Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Nišville se sjeća velikana jazz trube

Nišville se sjeća velikana jazz trubeLegendarni trubač i jedan od najutjecajnih jazz muzičara Donald Byrd, preminuo je u osamdesetprvoj godini u Delaveru (USA) gde je živio i posljednjih godina predavao na Delaware State University.

Jedan od posljednjih javnih nastupa Donald Byrd je imao 2007. godine na Nišville jazz festivalu s bendom svojih studenata sa Delaware Univerziteta, a tada mu je i uručena nagrada festivala za doprinos jazzu.

Poznat i kao jedan od formalno najobrazovanijih jazz muzičara (dva mastera i doktorat iz područja muzike i prava) Byrd se osim za interpretacijsku komponentu muzike dosta bavio povijesti jazza, kao i etnomuzikologijom, pa mu je te 2007. godine, ostvarena želja da uživo čuje i nastupi (kako na sceni Letnje pozornice, tako i u svojevrsnoj jazz procesiji ulicama Niša), s tradicionalnim srpskim puhačkim orkestrom Gorana Cekića i orkestrom „Karandila“ iz Bugarske.

Donald Byrd je također i jedan od najzaslužnijih za uvođenje jazza u službene školske programe u Americi. Tokom svog boravka u Nišu, gdje je sa kolegama profesorima bio i član delegacije Delaware Univerziteta, ponudio je i pomoć Nišvilu oko pokretanja jazz akademije.

Iako primarno odličan be bop muzičar, Donald Byrd će možda najviše ostati zapamćen kao jedan od rodonačelnika fuzije jazza s fankom, ritmom i bluesom i soulom. Njegov album iz 1973. godine „Black Byrd“, najprodavaniji je album svih vremena poznate diskografske kuće „Blue Note“. Samim tim on se smatra i jednim od preteča, odnosno, rodonačelnika acid jazz pravca, a semplove s njegovih albuma iz tog perioda koristili su između ostalih Us3, Tribe Called Quest, Public Enemy.

Godine 1993. sudjelovao je u projektu Guru – Jazzmatazz, privukavši tako pažnju i mlađe hip-hop publike.

Na popisu velikih imena s kojima je tokom karijere nastupao su i: Lionel Hampton, Art Blakey & Jazz Messengers, John Coltrane, Sonny Rollins, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Red Garland, Gigi Gryce, Max Roach, Henk Mobley, Yusef Lateef, Pepper Adams...

Objavljeno 16.02.2013.

Povezani članci

Vremeplov

Mislim da je izvođaču najgore ostati bez dobrog autora - kao, doduše, i obratno.
Đana Šegon