Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Parni Valjak - Istinski velika rock grupa

Parni Valjak - Istinski velika rock grupa Veliki beogradski koncert grupe Parni Valjak, prvi nakon više od 20 godina, biti će održan u subotu, 16.10.2010. u Beogradskoj arena.

Velikani rock’n’rolla se nalaze u finalu izrazito uspješne turneje koja je obišla skoro sve veće gradove nekadašnje Jugoslavije, a na zahtjev brojnih ljubitelja iz Srbije, OTP banka pokrenula je Parni valjak i u Beogradu.

Posljednji koncert u Beogradu održali su prije više od 20 godina, dok su prije skoro 35 godina svoj prvi album „Dođite na show!” (1976) objavili upravo za PGP RTB i tako otpočeli jednu od najvećih muzičkih priča na ovim prostorima.

Pored osnivača Husa, prvu postavu ovog popularnog zagrebačkog benda tad su činili Aki Rahimovski, Srećko Antonioli, Zlatko Miksić i Jurica Pađen.

Nakon objavljivanja drugog albuma „Glavom kroz zid” (1977) Pađen napušta bend i njegovo mjesto nakratko zauzima Johnny Štulić koji ubrzo osniva Azru čije prve pjesme producira upravo Hus.

Album „Gradske priče” (1979) donosi nove izmjene u postavi ali i zvuku Parnog valjka, a zanimljivo je da te godine izlazi i ploča na engleskom „City kids” koja dobro prolazi u nekoliko evropskih zemalja, ali bend nastavlja s radom na ipak izrazito razvijenoj sceni nekadašnje Jugoslavije. Pravi uspijeh ipak stiže godinu kasnije s albumom „Vruće igre” (1980) i hitovima „Javi se” i „Ona je tako prokleto mlada”.

U kreativnom naletu Aki i Hus ubrzo objavljuju i novu ploču „Vrijeme je na našoj strani” (1981) s hitovima „Kao ti”, „Staška” ili „Moje dnevne paranoje”. U tom periodu grupa zaista potvrđuje svoje ime i neumoljivo radi na koncertima koji donose dvostruki „live” album jednostavno nazvan „Koncert” (1982).

Akijev prodoran i krajnje jedinstven vokal izbija na sam vrh jugoslavenske scene, stvarajući jednog od najvećih pjevača na ovim prostorima, dok Husov autorski, ali i liderski talenat kreiraju jednu istinski veliku rock grupu.

Slijede novi studijski albumi „Glavnom ulicom” (1983) i „Uhvati ritam” (1984) na kojem gostuju Bajaga i Dejan Cukić, a pored naslovnog hita izdvaja se i „Pusti nek’ traje”. Parni valjak održava ubitačan studijski tempo i ponovo izlazi jedan visokotiražni album „Pokreni se!” (1985) na kojem gostuje i legendarna Margita Stefanović iz EKV-a.

Kontinuiran studijski rad prate brojni nastupi koji bendu donose ugled koncertnog fenomena, pa publika od Parnog valjka dobiva i novi koncertni album „E=mc2” iz 1986. godine čime se zaokružuje jedan ogroman koncertni ciklus.

Prema pisanju rock kroničara tog perioda, Parni valjak je od samog početka važio prije svega za koncertnu atrakciju i upravo tako stjecao brojne fanove koji su ih pratili i kroz sve bolje studijske radove.

Ubrzo je došao red na album „Anđeli se dosađuju?” (1987) s kojeg je odjeknula pjesma „Jesen u meni”, po kojoj je naziv dobila i velika, te krajnje iscrpljujuća turneja nakon čijeg uspjeha Hus po prvi put objavljuje da je bend na pauzi.

Ipak, Parni valjak se ubrzo okuplja, ali u pomlađenom sastavu sa Zorislavom Preksavecom i Draženom Šolcom koji sviraju na albumu „Sjaj u očima” iz 1988. godine. U tom periodu postava se ponovo mijenja i bend usporava studijski ritam do 1990. kada izlazi album „Lovci snova” s dosta velikih pjesama poput „Godine prolaze”, „U prolazu” i „Ima dana” s upečatljivim anti-ratnim stihovima poput „Verujem, vjerujem, da nije još gotovo sve”.
Parni valjak pravi veliku pauzu, dotad najveću, sve do 1994. godine kad objavljuje album „Buđenje” koji baš poput naslova donosi nadu u povratak iz ružnih snova i koji poput prethodnog albuma predstavlja jedno od najemotivnijih izdanja grupe.

Balade „Sve još miriše na nju”, „Ljubavna” ili „Molitva” donose katarzične stihove koji pronalaze svoj put do publike i već sljedeće godine Parni valjak objavljuje svoj spektakularni akustični koncert na visokotiražnom izdanju „Bez struje - Live in ZeKaeM”. Uspijeh koncertnog, već 1997. godine prati i po mnogima najžešća rock’n’roll ploča Parnog valjka „Samo snovi teku uzvodno”.

Nova pauza donosi spekulacije da je bend definitivno prestao s radom, ali album „Zastave” iz 2000. godine pokazuje svu snagu dugovječnih rockera koji ujedno izdaju kompilacijsko DVD izdanje „25 godina”, ali i još jedan u nizu koncertnih albuma „Live at SC”. Zasad posljednji studijski album „Pretežno sunčano?” objavljuju 2004. godine i sljedeće godine, nakon puna tri desetljeća objavljuju definitivno povlačenje sa scene uz veliki oproštajni koncert.

Članovi kreću svojim putevima, ali nakon četiri godine dolazi do spontanog okupljanja na sceni zagrebačkog kluba „Sax” poslije čega publika i cijelokupna muzička javnost inzistira na ponovnom okupljanju Parnog valjka. Bend se okuplja s idejom da napravi možda i najveću turneju u svojoj povijesti koja počinje krajem prošlog ljeta kulminirajući s rekordnom posjetom na koncertu u Zagrebačkoj areni koju ubrzo slijede i prepuna sarajevska Zetra i ljubljanska dvorana Tivoli.

Turneja protječe u znaku singla i dokumentarnog filma „Nakon svih ovih godina”, a bend definitvno potvrđuje da snima novi album i objavljuje novi singl „Stvarno, nestvarno” čiji je spot objavljen sredinom ljeta.

„Naslovi novih singlova najbolja su najava spektakularnog koncerta koji spremamo za Beogradsku arenu. Valjak se kotrlja već punih 35 godina a čini mi se da nikad nije bio moćniji uživo nego sad” poručuje producent benda Darko Hlupić i dodaje: „Svi u bendu su toliko inspirirani kao da je sve ovo po prvi put! Uostalom, možda ovo i jeste neki novi početak, Parni valjak konačno svira u Beogradu nakon svih ovih godina!”


PR

Objavljeno 01.10.2010.

Vremeplov

Volim glazbu iz osobnih razloga. Uvijek osjećam da je odlično ako se divim i uživam u onome što stvaram jer će se onda, pretpostavljam, i drugima svidjeti.
Ry Cooder