Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Najbolji britanski albumi prema NME magazinu

Najbolji britanski albumi prema NME magazinuDebitantski album ”The Stone Roses” grupe The Stone Roses iz 1989. godine autori i uredništvo popularnog glazbenog magazina NME proglasili su najboljim britanskim albumom svih vremena.

U anketi, kojom se željelo utvrditi stotinu najboljih albuma glazbenika koji su zaslužni za britansku ”glazbenu renesansu”, drugo je mjesto pripalo albumu ”The Queen Is Dead” grupe The Smiths, a treće ”Definitely Maybe”, prvom albumu grupe Oasis. Četvrto su mjesto zauzeli Sex Pistols i njihov nosač zvuka ”Never Mind The Bollocks”, dok se na visokom petom mjestu našla mlada grupa Arctic Monkeys.
Zanimljivo je da je ta nova glazbena senzacija, čiji je prvi album ”Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” objavljen početkom ove godine, nadmašila zvijezde poput Davida Bowieja i grupe Franz Ferdinand i Radiohead.

Iza Arctic Monkeysa ostali su čak i legendarni Beatlesi čiji se album ”Revolver” smjestio tek na devetom mjestu ljestvice stotinu najboljih britanskih albuma. Prema mišljenju novinara NME-a, Arctic Monkeys zaslužili su naći se u društvu nekih od najvećih britanskih glazbenika, unatoč činjenici da je njihov prvi album objavljen tek u ponedjeljak.

– Guranje albuma ”Whatever People Say I Am... That’s What I’m Not” među ove albume moglo bi se činiti preuranjenim, no ono što je sve njih učinilo velikima je stav i promjena – nešto što Arctic Monkeys posjeduju u izobilju, stoji u objašnjenju NME-a, koji je ipak poznatiji po tome da im se lako ”omakne” dizanje u nebesa grupa koje vrlo brzo nestanu sa svjetla pozornice. No, to je ipak NME.

Evo i NME-ove liste deset najboljih svjetskih albuma svih vremena gdje su Stone Roses također zasjeli na vrh:

1. The Stone Roses - ’The Stone Roses’
2. Pixies - ’Doolittle’
3. The Beach Boys - ’Pet Sounds’
4. Television - ’Marquee Moon’
5. The Beatles - ’Revolver’
6. Love - ’Forever Changes’
7. The Strokes - ’Is This it’
8. The Smiths - ’The Queen Is Dead’
9.The Velvet Underground - ’The Velvet Underground & Nico’
10. The Sex Pistols - ’Never Mind The Bollocks Here is Sex Pistols’.

Ove liste gotovo uvijek potegnu pitanje o ”konačnoj i pravoj” listi najboljih, mada, barem kako se nama čini, to nikad nije moguće - no, uvijek dobro dođu kao povod za prisjećanje na drage albume i razgovor sa prijateljima o ”konačnoj listi najboljih albuma”.

Link: www.nme.com

N/A

Objavljeno 20.02.2006.

Vremeplov

U Austriji smo na jednom festivalu svirali u 20.00, a na drugom, udaljenom 100 kilometara, u ponoć. Nije nam bilo teško.
Biljan (Erotic Biljan & His Heretics)