Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mitovi i legende hrvatske rock glazbe

Mitovi i legende hrvatske rock glazbeU novom izdanju omiljene & zločeste ”Nagradnjače” donosimo random listu dijela mitova i legendi koji su vremenom obavili ono što optimisti zovu ”Hrvatska rock scena”. Poredak u ovom slučaju nema nekog pretjeranog značaja, nagrade su uješnog karaktera - dakle, svi oni koji se osjećaju zapostavljeno ili izigrano zbog ovog članka mogu zaplakati na redakcijskim jakim plećima & ramenima Ri-rock.com glazbenog magazina. Koliko istine ima u dolje navedenim mitovima i legendama prosudite sami, mi ne vjerujemo u baš sve što čujemo, no gdje ima dima ima i vatre, jel’te. Riječani prednjače po brojnosti, a ako se oraspoložimo slijedi i Vol. 2 HR rock mitova i legendi.

1. Pjevač riječke alternativne rock grupe Grč, Zoran Štajduhar Zoff, je na jednom koncertu grupe krajem 80-ih rastrgao i pojeo srnu na pozornici. Krivo, Zoff je dželatskom sjekirom čerečio iznutrice dobavljene iz obližnjih mesnica. Ponekad i teleće glave.

2. Grupa Psihomodo Pop uobičavala je kompletno nastupati gola kada bi se razularili na nakoj od manjih svirki. Krivo, vidi pod Let3. Tag: brnjice. Ne radi se o razularenosti već o poznatom dijelu gotovo ”klasičnog” nastupa riječkih preformance rockera.

3. Goran Bare si je pucao u iz pištolja u srce nakon što ga je uhvatio tko-zna-koji-po-redu narko delirium. Netočno, radi se o Miši Kovaču - bez delirijuma. Bare je objavio album ”Srce” krajem 2006. godine.

4. Damir Urban si je na koncertu Laufera u zagrebačkoj Jabuci bocom razbio glavu i zato više nema kose. Netočno, dotični je prema vlastitom priznanju koristio prejake koncentracije izbjeljivača kose tijekom mladosti i time si trajno uništio korijenje iste. Da je razbio bocu i završio na hitnoj pomoći - je. Da je odbio Porina tijekom direktnog TV prijenosa iste za kategoriju ”Najbolji alternativni album” - je. Zanimljivo, od tada mu je solo karijera napokon krenula uzlaznom putanjom.

5. KUD Idijote je talijanska mafija skoro poubijala na jednom manjem nastupu na Siciliji zbog pjevanja pjesme ”Bandiera Rossa”. Blizu... ali ne radi se o mafiji već o nekolicini nabrijanih lokalaca. Zanimljivo je da je slučaj izazvao diplomatski spor Italije i Jugoslavije, te punio stranice dnevno-političkih sadržaja dnevnih novina s obje strane granice.

6. Ivica Kečer, poznatiji kao Satan Panonski, na jednom je nastupu s grupom Pogreb svoje tijelo žestoko izrezao komadićima stakla boce koju je netom razbio o vlastitu glavu, pa je sve bilo puno krvi. Kečer je dobar dio života prije pogibije proveo na psihijatriji, a i podatak je utemeljen.

7. Pjevač grupe Termiti Predrag Kraljević Kralj na prvom se većem koncertu benda u Rijeci potpuno izrezao žiletom po tijelu. Istina dijelom. Kralj se nije ”potpuno” razrezao. Mada se dvoumimo i oko toga da se ne radi možda o nastupu Termita u Kristalnoj dvorani u Opatiji, a ne u Rijeci.

8. Narodnjak Siniša Vuco osnovao je heavy metal band Klanje ljudi, s kojim je pokušao nastupiti na kaštelanskom groblju. Bo? Hus det djud end vot his duing hir? Istina je da je sa svojom metal grupom Živo blato izvodio pizdarije - na sreću & golemo veselje ljubitelja autohtone balkanske trash mjuze.

9. Davor Gobac ošamario je rock kritičara Ilka Čulića zbog loše recenzije jednog albuma grupe Psihomodo Pop. Istina, epilog priče ”kaj buš ti mene recenziral” je ostvaren na sudu u Zagrebu.

10. Reper El Bahattee na pozornicu Porina u izravnom televizijskom prijenosu izlazi s američkom zastavom preko koje velikim crnim slovima piše ”Jedite kurac”, ne bi li na taj način izrazio svoje neslaganje s američkim napadom na Irak. El Bahatteeju i ostatku benda do kraja života zabranjen je ulazak u SAD, a i karijera mu je nepovratno krenulo nizbrdo nakon tog ”incidenta”. Aha, to su muda djeco.

11. Goran Penava Pišta iz metal grupe Hard Time je našamarao nekog tipa na koncertu koji ga je provocirao i pljuvao. Istina živa. Pišta! Pišta! Pišta!

12. Konflikt između Hrvatske glazbene unije i benda Kojoti koji su nastupali kao predgrupa Partibrejkersa u Sloveniji rezultirao je raspadom Kojota jer jednostavno više ih nitko nije htio zvati na svirke. Blizu... toplo, toplo, ali nema zvanične potvrde o tome. U istom paketu je završio i riječki garage rock bend The Stuff, kaže legenda.

13. Dragan Lukić Luky je sotonist. Ma šta vam je ljudi, tip je odličan producent, solidan muzičar/autor i tanašnoga glasa pjevač koji se fura na magiku, misticizam, pecanje, more, pis of majnd i to...

14. Livio Morosin je autor većine hit pjesama sa početka karijere Gustafa ali ih potpisuje Edi Morožin koji mu ih je ukrao jer mu je Livio dugovao neke pare. A i rođaci su. Uf, a Istra je ustvari frakofonska banovina iz 5 stoljeća i ne nalazi se u Istri već negdje u Heidelbergu. Krivo, čini nam se.

15. Uredništvo RiRock.com magazina je ideju za ovaj članak ukralo iz dokumentarnog filma ”Kad muzičari šokiraju”, a ovi pak iz dokumentarca ”100 najšokantnijih momenata rock n’ rolla” američkog VH 1. Netočno, barem što se tiče nas, dio priča smo i sami napisali, dokumentirali i isporučili gospodinu redatelju Jagatiću za navedeni film. Uostalom, jel’ vas išta od ovih mitova i legendi šokiralo? Ma, neee...

Redakcija

Grč - ”Nož u mojoj ruci”

Objavljeno 17.04.2007.

Vremeplov

Nikada se nisam osvrtala unatrag sa žaljenjem. Nikada nisam mislila zašto nisam postala glumica ili zašto sam samo veslala za Johnom? Uvijek sam hodala uz njega, a on je uvijek podržavao sve što sam radila.
June Carter Cash