Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Miroslav Evačić - Čudni, čudni Čardaš Blues

Miroslav Evačić - Čudni, čudni Čardaš BluesMultiinstrumentalist, tonski snimatelj i glazbeni producent, a prije svega vizionar čije glazbene ideje probijaju barijere konvencionalnog. Nakon 10-ak godina djelovanja kao jedan od osnivača i ključnih figura etno-rock sastava Ščukin Berek, 2001. god. započinje svoj glazbeni odmak u avangardnom pravcu. Kao rezultat toga, 2003. god. izdaje svoj prvi samostalni album ”Čardaš Blues” koji postaje sinonim za specifični glazbeni izričaj koji donosi. Kako i sam naslov govori, blues je konstanta koju oplemenjuje melodijama, ritmovima, i zvukovima svog podneblja na originalni način.

Ako se još do sad niste upoznali sa glazbenim izričajem pod vodstvom navedenog imena, onda je ovo pravi trenutak da pročitate nekoliko nadolazećih rečenica. Oni kojima bi ovo ime moglo biti poznato, sigurno su zaljubljenici u hrvatsku etno priču. Osim onih iz Hrvatske koji štuju i vole naš etno izričaj, naći će se tu i popriličan broj stranaca koji će s lakoćom i oduševljenjem prepoznati ime Miroslava Evačića.

Autentični podravski etno blueser s korita rijeke Drave Miroslav Evačić u svojoj glazbi spaja korijenje naizgled sasvim suprotnih glazbenih žanrova. Delta Mississippija i Podravina njegove su dvije velike ljubavi, koje zajedno miješa, prelijeva, pretače i spaja u izuzetno zanimljivu i originalnu glazbenu kombinaciju. Svog je glazbenog putovanja postao svjestan onog trena kada je glazba u njemu probudila istinski interes i divljenje. Mnogo je utjecaja koje rado spominje: The Beatles, Hendrix, Cream, The Rolling Stones, John Mayall, Peter Green, Muddy Watters, J. L. Hooker, Robert Johnson itd.

Samouki gitarist koji je prvo zasvirao frulu, a potom harmoniku, već 20 godina aktivno muzicira i koketira s mnogim glazbenim izričajima. Medijska pompa ga je zaobišla u širokom krugu, dokazujući kako glazbenici poput Evačića nemaju mjesta ispod našeg izlizanog i jeftinog estradnog neba. Pa neka im i bude, tako kvalitetan glazbenik sa svim svojim sjajnim postavama u bandu zaslužuje malo više od transparentne pompe koju nude hrvatski mediji. Poražavajuća je činjenica kako su se od 300 poslanih pozivnica na promociju albuma odazvala samo tri čovjeka.

No, Evačić ima jaku volju za radom i ne ovisi o onome što se piše i kako se piše, dovoljno mu je, kako i sam kaže, da ga barem jedan čovjek sluša i on će i dalje svirati. Uz njega na sceni pojavljuje se i njegova supruga Gordana koja s njim muzicira već deset godina. Posebna povezanost i specifičnost njihovog odnosa, kao i ravnopravnost i uvažavanje, uvelike se mogu vidjeti na sceni kod bračnih partnera, ali i svih članova skupine.

Ako ste imali prilike biti u tvornici 11.03.2006. na koncertu pod imenom ”Čardaš blues”, a pod Evačićevim vodstvom, onda ste svoje glazbeno iskustvo obogatili još jednim osebujnim i autohtonim biserom. Obitelj Evačić može se osim sjajne svirke pohvaliti i iznimnim osjećajem za ono ljudsko, te skromnošću o vlastitoj veličini, te nam samo ostavlja otvoreno pitanje - pa zar kod nas postoje takvi ljudi?

Njihove gotovo meditativno duge kose kao da oslikavaju plodan i pitoreskan zavičaj iz kojeg dolaze. Glazbeni eksperiment, ljubav prema zavičaju, ljubav prema svijetu i čovjeku uzdižu ih do razine zavidne za svaku komercijalno orijentiranu glazbu. To su glazbenici radi glazbe i jedno u službi nje same. Stoga ako vam se uskoro ukaže prilika da posjetite neku svirku ovih sjajnih muzičara, svakako je iskoristite.

Ekskluzivni intervju Miroslava Evačića u fROOTS magazinu

Ian Anderson sreo je Miroslava Evačića na proslavi Nove 2005. godine u Samoboru, na privatnom druženju etno glazbenika prilikom kojeg je njegova supruga Gordana svirala cimbale, a Miroslav je bio gitarist. Odmah mu se svidjela, između ostalih, njihova svirka nakon čega su mu dali svoja dotadašnja dva CD uratka ”Čardaš blues” iz 2003. god i mini album ”Esencijalno”. Nekoliko mjeseci kasnije fROOTS čitatelji su mogli pročitati popis pjesama koje uredništvo ovog svjetskog magazina preporučuje za slušanje, a na listi se našla i pjesma ”Az a Szep” sa ”Čardaš bluesa”.

”U početku to su bili Beatlesi, mislim da sam imao oko sedam godina kad sam ih čuo, a kada sam imao deset, čuo sam za Jimija Hendrixa i tad sam odlučio da ću svirati gitaru”, prisjeća se Miroslav svojih glazbenih uzora. ”Moji prijatelji svirali su u lokalnom folklornom društvu, a ja sam im se pridružio svirajući tamburu bugariju. U drugim bendovima smo istodobno svirali blues. U to vrijeme, kasnih osamdesetih, dok je još postojala Jugoslavija, na ovim prostorima je bilo par bendova koji su kombinirali rock elemente sa folklorom. Stoga su na mene jako utjecali Leb i Sol, R.M. Tocak iz Makedonije i neki drugi. Pošto smo mi iz sjeverne Hrvatske svirali smo tradicionalne pjesme s mnogo instrumentala. Bend smo nazvali Ščukin Berek i dan danas djelujemo”. Gordana je došla u bend nekoliko godina kasnije u dobi kad je imala 16 godina, te dalje i sama nastavlja:
”U početku sam svirala tamburu bugariju. Malo po malo, počeli smo razgovarati o cimbalu, tom starohrvatskom instrumentu. U to vrijeme, ranih devedesetih zbilja nije bilo lako naći cimbale na ovim prostorima. Na velikim cimbalama imate puno više mogućnosti kontrole tona i upravo se to čuje na pjesmi ’Az a Szep’ koja je i najistaknutija na ovom albumu”, priča ova osebujna glazbenica i pobliže nam opisuje cimbale kao instrument vrijedan poštovanja.

U međuvremenu Miroslav producira i snimke starijih glazbenika iz Podravine, pa nastavlja: ”Na mene je jako utjecao Blaž Lenger, legenda ove regije i starac koji je jako zaslužan za mnoge promjene u glazbi Podravine”. U to vrijeme, kasnih devedesetih bilo je dosta rivalstva među mladima koji su svirali cimbale, ali je nedostajalo violinista, stoga on voli reći da su violinisti kao blues slide gitaristi. Tada je došlo do ideje da te dvije komponente spoje zajedno.”U Podravini pjesme zvuče dosta tužno jer violine zvuče više kao slide, ali u Slavoniji više sliče na Chicago Blues gdje je i inače život dinamičniji nego li je to u Podravini”, slikovito zaključuju u svom stilu. Pjesme Miroslava Evačića se nalaze na posljednjoj fROOTS kompilaciji etno izvođača iz raznih dijelova svijeta. (fROOTS)

Diskografija:
Čardaš Blues - Scardona, 2005.
Esencijalno - VG Records, 2004.
Čardaš Blues - Blind Dog Records, 2003.

Online: www.miroslavevacic.com.

Mate Bogut

Objavljeno 29.05.2006.

Vremeplov

Svakako da će razlike između filtriranih studijskih uradaka i javnog nastupa itekako biti, no - ne postoji li razlike između filma i teatra? Trenutak nastupa nosi i tremu i bljesak.
Luka Milas (Florijan)