Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Nebula - Jedan od najuzbudljivijih modernih rock bendova

Nebula - Jedan od najuzbudljivijih modernih rock bendovaNebula su jedan od najuzbudljivijih modernih rock bendova. Njihova muzika je kombinacija rifova Black Sabbatha sa virtuoznim solažama u stilu Jimmi Hendrixa. Vješto preklapanje distorzije i wah-waha, hard rocka, psihodelije i punka. Takvu muziku prate tekstovi inspirirani svemirskim putovanjima, raketama i ostalim eksplozivnim napravama. Doslovno svaka stvar izaziva eksploziju.

Bend je nastao 1997. godine u Los Angelesu kada gitarista Eddie Glass i bubnjar ruben Romano napuštaju jedan od prvih stoner rock bendova Fu manchu. Priključuje im se basista Mark Abshire.
1998. godine izdaju svoj prvi nosač zvuka EP Let it Burn. Svakako najbolja stvar na EP-u je ’Vulcano Bomber’ koja zvukovno vjerno odražava svoje ime. Snažni gitarski riffovi i vriskovi vokala uz nagle promjene dinamike, doslovno zvukom dočaravaju udar bombe u vulkan. Uz to na ep-u se nalazi instrumental ’Raga in the Bloodshot Piramid’ na kojemu je glavni intrument indijski sitar, što ukazuje na udaljavanje benda od žanra stoner rocka, bolje reći dodatno obogaćivanje žanra sa još više elemenata psihodelije i space rocka.

Nakon ’Let it Burn’ snimaju EP ’Sun Creatures’ i prvi album ’To the Center’ koji je izdan za diskografsku kuću Sub Pop. Album producira Jack Endino koji je radio sa Nirvanom i Soundgardenom. Na ’To the Center’ još više razvijaju kombinaciju psihodelije, stonera, hard rocka i protopunka sedamdesetih što se najbolje može čuti u pjesmi ’Freedom’. Pjesma traje sedam minuta i sastoji se od prijelaza sa psihodeličnih akustičnih djelova na nabrijane distorzirane djelove, sve u pozadini praćeno solažama na wah-wahu i indijskom sitaru. Također se na albumu nalazi obrada pjesme ’I Need Somebody’ sa albuma Raw Power grupe Iggy and the Stooges čime jasno pokazuju tko su im uzori.
Idući album ’Charged’ također izdaju za kultnu diskografsku kuću Sub Pop gdje ostaju vjerni svojem dotadašnjem stilu. Album ’Charged’ i album ’To the Center’ se smatraju najboljim ostvarenjima grupe.
Nakon toga sviraju na turnejama zajedno sa bendovima Corosion of Comformity, Zeke, Nashvile Pussy i izdaju split album sa bendom Lowrider.
2003. godine izdaju album ’Atomic Ritua’, gdje je zvuk i dalje pomiješan s psihodelijom, ali ipak prevladava žešća atmosfera.

Konačno, krajem ožujka ove godine izdaju album ’Apollo’. Na albumu prevladavaju kraće pjesme bržeg ritma. Tražeći informacije po netu naletio sam na forum www.Stonerrock.com, gdje su fanovi podjeljeni oko albuma. Neki mu zamjeraju da je previše punk rock, a premalo psihodeličan, dok drugi odgovaraju ’Zašto toliko mrzite rock and roll’. Da, ’Apollo’ je pravi rock album, ali ne poput novijih poza bendova kao što su Jet ili Hives koji samo kopiraju stare garažne bendove i ne ulažu previše truda u svirku. Album ’Apollo’ je odsviran u najboljoj maniri Jimi Hendrixa križan sa punk energijom. Istina i na ovoma albumu ne nedostaje psihodelije i indijskog sitara, ali su ti djelovi skraćeni. Osobno, najbolja stvar je završna ’Opiate float/Orbit’ i ’Eagle has landed’. Psihodelični punk rock, kombinacija koja se može teško zamisliti, ali bend Nebula ovim albumom potvrđuje mogućnost postojanja te kombinacije. Ne samo mogućnost postojanja, već i da takva muzika super zvuči.

Budući da službenih CD-ova grupe najvjerojatnije neće biti u hrvatskoj distribuciji predlažem svakome koga zanima ovaj bend da si skine njihove empetrice pomoću nekog p2p programa ili da posjeti njihovu službenu web stranicu Nebulamusic.com gdje može downloadati par stvari.

Marin Tomić

Objavljeno 06.04.2006.

Vremeplov

Album smo radili zato jer smo mi htjeli, a ne zbog nekih pritisaka sa strane, da nas netko tjera da ga radimo.
Simon Rix (Kaiser Chiefs)