Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Milan Mladenović i EKV - Tribute to Ekatarina Velika

Milan Mladenović i EKV - Tribute to Ekatarina VelikaBend koji je umnogočemu utjecao na riječke (te mnoge druge) glazbenike ostao je živjeti kao mit i legenda na prostorima bivše države, a 11-ta obljetnica od smrti njegovog karizmatičnog i talentiranog vođe je, eto, pomalo sjetna prigoda da se prisjetimo kronologije jedne od najvećih grupa svih vremena na ovim prostorima.

Gotovo je nevjerovatno da je kompletna jedna postava EKV zauvijek prestala postojati, a oni su Ivan Vdović, Milan Mladenović, Bojan Pečar i Margita Stefanović. Možda suštinu života i muzike preminulih članova legendarne grupe najbolje izražavaju stihovi jedne pjesme sa albuma „Samo par godina za nas“: „Rasli smo na ničijoj zemlji, surovo sunce iznad nas. Živimo u tuđoj kući. Ona i on i on i ja. Budim se u zoru, tu je početak, tu je i kraj. Mi smo na granici i nema povratka i snaga otiče kap po kap u nepovrat”.

Umjesto da im ispisujemo hvalospjeve, preporučiti ćemo vam ”samo” da poslušate jedan od EKV albuma po vlastitom izboru nakon što pročitate ovu kratku kronologiju ovih osebujnih kreativaca.

Milan Mladenović rođen je 21. rujna 1958. u Zagrebu. Otac Spasa, oficir JNA, rodom je iz Kruševca, a majka Danica (rođ. Puharić) iz Makarske. Do svoje šeste godine Milan je živio u Zagrebu, a zatim se preselio u Sarajevo, da bi se konačno skrasio u Beogradu 1979.godine. Tijekom odrastanja stalno svira gitaru (počeo sa šest godina) i sve više sklada.

1982. Milan i Koja se razilaze i raspada se Šarlo Akrobata. Koja stvara grupu Disciplina kičme, a Milan, sa Gagijem i Vdom, Katarinu II. Sastavu se priključuju Margita-Magi Stefanović (klavijature) i Bojan Pečar (bas). Prvi koncert Katarine II bio je krajem 1982. u SKC-u, sa Partibrejkersima i U škripcu.

1984. Izlazi album „Katarina II”; iz grupe odlaze Gagi i Vd, za bubnjevima je Ivan Fece Firči. Grupa mijenja ime u Ekatarina Velika - EKV.

1985. Album „Ekatarina Velika”.

1986. Album „S vetrom uz lice”. Umesto Firčija koji je btw kasnije bio suprug Marine Perazić, za bubnjevima je Ivan Ranković.

1987. Izlazi „Live 1986”, album snimljen na koncertu u Zagrebu. Grupi se priključuje danas poznati glumac Srđan Žika Todorović (bubnjevi). Izlazi album „Ljubav”.

1989. Album „Samo par godina za nas”. Bojan Pečar odlazi u London. Umesto njega svira Dragiša Uskoković-Ćima, a jedno vreme prateće vokale pjeva Tanja Jovićević iz novosadske grupe Oktobar 1864. Za bubnjevima je Marko Milivojević.

1991. Sedmi album EKV: „Dum dum”.

U proljeće 1992. nekoliko vodećih beogradskih rock muzičara Milan, Cane, Gile, Švaba, Anton, Čavke, Borko i Jovec stvaraju grupu Rimtutituki i snimaju pesmu „Slušaj vamo”, s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”. Singl je objavio Radio B-92.

1993. Poslednji album: „Netko nas posmatra”.

U proljeće 1994. Milan odlazi u Brazil, gde zajedno sa Mitrom Subotićem -Subom snima posljednju ploču: „Angels breath”. Po Milanovim riječima, „to je neka vrsta psihodeličnog samba-rocka s balkanskim uticajem”.

Milan Mladenović umro je 5. studenog 1994. u Beogradu od kratkotrajne, no razarajuće kancerogene bolesti, a Magi 19. rujna 2002.godine.

Bili smo veoma uporni da bismo stvorili ime i to nije bilo baš lako. Odsvirali smo mnogo koncerata u bivšoj i u skraćenoj Jugoslaviji. Preko 700, što je ogroman broj. Ne mislim da se treba odupirati uticajima po svaku cenu. Dobro je da kada već nešto ostavi utisak na tebe, sto je normalno, da to propustiš kroz sebe. Mi smo uspeli da napravimo svoj jezik, što ne znači da ne priznajemo tuđi. Po tome što smo različiti, što imamo svoj jezik smo valjda i interesantni ljudima. Muzika je nešto što čovek nosi u sebi. I kada sviramo zajedno, to je nešto što izlazi iz nas, pa smo taj prepoznatljiv zvuk zapravo mi, Mi se menjamo, a s nama se godinama i taj zvuk menjao. Koliko smo bili dosledni sebi toliko su nam i sve ploče do sada bile različite - rekao je Mladenović jednom prigodom.

Anton Cvijić

Objavljeno 10.11.2005.

Vremeplov

Studijsko snimanje je ustvari samo dokumentiranje našeg rada, dok su nastupi uživo ono što mi jesmo.
Edi Maružin (Gustafi)