakve pompe i odsvirali su ”Seek and Destroy”, a veliki crni baloni sa logom benda koji su sve vrijeme lebdeli iznad bine popadali su po publici. Popalile su se i baklje, koje su navodno, bile zabranjene.

Tako je Metallica prekoračila dvosatnu svirku i dodala još dobrih 10-ak minuta svirke.
Opraštanje od publike je bilo jako dugo – rukovanje s fanovima iz prvih redova, mahanje, iznošenje zastave domaćina, klanjanje, poklanjanje trzalica i palica,… – jos dodatnih 10-ak minuta… Netko će i to pamtiti…

‘Da li sam ja jedini koji misli da se Metallca treba vratiti za manje od osam godina?’ - uzviknuo je Lars. O jačini odgovora publike ne može se reći jer bi se pisalo da je publika bila jača od ozvučenja.

Kraj spektakla. Za pamćenje.

Umjesto P.S.-a: Članovi Metallice sletjeli su na beogradski aerodrom ”Nikola Tesla” malo prije 17:30. Fanovi su nosili zastave, čak su donjeli i specijalno ”dunjevaču” rakiju ali od osiguranja nisu uspjeli priči muzičarima. Bend je odmah nakon izlaska iz aerodromske zgrade ušao u automobil i odvezli su se prema hotelu.

Ivica Stanković


Objavljeno 11.05.2012.

Vremeplov

Skoro svi naši fanovi koje smo sreli su stvarno cool ljudi. Inteligentni su i imaju vrlo zanimljiva mišljenja, daleko više od ustaljene predodžbe o prosječnom ”rock’nroll fanu”. Senzibilni su to ljudi s kojima rado popijem piće.
Peter Buck (REM)