Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Neil Young - Individualna američka glazba

Neil Young - Individualna američka glazbaNeil Young (rođen 12. studenog 1945. u Torontu, Kanada) ovih je dana otkrio osnovne informacije o svom novom studijskom izdanju. Album pod nazivom ”Chrome Dreams II” u prodaji će se pojaviti 16. listopada za Reprise records, što znači da je objavljivanje dugoočekivanog CD-DVD paketa ”Archives vol. 1, 1963-1972” prolongirano za kraj ove ili početak slijedeće godine.

Za sada je poznato da će na albumu biti deset pjesama, neke starijeg datuma i neke novije, dok će vjerojatni singl biti skladba ”Ordinary People”. Zanimljivo je da dvije još nenaslovljene pjesme imaju neobično dugo trajanje - 13 i 18 minuta. Young je ”Chrome Dreams II” snimio u relativno kratkom roku za današnje produkcijske standarde, i to uz pomoć Ralpha Moline, bubnjara njegove prateće grupe The Crazy Horse, te gitariste Bena Keitha.

Originalni ”Chrome Dreams” trebao je biti izdan krajem ’70-ih ali su sva originalna dokumentacija, snimke i materijal za taj album nestali u požaru 1978. godine, koji je uništio Neilov dom u Malibuu (USA). Da se radi o vrijednim snimkama svjedoči podatak da su pjesme s tog albuma kasnije uvrštene na druga izdanja i postale njegovi ”standardni” hitovi - ”Like a Hurricane”, ”Pocahontas”, ”Sedan Delivery”, ”Powderfinger”, ”Hold Back the Tears” i ”Look Out for My Love”. Ove pjesme nalazimo raspršene na albumima ”Rust Never Sleeps” (1979.), ”American Stars ’N Bars” (1979.) i ”Freedom” (1989.).

”Chrome Dreams II” se idejno nastavlja na anti George Bush kampanju s prijašnjeg studijskog albuma ”Living With War” iz 2006. godine. Promociju će započeti na sjevernoameričkoj turneji koja počinje 13. listopada, a zasigurno će se protegnuti na 2008. kada počinju američki predsjednički izbori, za koje se već sada zna da će biti najskuplji u povijesti. Neke od pjesama Neil će predstaviti premijerno na dobrotvornom nastupu Farm Aid koji će se uz nastupe Willieja Nelsona, Dave Matthews Banda, Counting Crowsa i drugih izvođača održati 9.rujna na newyorkškom Randall Islandu.

Prisjetimo se, Neil Young je prošle godine uvršten među dobitnike 5. godišnje dodjele nagrada ”Americana Honors and Awards” u Nashvilleu. Premda većina laureata nagrade Americana nije poznata hrvatskoj javnosti to nije slučaj s Neilom Youngom koji je proglašen za glazbenika godine. Prema riječima organizatorice Tamare Saviano godišnja nagrada za životno djelo ”Americana” nešto je drugačija od uobičajenih nagrada: ”U našem svijetu nagrada za životno djelo znači da laureati koji su je dobili nastavljaju sa stvaranjem glazbe i turnejama, a ne da su okončali svoj stvaralački put. Mi dodjeljujemo više životnih nagrada za različite glazbene segmente. Iz toga je vidljivo koliko su oni različiti, koliko su drugačiji njihovi glazbeni izričaju i kako su oni pridonijeli američkoj glazbi. To vam daje dojam koliko je sveobuhvatna američka glazba.”

Na kraju pročitajte što je Flea, basist grupe Red Hot Chili Peppers, napisao za magazin Rolling Stone o Neilu: ”...He would rather represent where he is at the time. That’s what’s so awesome: watching his career wax and wane according to the truth of his character at the moment. It’s never phony. It’s always real. The truth is not always perfect.”
Mmh, da... Neil Young je definitivno, kako je već netko negdje zapisao, Najveći Američki Individualac. Guru rock glazbe.

Link: Neilyoung.comRobert Paulić / Artist info

Objavljeno 27.08.2007.

Vremeplov

Diskografija je jedno, mediji drugo, a koncerti treće. Svaka od tih stavki traži sasvim drugačiji pristup, ali i potpunu predanost.
Damir Urban - intervju za RiRock.com