Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Najveći jubilej Jazza!

Najveći jubilej Jazza!Prvi opipljiv dokaz da Jazz istinski postoji, snimljen je 26.02.1917.godine. Grupa “Original Dixieland Jass Band” snimila je tada dvije kompozicije: Original Dixieland Jass Band (one step) i Livery Stable Blues.

Original Dixieland Jass Band bio je, gledano kao pravac, Dixieland Jass Band koji je prve jazz snimke napravio početkom 1917. Njihov ”Liveri Stable Blues” postao je prvi jazz singl ikada izdan.

Ne samo što je ova grupa napravila prve snimke jazz muzike, već je ostavila i autorski pečat jazz standardima među kojima je najpoznatiji ”Tiger Rag”.

Krajem 1917. godine pisanje imena benda je promjenjeno u Original Dixieland Jass Band.
Bend se sastojao od pet muzičara koji su svirali prije toga u Papa Jack Laine bendovima, (rasno integrirana grupa muzičara koji sviraju za parade, plesove, i oglašavanja u New Orleansu).

Original Dixieland Jass Band je bio prvi bend koji je komercijalno snimio jazz i tako nametnuo novi žanr. Lider benda Nick LaRocca rekao je u jednom intervjuu da je ODJB zaslužio priznanje kao prvi bend koji je snimio jazz komercijalno i da su zapravo prvi bend koji je uspostavio jazz kao muzički idiom tj. žanr.

Bend se raspao i krajem 1920-ih i muzičari su nastavili svako svojim putem. Godine 1936. isti muzičari napravili su reunion koncert na radiju. RCA Victor (radio stanica) ih je pozvala natrag u studio tj. ponudili su im posao i to je rezultiralo da su tijekom naredne dvije godine snimili 25 numera kao ”The Original Dikieland Five.”

Godine 1960. objavljena je knjiga, ‘Priča o Original Dikieland Jazz Bandu’’, Pisac H O. Brun napisao ju je na osnovu Nick LaRoccaovih sjećanja, (koja se ponekad razlikuju od drugih izvora).

Jedan od velikana Jazza, Louis Armstrong prisjetio se ovog velikog benda u jednom svojem intervjuu (Louis Armstrong, Swing That Music, 1936) : - ”Samo četiri godine prije nego što sam naučio svirati trubu u Waif’s Home, 1909., prvi veliki jazz orkestar je formiran u New Orleansu od muzičara po imenu Dominick James LaRocca. Zvali su ga ’Nick’ LaRocca.

Njegov orkestar je imao samo pet članova ali su to bili pet najtoplijih muzičara kakve do tada nikad nisam čuo. LaRocca je nazvao taj bend bend ’stari Dikieland Jass Band ” (aka ’The Old Dixieland Jass Band’) . On je imao instrumentalizaciju drugačiju od svega što smo prije toga čuli, instrumentalizaciju da stare pjesme zvuče kao da su nove. Pored LaRoccae bili su i Lari Shields(klarinet), Eddie Edwards (trombon), Ragas na klaviru i Sbarbaro za bubnjevima. Svi su krenuli da budu poznati svirači a učinili su da je Dixieland Band muzika sada u glazbenoj povijesti. ”
(izvor: Armstrong, Louis (1993). Swing That Music. Da Capo Press. pp. 9–10. ISBN 0-306-80544-8).

Ivica Stanković

Objavljeno 26.02.2017.

Vremeplov

Mislim da je najbolji način za nešto napraviti stalno se kretati naprijed, nikada ne sumnjati i kretati se naprijed. Ako pogriješiš reci da si pogriješio…
John Frusciante (Red Hot Chili Peppers)