Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Moondog Coronation Ball prvi veliki rock&roll koncert

Moondog Coronation Ball prvi veliki rock&roll koncertDanas kada je sasvim normalno odabrati rock koncert na koji želite otići, kupiti ulaznice i jednostavno se tamo pojaviti, malo tko se zapita kako je sve to započelo i kada se zapravo održao prvi rock koncert.

Službeno prihvaćen kao prvi veliki rock&roll koncert bio je Moondog Coronation Ball koji je
održan u Cleveland Areni u Clevelandu u državi Ohio, dana 21. ožujka 1952.

Koncert je organizirao Alan Freed, DJ koji je prvi počeo koristiti termin “Rock and Roll” na WJW- radiju, zajedno sa Lewom Plattom, lokalnim promotorom koncerata i Freedovim sponzorima.

Uloga DJ-a u tim godinama bila je ogromna. Oni su bili ti koji su odlučivali što će se slušat, a što ne, koju glazbu će se servirati mladeži tog doba, pa nije niti čudno da su vrlo brzo postali i organizatori koncerata, promotori i glavni pokretači događanja na glazbenoj sceni.

Kaže se da prvi probijaju led, upravo im se zbog te hrabrosti koju su pokazali prilikom organiziranja nečega što do tada nije postojalo kao takvo može i oprostiti i nespretnost koja se dogodila. Jeli razlog bio nedostatak iskustva Freeda i Platta ili su bili previše zaneseni teško je reći no dogodilo se da se za Moondog Coronation Ball u prodaji našlo više karata nego što su kapaciteti arene dopuštali.

Na dan koncerta u Cleveland Areni i oko nje okupilo se oko 20,000 ljudi koji su se na jedvite jade stisnuli u arenu koja je mogla primiti upola manje ljudi. Kako je dio ostao pred arenom, a unutra je već bilo kao u košnici, došlo je do zabrinutosti od mogućih nereda te je osiguranje prekinulo koncert nakon prve pjesme Paula ‘Hucklebuck’Williamsa, koja je bila jedna od točki otvorenja.

Ideja da se organizira ovakav koncert bila je objeručke prihvaćena i od promotora i glazbenika i publike. Očito je da je bilo i više nego dosta zainteresiranih, no zbog velikog prekoračenja kapaciteta arene koje je uzrokovalo prekidanje Moondog Coronation Balla mnogi su bili razočarani. Neki među njima shvatili su što budućnost nosi i vrlo brzo su se i sami počeli baviti organizacijom rock&roll koncerta.

Danas je to sasvim druga priča što se organizacije tiče te je Moondog sada profesionalno organiziran koncert. I dok je organizacija u skladu s današnjim vremenom i zahtjervima publike sam koncert još uvijek pobuđuje duh 50tih. Dok probrani rock&roll izvođači zabavljaju publiku, mnogi posjetitelji odijevaju se u klasičnom stilu 50tih.

U čast prvom Moondog Coronation Ballu koncerti se održavaju sredinom ožujka no mjesto događanja je promjenjeno budući je Cleveland Arena demolirana u travnju 1977.godine a danas se na njenom mjestu nalazi pristojno područje sa zgradom u kojem je sjedište američkog Crvenog Križa.

Koncerti se već godinama održavaju u Quicken Loans areni, a upravo WMJI radio čiji je DJ sve zakuhao sponzorira ovaj događaj.

Anamarija Simčić Paulić


Objavljeno 03.09.2009.

Vremeplov

Meni je danas pozicija glazbe, u društvu i u medijima, ne smiješna, već čudnovata, čudnovato bizarna. Danas možeš ići u šoping centar i vidjeti bend kako svira za ljude koji su tamo došli kupovati. Meni je to čudnovato.
Marin Alvir (Marinada)