Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Milan Mladenović, EKV - ”Dečak iz vode”

Milan Mladenović, EKV - ”Dečak iz vode”Zbirka pjesama ’Dečak iz vode’ s pripadajućom kolekcijom fotografija njezina autora, prerano preminulog začinjavca i frontmana benda ’Ekatarina Velika’, Milana Mladenovića (Zagreb, 21.9.1958. - Beograd, 5.11.1993.) doživjela je treće izdanje knjige, koja jednostavno nije mogla promašiti koncept, što svjedoči kako kometa koja je nakratko zabljesnula ove prostore nenavikle na kontinuirano svjetlo, kometa Milana Mladenovića, i dalje ima svoje obožavatelje. Iako je od njegove smrti prošlo skoro 13 godina, i iako se njegovo stvaralaštvo vrlo rijetko proziva i priziva, a koje je donosilo atmosferu za koju kategorijalni aparat tek treba biti izmišljen.

Kao da je u tako ranoj dobi, Mladenović počeo graditi koncept koji je isfurao u svom kratkom trajanju na ovdašnjoj sceni. Pisao je pjesme koje se svojim naslovima, upotrebljavanim riječima, temama i emotivno-asocijativnim arhipelagom, naizgled nisu puno razlikovale od tolikih poezija, ali koje su na svijet donosile jednu atmosferu za koju kategorijalni aparat tek treba biti izmišljen. Slično se može reći i za zvuk ’EKV-a’; mimo svake ambijentalnosti, daleko od aktualnog (glazbenog) trenutka u kojem je nastao, ali i bez ikakvog referiranja ili suprotstavljanja sceni kojoj je zemljopisno i vremenski pripadao. Rijetki su tekstopisci glazbe čiji stihovi mogu funkcionirati i na bijelom papiru, a u slučaju Milana Mladenovića postojii još nešto - njegovi se stihovi mogu čitati bez da vam pritom u ušima odzvanja moćan i upečatljiv zvuk njihovih uglazbljenja. ’Ogoljene’ na riječi, često izazivaju suprotne osjećaje od onih na albumima.

Rigonat je pjesme poredao po redoslijedu objavljenih albuma ’EKV-a’, odnosno pjesme koje su uglazbili raniji bendovi Milana Mladenovića, ’Limunovo drvo’ i ’Šarlo Akrobata’, stavljene su na sam početak. Tako čitatelj na neki način ima kronološki pregled Mladenovićeve karijere, u kojoj su funkciji i priložene fotografije od ranog djetinjstva, do, očito, posljednjih dana života u sivom i beznadnom Beogradu 1993. godine. Međutim, ujednačenost u osjećanju, temperamentu i formi, od ranih pjesama za ’Šarlu’ do materijala za posljednji album ’Neko nas posmatra’, dokazuje kako je Mladenović gajio zaokružen i brižljivo nijansiran umjetnički koncept. Bez dubokih rezova, iznenadnih uzleta i razočaranja. Možda je i to jedan od dokaza kako ni na koji način nije imao tradicijsko ni svako drugo uporište na prostoru na kojem se umjetnički ostvario. ’Dečak’ iz neke nama nepoznate vode, ili, jednostavnije rečeno - svoj čovjek.

Osim glazbe, za osjećanje Mladenovićevog osobenog svijeta može poslužiti i ova knjiga, koja jednostavno nije mogla promašiti koncept. Jest da je ona možda malo preštura podacima i iskazima (intervjui, sjećanja, recenzije) koji se u ovakvim prigodama, kada autor više nije među živima, iscrpnije tiskaju, ali, s druge strane, njima bi se možda samo zadovoljila forma bez naročite ekspresivnosti. Osim toga, takva građa možda bi donijela još koju notu tragike, koja je u ovom izdanju uspješno zaobiđena.

Milan Mladenović rođen je 21. rujna 1958. u Zagrebu. Otac Spasa, oficir JNA, rodom je iz Kruševca, a majka Danica (rođena Puharić) iz Makarske. Do svoje šeste godine Milan je živio u Zagrebu, zatim se preselio u Sarajevo. ’Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove gitare kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd. Stalno sam svirao, pravio neke pesmice. A onda, kad sam upoznao Gagija, nastalo je Limunovo drvo...’

Pratite fascinantan put ’dečaka iz vode’, od klinca koji svira tango napjeve na akustičnoj gitari, do karizmatičnog vođe jednog od najcjenjenijih bendova s ovim prostora - Ekatarine Velike, uz mnoštvo fotografija, tekstova i pjesama neprežaljene grupe.

Cijena: 80 kuna
Format: 23
Broj stranica: 158
Uvez: meki
Godina izdanja: 2003
Izdavač: Lom, Beograd, SiCG

Ana Varljen

Objavljeno 15.04.2006.

Vremeplov

Meni je danas pozicija glazbe, u društvu i u medijima, ne smiješna, već čudnovata, čudnovato bizarna. Danas možeš ići u šoping centar i vidjeti bend kako svira za ljude koji su tamo došli kupovati. Meni je to čudnovato.
Marin Alvir (Marinada)