Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

New Musical Express – Više od pet desetljeća ”bavljenja mjuzom”

New Musical Express – Više od pet desetljeća ”bavljenja mjuzom”New Musical Express je glazbeni časopis koji je osnovan 7. ožujka 1952. godine u Londonu. Iako su se svi časopisi tiskali na tzv. glosiju (sjajnom papiru), ovaj se časopis u početku tiskao na običnom novinskom papiru. Godinama kasnije NME dobiva oblik kakav ima i danas.

Postaje vrlo popularan među beat generacijom (naziv za „revoluciju ponašanja“ u Americi) i ima posebno mjesto u povijesti medija jer je 14. studenog 1952. godine zaslužan za objavljivanje prve top liste pod nazivom ’’Top 12’’. Iako je ljestvica bila pisanog formata postala je bitna i za ostale medije te glavno mjerilo za popularnost izvođača. Broj jedan na ljestvici je bio Al Martino s pjesmom ”Volare” koju je kasnije obradila grupa Gipsy Kings.

Njihova ljestvica je postigla veliko zanimanje čitatelja te je 1. listopada 1954. godine proširena na ’’Top 20’’ dok je prvo mjesto zauzeo Frank Sinatra s pjesmom ”Three Coins In The Fountain”. Na njihovoj ljestvici našao se čak i naš Ivo Robić , 1959. godine. Ovaj časopis je 2006. godine ponovno ušao u povijest kao najbolji časopis 20. stoljeća po odabiru Coca - Cole.

U 70-im godinama prošlog stoljeća New Musical Express ima ozbiljnog konkurenta – tjednik Melody Maker, koji je dostigao tiraž od 250.000 prodanih primjeraka. MM je osnovan, također u Londonu, puno ranije, 1926. godine, ali je ranije bio fokusiran uglavnom na jazz. Kada rock muzika postaje dominantna u popularnoj kulturi, Melody Maker mijenja orijentaciju i posvećuje se ovom žanru. Ipak, pojava punka sredinom 70-ih vraća visok rejting New Musical Expressu, a kao posebno uspješan potez pokazuje se odluka, početkom 80-ih, da se uz časopis čitateljima poklanjaju i audio kasete sa snimcima deset „nadolazećih“ bendova - među kojima su tada bili Aztec Camera, Orange Juice i Scritti Politti.

Već u prvim godinama (preciznije 1953.) časopis je utemeljio i NME Awards, i danas uglednu glazbenu nagradu, koju su prošle godine, recimo, dobili Primal Scream, Muse, The Killers, Arctic Monkeys i Robbie Williams.

Za NME su radili mnogi poznati publicisti i fotografi, tako se među njima našao i Anton Corbijn poznat po radu s Depeche Mode, U2, Johnny Cashom i Tom Waitsom. No, Corbijn nerado priča o tome jer se sporio s magazinom oko prava na neke fotografije a cijela priča je završila na sudu. I danas, toliko godina nakon osnivanja i bezbroj tekstova, fotografija i ostalih materijala koje objavljuju uz časopis ili na svojim net stranicama, NME je jedan od najpoznatijih i najrelevantnijih glazbenih magazina u svijetu. Uostalom, ne kaže se bez razloga da su uprav oni uz forsiranje Blura, Radioheada i Oasisa „izmislili“ brit-pop.

Link: www.nme.com

Serena Calderara

Objavljeno 26.08.2008.

Vremeplov

Uvijek su nas zanimali bendovi koji su ključni, koji pomiču granice i koji ostavljaju dubok trag svojom originalnošću. Također su nas uvijek zanimali bendovi koji eksperimentiraju i nude nešto novo. Također uvijek smo voljeli intenzivan zvuk, puno energije, puno muda i puno iskrenosti.
Pavle Valerjev ([mandelbrot set]), intervju za RiRock.com