Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Norah Jones - The Fall

Norah Jones - The Fall’’Cijeli zvuk novog albuma već sam ranije imala u glavi’’- kaže Norah Jones, o svom novom albumu, koji je od ovoga tjedna u prodaji.

’’Htjela sam da groove bude teži i više zastupljen, željela sam nešto drugačije. Dugo sam bila sa istom grupom glazbenika i shvatila sam da je vrijeme za rad sa novim ljudima, poželjela sam malo eksperimentirati.’’ Rezultat tih eksperimenata novi je album ove višestruke Grammy dobitnice, nazvan ’’The Fall’’ i predstavlja uzbudljiv odmak od prethodna 3 albuma koji su prodani u preko 36 milijuna primjeraka.

Prva vidljiva promjena duža je lista suradnika. Producent Jacquire King (Kings of Leon, Modesty Mouse, Tom Waits...) okupio je uz Norah bubnjare Joey Waronkera (Beck, REM) i Jamesa Gadsona (Bill Withers), kalvijaturistu James Polysera (Erykah Badu, Al Green) i gitariste Marc Ribota (Tom Waits, Elvis Costello) i Smokey Hormela ( Johnny Cash, Joe Strummer). Norah je udružila snage i sa nekoliko cijenjenih tekstopisaca, uključujući Ryan Adamsa i Will Sheffa, te dosadašnjim suradnikom Jesse Harrisom.

’’Tražila sam partnera za novu ploču zato što bez druge perspektive ne bih dobila drugačiji zvuk’’- govori Norah. ’’Kratko vrijeme sam istraživala, a onda sam uzela u ruke najdražu ploču ’’Mule Variations’’ Toma Waitsa i pogledala popis ljudi koji su ju stvarali. Ja nikada neću zvučati kao Tom Waits, ali željela sam neke elemente sa tog albuma - balans između prekrasnog i grubog, a istovremeno potpuno prirodno.’’

Sa svoja tri multiplatinasta albuma: ’’Come away With Me’’ iz 2002., ’’Feels Like Home’’ iz 2004. i ’’Not Too Late’’ iz 2007. koji su zauzimali svoja mjesta na Billboardovoj top listi albuma, Norah Jones je utemeljila čvrst identitet baziran prvenstveno na svom glasu i jazzy, klavirskom pop stilu. Na albumu ’’The Fall’’ u prvi plan stavljene su gitare. ’’Uvijek sam više skladala uz gitaru nego uz klavir. Ovaj put sam stavila ritam u prvi plan.’’ Smjer albuma ’’The Fall’’ ubrzo je otkriven već na prvoj napisanoj pjesmi.

Pjesmu ’’Light As A Feather’’ napisala sam sa Ryan Adamsom. Nisam željela da se na novom albumu čuje moj country zvuk , pa smo morali smisliti nešto drugačije; izbacili smo gitare i dodali taj ludi sample koji zvuči kao oštrica noža.’’

Čak su i jazzy pjesme poput ’’It’s Gonna Be’’ zahtijevale novi tretman. ’’Ta je pjesma pomalo swing, sa puno teksta, ali zahvaljujući mom prijatelju, bubnjaru Robertu DiPietru, smislili smo ritam koji diktira zvuk pjesme.’’

Jedina stvar koja je ostala nepromijenjena na albumu ’’The Fall’’, od upečatljive rock pjesme ’’Stuck’’ do intimnih balada poput ’’Back To Manhattan’’, njezino je osebujno i ekspresivno pjevanje. Taj dio stvaralačkog procesa bio je za Norah najlakši do sada. ’’Više sam bila fokusirana na sve što se događalo oko snimanja, pa sam se jednostavno mogla opustiti i pjevati.’’ - rekla je Norah.

Iako je Norah Jones uvijek djelovala zrelije, album ’’The Fall’’ potvrda je njezina ulaska u novu fazu kreativnog razvoja. Unatoč promjeni u načinu pjevanja i instrumentalnom radu, Norah smatra da njezino stvaralaštvo tek gradi temelje sasvim novog pristupa.

’’Starija sam i to je evidentno u mojim pjesmama. Prije sam, kao početnica, bila zabrinuta za svoj rad, no danas se ne bojim probati nešto novo, imam dovoljno samopouzdanja da ono što napišem i poslušam.’’

Kao i tri puta do sada, Norah je očito pogodila. Nepodijeljene afirmativne reakcije fanova i kritike, govore samo jedno - Norah ima u rukama još jedan fenomenalan album.

Objavljeno 06.12.2009.

Vremeplov

Osobno sam napravio sve suprotno od očekivanja roditelja, a bio sam tako lijepo „usmjeravan“, mažen i pažen. Teško je uopće razmišljati o zanimanju kojim će se moje dijete baviti jer najvjerojatnije takvo zanimanje danas ni ne postoji.
Dubravko Ivaniš (Pips, Chips & Videoclips), intervju za RiRock.com