Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Odličan koncert Steve Vaia u beogradskoj Areni

Odličan koncert Steve Vaia u beogradskoj AreniAmerički gitarist Steve Vai održao je 30.10. odličan koncert u ”Kombank Areni” u Beogradu i dvoiplosatnom svirkom oduševio, po slobodnoj procijeni oko 3000 posjetitelja. (Foto: A. Pajović)

Malo preko 150 minuta glazbe, s jednim bisom, produženo je s predgrupom, tj. s Beverly McClellan, koja je otvorila ”binu”. Beverly je, inače, finalistica prve sezone američkog showa The Voice. Ne skrivajući svoje godine (43), priklonila se publici otvorenom komunikacijom ali i dobrim pjevanjem kakvo se ne susreće u Srbiji. Gromkim glasom, s korijenima u bluesu i rocku ponudila je Beogradu standarde Long Train Running, Sittin ’on the Dock of the Bay i za kraj, Purple Rain.

‘Velika je privilegija i čast biti večeras ovdje, u ovom lijepom gradu. Sjećam vas se od prošlog puta. Naš cilj je da priredimo dobar show i da se, kad odete kući, osjećate super. A mi to možemo. Naš show trajati će 5 sati, da li vam to odgovara?’ - Veliko oduševljenje u publici – ‘Ok, ali pitajte sutra vaše noge da li se slažu s vašom odlukom.’ - Pozdravio je Vai publiku.
Beogradskoj publici predstavio je pjesme s novog albuma ”The Story Of Light” i zahvalio se na podršci ne samo za solo karijeru već i za sve godine rada na sceni. A njih je, dodao je 32., tj. još od početka rada sa Zappom.

Posjetitelji su imai prilike da se nakon sedam godina, od kako je Vai bio u Beogradu, podsjete starih pjesama, poput ”Building The Church”, ”Rescue Me Or Bury Me”, ”The Ultra Zone”, koju je Vai izveo na ”Emerald Ultra ”gitari neobičnog izgleda, u odijelu prekriven lampicama i okružen dimom. “For the Love of God” za kraj službenog dijela, plus “Taurus Bulba” na bisu.

Show koji podsjeća na Princeov, iziskivao je da se Vai više puta presvlači, mijenja gitare skoro poslije svake pjesme, čitavo vrijeme svira na tepihu postavljenom na sceni. Šalio se s publikom predstavljajući sebe i bubnjara kao odlične showmene, ali ipak demostrirajući silinu i snagu svog umijeća zbog čega su fanovi ispred bine oduševljeni njegovom virtuoznošću i neobičnim načinom sviranja pozdravljali svaki njegov ”gitarski trik”.

Priredio je i akustičan set koji je bio slabiji dio koncerta kako god gledano, jer nije donio nikakav akustični ugođaj već veselje kod publike da se iste fraze gitarskih dionica sviraju i na akustičnoj gitari. Svaki od četvoro članova njegovog benda imao je svoje solo dionice. Bizarnost njegove domene u sviranju gitare i ideja ili zaostavština Zappe donijela je na binu i harfistica koja je najveću pažnju privukla svojom atraktivnošću. Ostaje pomalo nejasno njeno sudjelovanje u bendu ali publici se dopalo nestandardno formiran bend.

Ostaje na kraju tužna činjenica da je 3000 posjetitelja ipak malo u Areni koja je bila ”prekrojena” zavjesama kako bi sve izgledalo kompaktnije. Vai se još jednom zahvalio Beogradu, publici, podsjetio da ljubav pokreće svijet - ali da je to dovoljno da ga ljudi ponovno vide u Srbiji. Sa kalkulatorom ili ne za eventualni budući njegov dolazak - ostaje uspomena - Vai je bio u Areni Beograd 2012. I održao sjajan koncert.

Umjesto PS-a: Negdje pola sata nakon pojavljivanja Vaija na bini s južne strane u Areni spuštala se ka parteru mala ali čudna skupina ljudi. Mladić i djevojka u vjenčanici s prijateljima oko sebe u odijelima primjerenim za vjenčanje, s fotoaparatima u rukama, bez alkohola kako to tradicija nalaže, odlučili su svoj ”dan za pamćenje” ovjekovječiti na koncertu Steve Vaija. Primjetivši sve to u nepopunjenoj Areni, Vai je odmah sljedeću kompoziciju poklonio sretnim mladencima koji su i zaplesali… Originalno, kulturno, - za svaku pohvalu - kako njih tako i Vaia s bendom.

Ivica Stanković

Objavljeno 06.11.2012.

Vremeplov

Kada pričamo o tome tko je najviše utjecao na moj glazbeni ukus moram ti reći da su to... pa, moji roditelji. Oni su razgovarali pjevajući. Stvarno. Stalno su pjevali... ujutro, navečer, stalno. Pogotovo moj otac. On je Irac, znaš? Nakon par pinti piva samo bi pjevao na sav glas. U takvoj atmosferi sam odrasla do 14-te godine mada se tada uopće nisam planirala baviti pjevanjem...
Roisin Murphy, intervju za RiRock.com