Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Orkestrada i Sjeverozapad u Močvari

Orkestrada i Sjeverozapad u MočvariPo mnogima, najljepši datum u godini u zagrebačkoj Močvari je rezerviran za glazbu koja cvjeta dok vam ulazi u uši i obuzima sva čula...

Ovo druženje će biti pomalo psihodelično, prožeto folkom i šansonom, no svakako atmosferično i posebno.

U goste dolazi sjajan slovenski bend Orkestrada predvođen svestranom i karizmatičnom umjetnicom Radom Kikelj Drašler, a predstavit će svoj drugi album ”Utrip” kojega su izdali prošle godine, dok će otvaranje večeri pripasti Sjeverozapadu, novom bendu kantautorice Zvonke Obajdin, koji je krenuo od ideje uglazbljivanja poezije pjesnika Stojana Vučićevića.

Sjeverozapad je novi bend na zagrebačkoj sceni, no čine ga glazbenici koji su bili, ili još uvijek jesu, stalni ili gostujući članovi cijelog niza bendova, kao što su Svemir, Denis Katanec Okanagan Ltd, Nebo Roza, Radost! ili Drvored.

Specifičnost benda je tematika koju obrađuju, a to je ciklus pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom ”Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961”, kojeg su uglazbili. Radi se o stihovima vezanima za pjesnikovo izdržavanje kazne na Svetom Grguru, otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja dijelio i namjenu – na njemu nalazila se kaznionica za žene i mlade.

Takav projekt predstavlja zanimljiv izazov za glazbenike Sjeverozapada, jer jedna cjelina kao što je zbirka poezije zahtjeva da se glazba ili cjelokupan album pišu kao koncept.

Konceptualni album pred glazbenika postavlja izazov kojim se današnja glazba u globalu rijetko bavi: kako napraviti kompleksno djelo u kojem se od početka do kraja provlači jedna ili nekoliko misli i motiva. U ovom slučaju, pjesnik vješto kombinira motive koji su izvrsno legli u format konceptualnog glazbenog albuma.

Glazba je po svome zvuku pomalo filmska, atmosferična, i dinamički raste i pada ovisno o intenzitetu stihova u samoj zbirci, a jedan od epiteta korišten da se opiše bend je i ”Noir”. Sjeverozapad ne bi bilo lako usporediti s drugim sastavima na sceni, jer i po svome zvuku i po tematici odskaču od svojih suvremenih kolegica i kolega.

O Vučićeviću se rijetko govori, a o njegovoj teškoj no i snažnoj poeziji teško je i pričati – što reći, kada njegovi stihovi govore više i ljepše, nego što mi u ovoj maloj najavi možemo sročiti. Zato najbolje da vas uputimo da pročitate što su o njemu imali reći drugi ljudi od riječi, Luko Paljetak povodom dvadesetgodišnjice njegove smrti još 2009-e, te nedavno Miljenko Jergović.
Bend čine: Zvonka Obajdin na klaviru i vokalu, Nikola Brkljačić na gitari i vokalu, Matko Boršić na bas gitari i Hrvoje Matašin na bubnjevima.

Grupa Orkestrada nastala je 2010. godine na inicijativu osnivačice i svestrane umjetnice Rade Kikelj Drašler, koja je pronašla pravi sastav za svoje pjesničke tekstove u iskusnim glazbenicima poznatim iz drugih ansambala. Godinu nakon okupljanja grupa je izdala album Spusti (izdavačka kuća Radio Študent), a dvije godine nakon toga ansambl je osvojio 1.
nagradu na Slovenskom festivalu šansona.

Od svoje šesnaeste godine Rada se bavi pisanjem poezije za koju osvaja brojne nagrade, ta završava studij vizualne komunikacije i umjetničke fotografije. Izlagala je na brojnim mjestima širom Slovenije. Završava i tečaj teatra te surađuje s brojnim kazalištima i elemente tog rada koristi i u svojim nastupima.

Orkestrada je prošle godine (2018) objavila drugi album Utrip (izdavačka kuća Celinka) s novom dozom poezije, obučenom u bogatu glazbenu pratnju, koja suvereno posuđuje od raznih žanrova, od bluesa i šansona do jazza, folka i psihodelije.

Uz Radu koja će nam čitati i pjevati svoju poeziju, te zasvirati trubu, nastupit će glazbenici poznati na slovenskoj jazz, world music i eksperimentalnoj sceni, a oni su Thierno Diallo, kontrabasist, Vid Drašler, bubnjar i udaraljkaš, Boštjan Franetič, el. gitarista, Rok Zalokar, klavijaturist i Katja Stare, flauta.

Začarana Močvara projekt pod umjetničkim vodstvom Nine Romić koji donosi koncerte intimnijeg ugođaja.

Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

Objavljeno 20.03.2019.

Vremeplov

Kao građani trebali bi biti više pažljivi, obrazovani i informirani. Upalim TV i vidim odrasle ljude kako se deru jedni na druge i mislim, ako ne povratimo svoju civiliziranost, biti ćemo u nevolji.
Emmylou Harris