Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Nišville se sjeća velikana jazz trube

Nišville se sjeća velikana jazz trubeLegendarni trubač i jedan od najutjecajnih jazz muzičara Donald Byrd, preminuo je u osamdesetprvoj godini u Delaveru (USA) gde je živio i posljednjih godina predavao na Delaware State University.

Jedan od posljednjih javnih nastupa Donald Byrd je imao 2007. godine na Nišville jazz festivalu s bendom svojih studenata sa Delaware Univerziteta, a tada mu je i uručena nagrada festivala za doprinos jazzu.

Poznat i kao jedan od formalno najobrazovanijih jazz muzičara (dva mastera i doktorat iz područja muzike i prava) Byrd se osim za interpretacijsku komponentu muzike dosta bavio povijesti jazza, kao i etnomuzikologijom, pa mu je te 2007. godine, ostvarena želja da uživo čuje i nastupi (kako na sceni Letnje pozornice, tako i u svojevrsnoj jazz procesiji ulicama Niša), s tradicionalnim srpskim puhačkim orkestrom Gorana Cekića i orkestrom „Karandila“ iz Bugarske.

Donald Byrd je također i jedan od najzaslužnijih za uvođenje jazza u službene školske programe u Americi. Tokom svog boravka u Nišu, gdje je sa kolegama profesorima bio i član delegacije Delaware Univerziteta, ponudio je i pomoć Nišvilu oko pokretanja jazz akademije.

Iako primarno odličan be bop muzičar, Donald Byrd će možda najviše ostati zapamćen kao jedan od rodonačelnika fuzije jazza s fankom, ritmom i bluesom i soulom. Njegov album iz 1973. godine „Black Byrd“, najprodavaniji je album svih vremena poznate diskografske kuće „Blue Note“. Samim tim on se smatra i jednim od preteča, odnosno, rodonačelnika acid jazz pravca, a semplove s njegovih albuma iz tog perioda koristili su između ostalih Us3, Tribe Called Quest, Public Enemy.

Godine 1993. sudjelovao je u projektu Guru – Jazzmatazz, privukavši tako pažnju i mlađe hip-hop publike.

Na popisu velikih imena s kojima je tokom karijere nastupao su i: Lionel Hampton, Art Blakey & Jazz Messengers, John Coltrane, Sonny Rollins, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Red Garland, Gigi Gryce, Max Roach, Henk Mobley, Yusef Lateef, Pepper Adams...

Objavljeno 16.02.2013.

Povezani članci

Vremeplov

Prohujalo deset godina i ništa. Prohujat će i još deset. Šta je bilo između i što će biti, nemam pojma...
Stanko Bažanić, intervju za RiRock.com