Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Moderna hrvatska glazba u novoj Žednouhoj avanturi!

Moderna hrvatska glazba u novoj Žednouhoj avanturi!Hrvatska glazbena scena kao i ona globalna u zadnjih 20-ak godina zahtijeva dublje istraživanje u potrazi za živom, autentičnom , inovativnom, kvalitetnom glazbom.

Vrtoglavi razvoj tehnologije – internet, digatilazacija/banalizacija opreme za sviranje, snimanje i reproduciranje glazbe , kao i izokrenuti sistem etičkih vrijednosti doprinjeli su do glazbene hiperprodukcije koja rezultira masom mrtvog digitalnog zvuka koji često u sebi ne nosi glazbene vrijednosti vec samo jeftinu ili skuplju marketinšku poruku s jedinim ciljem – profit.

Van nemilosrdne, hladne glazbene industrije egzistira paralelni glazbeni svijet - undeground u kojem glazba i dalje ima onu iskonsku čaroliju, zanos i snažnu humanu poruku sublimiranu u zvuk. Žednouhe je pored ostalih fokusiranih glazbenih svjetova uvijek zanimala i granica između underground i pop scene ta nevidljiva nit koju koja povezuje, a ujedno i odvaja dva potpuno različita svijeta. Jedni od predstavnika hrvatske moderne underground glazbene scene su i inovatori u formi i sadržaju zvuka - bend TOBOGAN koji će nastupiti 30. travnja u klubu Attack u sklopu skvota Medika.

Od 2007. godine Tobogan istražuje veliki i dobrim dijelom nepoznati prostor između živo izvođene glazbe i elektronske plesne glazbe; vezu između programiranog ritma i akustičnih bubnjeva; napetost između unaprijed zadane forme i kolektivne improvizacije. Istraživanje traje kontinuirano do danas, ali u ponešto drugačijoj formaciji i osvježenom stilskom pristupu. Ono što je počelo kao solo nastup polako je preraslo u ansambl koji se, uz česte izmjene i zamjene članova, na kraju formirao u kvartet.

Iako je oprema koja se koristi u svrhe istraživanja vrlo poznata i standardna, poput gitare, bubnjeva, basa i klavijature, korištenje tih instrumenata je ipak pomalo nekonvencionalno. Tako gitara djeluje poput nekog perkusivnog i vrlo atmosferičnog instrumenta dok bas, spojen kroz različite procesore, daje potporu u dubokim frekvencijama koje tresu i najtvrđe temelje.

Klavijature i sintesajzeri drže harmonijski kostur u čvrstim i stabilnim odnosima što na kraju ostavlja mjesto za bubnjeve koji, uz pomoć poznatih ritmova iz svijeta elektronike, signaliziraju i daju smjer cijelom sastavu. Postoji i peti, skriveni, član koji, uz pomoć velikih i čudesnih strojeva, kontrolira i daje novu dimenziju zvuku koji se stvara na pozornici.

Tobogan ekipa će vas na neki način uvijek iznova iznenaditi ali, što je još i važnije, uvijek će ući duboko u područje koje trenutno istražuje, bez obzira radilo se o planetu Techno, tamnoj strani Dubstepa ili možda funky svijetu House glazbe, etc. Tim pustolovnih glazbenih istraživača napravit će sve da provedete večer u plesnom ritmu na najprirodniji mogući način.

Tobogan čine renomirani hrvatski glazbenici: Janko Novoselić – bubnjevi; Konrad Lovrenčić – bas; NT Wave (Valent Samardžija) – gitara; Toni Starešinić – klavijature; Skriveni Član – zvuk.

Podršku cjelonoćnom plesnom događaju 30. travnja kada će nastupiti bend TOBOGAN pružit će predstavnici dva također inovativna DJ kolektiva : FUNK GURU (CFSN DJs) i BOROVICH (SoulKeks).

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 25kn mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, Tratinjska 22. Na ulazu će koštati 35 kn.

Objavljeno 20.04.2014.

Vremeplov

Ovdje je sve u raspadu, a mediji rade sve protiv ove zemlje stvarajući kriterije koji za rezultat imaju da premalo naše glazbe izlazi izvan granica ove zemlje, premda imamo izuzetno talentiranih glazbenika koji ni po čemu ne zaostaju za svjetskim. Što se mene tiče, o meni nitko ništa ne mora pisati u Hrvatskoj.
Damir Halilić Hal