Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Petar Janjatović - Ex YU rock enciklopedija 1960. - 2006.

Petar Janjatović - Ex YU rock enciklopedija 1960. - 2006.Nedavno je izašlo drugo dopunjeno izdanje ove knjige, a podsjetimo kako je prvi puta, u izdanju Geopoetike, ”Ilustrovana YU rock enciklopedija 1960. - 1997.” izašla, sada već davne 1998. godine. Dopunjeno autorsko izdanje, izašlo je tri godine kasnije, na 267 stranica obuhvativši preko 400 odrednica.

Inače, riječ je o periodu jugoslavenskog rocka od samih njegovih početaka (dakle ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća), preko raspada SFRJ, pa sve do 2000. godine. Osim posebnog dijela o tadašnjoj SR Jugoslaviji, obrađeni su i pojedinci te bendovi i iz bivših jugoslavenskih republika. S obzirom da se u tih proteklih šest ili sedam godina na sceni štošta dogodilo, jasno je da je ”Ilustrovana YU rock enciklopedija” žudila za novim sadržajima, pa je stoga, Petar Janjatović knjigu odlučio još jednom nadopuniti.

Tako su se u knjizi našli i svi oni, koji su prema autorovom mišljenju, svojom glazbom u međuvremenu zaslužili uvrštenje u enciklopediju. Primjerice, radi se o glazbenicima kakvi su Pips Chips & Videoclips, Skroz, Superhiks, The Bambi Molesters, Beogradski sindikat, Kultur shock, Bad Copy, Revolt, Sikter, Goribor, Edo Maajka i Marchelo, ali i mnogi drugi koji su ostavili traga na glazbenoj sceni ovih prostora u razdoblju od 2000. do 2006. godine, ali i ranije. Spomenimo i to da je u ovu knjigu uvršten i naš Ri-rock.com magazin kao obvezna literatura.

Pohvalno je što je autor je u knjizi na uvid dao i svoj e-mail (petarj@EUnet.yu) kako bi mu se svi koji to žele mogli javiti pa iskoristite to i reagirajte ako smatrate da se u enciklopediji može još nešto poboljšati. A materijala ima, autor knjige je propustio obraditi, recimo, grupu Overflow.

Enciklopedija je ispisana na više od 700 autorskih stranica, obrađuje preko 350 jedinica, a opremljena je sa 250 crno-bijelih fotografija.

Riječ autora:

”Od vremena kada su, krajem pedesetih godina prve električne gitare počele da paraju vazduh, postojala je težnja da se na papiru zabeleže ključni događaji i duh vremena. Nažalost, kao i većina drugih stvari i to se obavljalo stihijski i samo zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca.

Stoga je jasno da potreba za jednom ovakvom enciklopedijom postoji već niz godina, ali svi mi koji se bavimo rock novinarstvom, iskidani dnevnim obavezama, jednostavno nismo stizali da se posvetimo dugotrajnom radu. Shvativši u jednom trenutku da, kao klasičan lunatik, samo pričam o tome kako ću da uradim enciklopediju, a ništa konkretno ne činim u tom pravcu, postupno sam početkom devedesetih počeo da sortiram ogromnu arhivu, a zatim prionuo na pisanje i istraživanje, pokušavajući da napravim nešto kao ”Ploče bratstva i detinjstva”.

Klica ideje o ovakvoj knjizi vrzmala mi se po glavi već dugo, još od ranih osamdesetih godina, kada je čitav posao bilo neuporedivo lakše izvesti. Naime, još početkom davne 1982. godine, Draganu Kremeru i meni ponuđeno je da napišemo ”Yu rock enciklopediju”. Tada, u centralno vreme novog talasa, smatrali smo da je prerano za jednu takvu knjigu. Zato smo smislili almanah ”Drugom stranom” koji je pratio samo domaći punk i novi talas. Ali o enciklopediji nismo prestali da razmišljamo. Tokom svih tih godina, postupno sam skupljao materijal, ispitivao muzičare o njihovim karijerama i sve to odlagao u stranu, čekajući neka bolja vremena za rad. Bolja vremena nisu stigla. Naprotiv, l sve se oteglo unedogled, l kao što medved od zime beži u višemesečni san, tako sam i ja od glupih devedesetih godina, televizijskih emisija, idiotskih političara, inflacija, deflacija i penetracija, pobegao u pisanje knjige. Sa slušalicama na glavi, nosa zabijenog u stare novine, trovao sam se boljom prošlošću, rock scenom šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i onim što je preživelo tokom devedesetih godina, l evo... tekst enciklopedije je gotov.”

Ima li smisla u doba interneta kupiti ovu knjigu? Naše mišljenje? Unatoč nekim sitnim pogreškama i propustima, ”Ex YU rock enciklopedija” zaista vrijedi novaca koje ćete odvojiti za nju. Na koncu, ”knjiga je ipak knjiga”.

Distributer: Šareni dućan
Autor: Petar Janjatović
Cijena: 250,00 kn
Broj stranica: 320
Uvez: tvrdi
Link: www.sareni-ducan.hr

YU Rock MisijaMate Bogut

Objavljeno 13.08.2007.

Vremeplov

Vjeruj u ljubav. Vjeruj u čaroliju. Do vraga, vjeruj u Djeda Božićnjaka. Vjeruju druge. Vjeruj u sebe. Vjeruj u svoje snove. Ako ti nećeš, tko će?
Jon Bon Jovi