Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Nouvelle Vague i Les Yeux de la Tete – Dolazak Francuza u Hrvatsku

Nouvelle Vague i Les Yeux de la Tete – Dolazak Francuza u HrvatskuKao jedno od nedavnih zanimljivih događanja pamtim pronalazak slojevite hrpe knjiga na francuskom jeziku u kartonskim kutijama.

Sklona izbirljivosti čak i kod napuštenih knjiga, uz Cervantesa i Maupassanta u originalu, odabrala sam i ’Bande A Part’ Jacquesa Perreta. Ono što me navelo baš na nju, bila je zapravo slobodna asocijacija na istoimeni album i cijelokupnu priču francuskog benda Nouvelle Vague.

Bande a Part, te prvijenac Nouvelle Vague jedina su dva albuma zanimljive francuske skupine. Samo značenje naziva dobro je poznato iz filmske kulture i struje ’Novoga Vala’ kojoj je između ostalih pripadao i Jean-Luc Godard sa filmom, nikad dovoljno spomenutoga naziva ’Bande A Part’.

Počelo je jednostavno, Marc Collin nazvao je Oliviera Libauxa sa idejom da izrađuju bossanova verzije hitova iz vremena Novoga Vala osamdesetih. U svoj projekt uključili su i brojne vokalistice poput Melanie Pain ili Phoebe Killdeer. Zaista je neobično čuti, primjerice u stvari ’Human Fly’ od The Crampsa, umjesto Luxovog energičnog zavijanja, nježno žensko šaputanje ’bzzz bzzz bzzz’ tonova. Obradili su sve i svakoga, od Echo and the Bunnymen, preko Buzzcocksa, Billy Idola, Depeche Modea, Yazooa, Bauhausa, Siouxie, Joy Divisiona, do The Clasha, i natrag.

’Bossa Nova’ na portugalskom također označava ’novi trend’, što dodatno dokazuje da se ova outsajderska skupina (’bande a part’) ljubitelja Novoga Vala (’nouvelle vague’) zaista potrudila uključiti simboliku u svaku dionicu svoga rada. Što još dodati nego instrumente, gdje se uz obavezne Marcove klavijature i Olivierovu gitaru, pronađe i cijela lepeza udaraljki ili možda, harmonika.

Dodatna iznenađenja valja provjeriti na njihovom nastupu uživo, i to u Zagrebu, 25.listopada u Tvornici kulture. Neslužbeno najavljuju i izvedbu novoga materijala koji je u pripremi za treći album. Kako stvari stoje, ulaznice se prodaju mahnitom brzinom i kultura će se stvarati pred mnogobrojnim očima francuskog stvarateljstva žedne publike.

Kad govorimo o francuskom stvarateljstvu, treba spomenuti i stanoviti bend Les Yeux de la Tete koji će nam nastupiti tu doma u Rijeci, u jazz klubu Tunel. Kao i uvijek, dijeli se besplatni kikiriki i čupati se treba za stolice. Datuma 31.listopada, kojeg možda treba učiniti atraktivnijim tako da se kaže da je ’halloween’, svoj album ’L’Oeuf du Cyclone’ promovirati će francuski trio koji stvara instrumentalnu, math rock, ili kako ih labeliraju punkjazz glazbu. Dakle, za frankofobe, nemaju francuskih riječi, ali imaju saksofon.


Nouvelle Vague – Love will Tear us Apart (Joy Division)


Cheshire Kath

Objavljeno 23.10.2008.

Vremeplov

Na fakultetu sam studirao politiku, pa me to zanima. Kako neki vole pročitati dobru knjigu ili preslušati neki CD, tako ja imam potrebu za politikom. Mislim da će kapitalizam uskoro propasti jer mnoge stvari ne štimaju u njemu, posebno u Britaniji. Ma politika je svugdje zanimljiva, bilo da je riječ o Venecueli, Kosovu, Walesu...
Nicky Wire (Manic Street Preachers)