Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Moderna hrvatska glazba u novoj Žednouhoj avanturi!

Moderna hrvatska glazba u novoj Žednouhoj avanturi!Hrvatska glazbena scena kao i ona globalna u zadnjih 20-ak godina zahtijeva dublje istraživanje u potrazi za živom, autentičnom , inovativnom, kvalitetnom glazbom.

Vrtoglavi razvoj tehnologije – internet, digatilazacija/banalizacija opreme za sviranje, snimanje i reproduciranje glazbe , kao i izokrenuti sistem etičkih vrijednosti doprinjeli su do glazbene hiperprodukcije koja rezultira masom mrtvog digitalnog zvuka koji često u sebi ne nosi glazbene vrijednosti vec samo jeftinu ili skuplju marketinšku poruku s jedinim ciljem – profit.

Van nemilosrdne, hladne glazbene industrije egzistira paralelni glazbeni svijet - undeground u kojem glazba i dalje ima onu iskonsku čaroliju, zanos i snažnu humanu poruku sublimiranu u zvuk. Žednouhe je pored ostalih fokusiranih glazbenih svjetova uvijek zanimala i granica između underground i pop scene ta nevidljiva nit koju koja povezuje, a ujedno i odvaja dva potpuno različita svijeta. Jedni od predstavnika hrvatske moderne underground glazbene scene su i inovatori u formi i sadržaju zvuka - bend TOBOGAN koji će nastupiti 30. travnja u klubu Attack u sklopu skvota Medika.

Od 2007. godine Tobogan istražuje veliki i dobrim dijelom nepoznati prostor između živo izvođene glazbe i elektronske plesne glazbe; vezu između programiranog ritma i akustičnih bubnjeva; napetost između unaprijed zadane forme i kolektivne improvizacije. Istraživanje traje kontinuirano do danas, ali u ponešto drugačijoj formaciji i osvježenom stilskom pristupu. Ono što je počelo kao solo nastup polako je preraslo u ansambl koji se, uz česte izmjene i zamjene članova, na kraju formirao u kvartet.

Iako je oprema koja se koristi u svrhe istraživanja vrlo poznata i standardna, poput gitare, bubnjeva, basa i klavijature, korištenje tih instrumenata je ipak pomalo nekonvencionalno. Tako gitara djeluje poput nekog perkusivnog i vrlo atmosferičnog instrumenta dok bas, spojen kroz različite procesore, daje potporu u dubokim frekvencijama koje tresu i najtvrđe temelje.

Klavijature i sintesajzeri drže harmonijski kostur u čvrstim i stabilnim odnosima što na kraju ostavlja mjesto za bubnjeve koji, uz pomoć poznatih ritmova iz svijeta elektronike, signaliziraju i daju smjer cijelom sastavu. Postoji i peti, skriveni, član koji, uz pomoć velikih i čudesnih strojeva, kontrolira i daje novu dimenziju zvuku koji se stvara na pozornici.

Tobogan ekipa će vas na neki način uvijek iznova iznenaditi ali, što je još i važnije, uvijek će ući duboko u područje koje trenutno istražuje, bez obzira radilo se o planetu Techno, tamnoj strani Dubstepa ili možda funky svijetu House glazbe, etc. Tim pustolovnih glazbenih istraživača napravit će sve da provedete večer u plesnom ritmu na najprirodniji mogući način.

Tobogan čine renomirani hrvatski glazbenici: Janko Novoselić – bubnjevi; Konrad Lovrenčić – bas; NT Wave (Valent Samardžija) – gitara; Toni Starešinić – klavijature; Skriveni Član – zvuk.

Podršku cjelonoćnom plesnom događaju 30. travnja kada će nastupiti bend TOBOGAN pružit će predstavnici dva također inovativna DJ kolektiva : FUNK GURU (CFSN DJs) i BOROVICH (SoulKeks).

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 25kn mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, Tratinjska 22. Na ulazu će koštati 35 kn.

Objavljeno 20.04.2014.

Vremeplov

Ne, prije svega ja nisam rocker. Mene bi se moglo više svrstati u neki slavonski pandan bluesera. Kad si blueser onda to radiš do smrti, a kad si rocker onda se voziš u bijesnom automobilu, okružen si trebama, znaš ono sex, drugs and rock&roll. Ja sebe danas ne smatram rockerom nego hrvatskom inačicom bluesmana.
Goran Bare