Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Monsieur Doumani u Močvari!

Monsieur Doumani u Močvari!Ciparski genijalci Monsieur Doumani se vraćaju 07.11.2021. u zagrebačku Močvaru...

Nakon što su prije dvije godine Monsieur Doumani ’odradili’ sjajan koncert u šatoru CirkoBalkane, sada nam se vraćaju u Vrelo zvuka i to u klub Močvara gdje su spremni napraviti pravu etno/world music feštu.

Ovaj ciparski trojac nam dolazi u pravi trenutak jer su početkom rujna objavili svoj novi album ”Pissourin” (Glitterbeat Records) s kojim su poharali svjetsku world music scenu. ”Pissourin” je trenutno na prvim mjestima svih važnijih svjetskih world music top lista, a novinari se u recenzijama natječu tko će više pohvaliti taj album.

Monsieur Doumani je osnovan 2011. u Nikoziji, a ovaj trio na akustičnim instrumentima (tzouras – instrument jako sličan bouzoukiju, flauta, trombon, gitara) uz malu pomoć elektronike je u ovih 10 godina doživio pravi filmski uspjeh.

Svoj glazbeni stil su na početku vezali uz ciparske tradicijske pjesme, ali su brzo krenuli s autorskim pjesmama koje su bile naslonjene na tamošnju tradiciju, bilo tekstom, bilo melodijom. Iako se poigravaju s tradicijom, oni u svojim tekstovima govore o velikim problemima u društvu, a posebnu pažnju pridaju podijeljenosti Cipra te se zalažu za brisanje granica na otoku/državi. Svojim aktivizmom Monsieur Doumani pomalo podsjećaju na punk i slične bendove, ali i pokazuju da se aktivizam ne mora nužno vezati samo za određeni stil glazbe.

Svoju DIY ideologiju Monsieur Doumani su pokazali i u izdavaštvu. Iako je već prvi album ”Grippy Grappa” iz 2013. dobio sjajne recenzije u najvažnijim world music časopisima, Songlines i fRoots, oni i sljedeći album ”Sikosis” (2015.) objavljuju u vlastitoj nakladi. Taj je album po prvi put grupi donio prva mjesta na mjesečnim listama World Music Charts Europe i Transglobal Music Charts, a Songlines i fRoots su ga proglasili albumom kojeg se mora imati. I treći album, ”Angathin” (2018.) objavljuju u vlastitoj nakladi, a on im, osim već uobičajenim sjajnih recenzija i mjesečnih titula najboljeg world music albuma, donosi i prvo mjesto na godišnjoj listi Transglobal World Music Charts. S njim su Monsieur Doumani već postali poznati u cijelom svijetu pa ih Songlines 2019. bira za najbolju world music grupu na svijetu.

Nakon svih tih uspjeha bend je ’pokleknuo’ pa četvrti album, ”Pissourin”, nije objavljen u vlastitoj nakladi nego za Glitterbeat Records, najvažnijoj world music izdavačkoj kući na svijetu, a taj ’brak’ je donio veliki uspjeh za obje strane jer je ”Pissourin” jednostavno poharao glazbeni svijet. Od Songlinesa i fRootsa preko Globalsoundsa i Financial Timesa do Guardiana niže se jedna pohvalna recenzija za drugom, a album je odmah postao broj jedan na World Music Charts Europe i Transglobal World Music Charts, a među velikim je favoritima za titulu najboljeg albuma godine.

Monsieur Doumani se najbolje osjećaju na koncertima pa su, čim su pandemijski uvjeti dopustili, organizirali europsku turneju u sklopu koje nam se vraćaju u Zagreb. Svi oni koji su bili na prvom koncertu znaju da je ovo nešto što se ne propušta, a kako je bilo prije dvije godine možete se uvjeriti ovdje.

Priču o Monsieur Doumani moramo završiti i spominjanjem samostalnog albuma pjevača Antonisa Antonioua (”Kkismettin”) koji je također objavljen ove godine i koji je također sjajno prošao u svjetskim medijima, a neumorni Ciprani sudjeluju i u radu benda Trio Tekke.

Objavljeno 04.11.2021.

Vremeplov

Mislim da nas uspjeh u osnovi uopće nije promijenio kao ljude. Isti smo luđaci kakvi smo bili na početku. Ne vidimo se ništa većima od naših fanova.
Kirk Hammett (Metallica)