Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Peter Gabriel - Veliki bijeli glazbeni mag

Peter Gabriel - Veliki bijeli glazbeni magSkoro svaki njegov singl i album ispočetka je dočekan sa čuđenjem i skepsom, da bio poslije doživio hvalospjeve. Iako nikad nije mario za mainstreamom, nije mogao od njega pobjeći, ”Solsburry Hill”, duet s Kate Bush ”Don’t Give Up”, ”Games Without Frontiers”, ”Shock The Monkey”, te najpoznatiji hit ”Sledgehammer”, stvorili su od nekadašnjeg pjevača Genesisa jednog od najcjenjenijih glazbenika i planetarnu zvijezdu, koji je svojom glazbom često korak ispred drugih.

Još prije solo karijere, dok je pjevao u grupi Genesis Peter Gabriel bio je poznat po iznimno spektakularnim scenskim potezima, preoblačenju u razne kostime, letenju na žicama iznad pozornice i drugim vratolomijama. U solo karijeri se, pak, pored izvrsne glazbe koju je snimao, i žestokog promoviranja world musica, naročito afričkih izvođača, opet iskazao i kao showman, s okruglim pozornicama u više slojeva i sličnim stvarima na svojim koncertima, a pisao je i glazbu za neke predstave najluđeg showa na svijetu, ”Cirque de Soleil”, kao i briljantan soundtrack za ”Posljednje Kristovo iskušenje”. Stoga nije nimalo nelogično što je FIFA angažirala baš tog vrsnog multimedijalistu da osmisli veliku predstavu otvaranja Svjetskog prvenstva u nogometu 2006. u Njemačkoj koja će se dva dana prije prve tekme uprizoriti na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Gabriel je status rock zvijezde stekao je pjevajući u prvoj postavi grupe Genesis, no bend je napustio, a ulogu vokala sredinom sedamdesetih preuzeo je bubnjar Phil Collins. Samostalna karijera Petera Gabriela, za razliku od one Phila Collinsa, pozdravila je i publika i stručna javnost, a pjesme mu i danas imaju status glazbenih evergreena.

Kao frontman Genesysa ranih 70-tih Peter Gabriel pomogao je da se progresivni rock pomakne na nove razine teatralnosti. U solo karijeri Gabriel nije bio manje ambiciozan, ali je bio vještiji u metodama. Sa svojim prvim eponimičnim albumom 1977. počeo je istraživati tamnije strane uma, koristeći avangardne, elektronske i worldbeat utjecaje u svojoj glazbi. Nakon odlaska iz Genesisa 1976, Peter Gabriel započeo je raditi na prvom od tri uzastopna albuma eponimičnog naslova; svaka se ploča zvala ”Peter Gabriel” jer kako je sam rekao sve su one proizvod istog autora. 1977. pojavio se njegov prvi solo album koji je postigao osrednji uspjeh ponajviše zbog singla ”Solsbury Hill”.

Druga ploča koja je nosila njegovo ime uslijedila je 1978 i dobila je slabije kritike. Gabrielov treći album nazvan po njemu bio je njegov pravi umjetnički proboj. Producirao ga je Steve Lillywhite, a objavljen je 1980. Taj je album promovirao Gabriela kao jednog od najambicioznijih i inovativnih rock glazbenika, ali isto tako kao i jednog od najpolitičnijih ”Biko”, pjesma o ubijenom borcu protiv apartheida, postala je jedna od najprotestnijih himni 80-tih. ”Games Without Frontiers” je sa tajanstvenim zborom dospio i na svjetski Top 40.

1982. Gabriel je objavio ”Security” koji je bio još veći hit i koji je dobio pozitivne kritike, a zlatu tiražu dostigao je zahvaljujući popularnosti videa ”Shock the Monkey”. Tek što je njegova solo karijera bila u usponu, Gabriel je sudjelovao u kratkom okupljanju Genesisa radi financiranja njegovog WOMAD (World of Music, Arts and Dance) festivala.WOMAD je nastao kako bi razne svjetske glazbenike i običaje donio zapadnoj publici i uskoro se pretvorio u godišnji događaj, a dupli album objavljen je te godine kako bi obilježio taj događaj. Radeći na svom petom albumu, Gabriel je snimio soundtrack za film ”Birdy” (1984.) Alana Parkera. Postigao je velike rezultate i osvojio glavnu nagradu žirija u Cannesu te godine. Poslije osnivanja Real World, Inc., korporacije posvećene povezivanju tehnologije i multi etničke umjetnosti, 1985. završio je svoj peti album ”So”.

Objavljen 1986. ”So” je postao Gabrielov komercijalni proboj, a ponajviše radi hommagea Staxu ”Sledgehammer” popraćen je inovativnim videom koji je kombinirao animaciju sa živim snimkama. ”So” se uspeo do drugog mjesta, ”Sledgehammer” na prvo mjesto, ”Big Time” uz video vrlo sličan ”Sledgehammeru” je dospio do Top Ten, a ”In Your Eyes” je dospio na Top 30.

Kako se ”So” visoko uspinjao na američkim i britanskim ljestvicama, Gabriel je 1986. kao jedan od headlinera sudjelovao na prvoj dobrotvornoj turneji za Amnesty International sa Stingom i U2. Slijedeća turneja Amnesty Internationala uslijedila je 1988., a slijedeće je godine Gabriel objavio ”Passion: Music for ”The Last Temptation of Christ”, zbirku instrumentalnih skladbi koje su korištene u konreoverznom filmu Marina Scorsesea (”Da Vincijev kod” tada nije bio niti u povojima). ”Passion” je bio najdublje Gabrielovo istraživanje worldbeata, a album je bio nadaleko prihvaćen osvojivši nagradu Grammy 1989. u kategoriji najbolje New Age izvedbe. 1990. objavio je kompilaciju hitova ”Shaking the Tree”.

Gabriel je dugo radio na pop albumu koji će uslijediti nakon ”So”, tako da je ”Us” konačno objavljen u proljeće 1992. U vrijeme snimanja ”Us”, Gabriel je prolazio kroz brojne privatne preokrete, uključujući i bolni razvod, pa se te napetosti manifestiraju na albumu, koji je puno mračniji od albuma ”So”. Kada se vratio pop glazbi 1992. sa ”Us”, njegova je masovna publika iščezla. 90-te je proveo radeći na multimedijskim projektima, opet pod okriljem njegova Real Worlda. Zbog raznih razloga, od kojih nije najmanje važan taj što je album objavljen šest godina poslije prethodnog albuma, i unatoč pozitivnim kritikama, ”Us” nije postigao komercijalni uspjeh kao razvikaniji ”So”.
1993. Gabriel je sudjelovao na do sada najambicioznijoj turneji WOMAD-a, putujući Sjedinjenim Državama s Crowded House, James i Sinead O’Connor s kojom je imao javno nepotvrđenu ljubavnu vezu. Sljedeće godine objavio je dupli disc ”Secret World Live” koji je dostigao zlatnu nakladu. Krajem 1994. objavio je CD-ROM ”Xplora”, jedan od mnogih projekata na kojima je radio u Real World. U slijedeće tri godine Gabriel se usredotočio na razvijanje više multimedijskih projekata za tvrtku, a snimanje albuma je bio proces u koji se rijetko upuštao (”Ono”, ”Up” iz 2002. i dvostruka kompilacija ”Hit” iz 2003. godine). Objavio je i nekolicinu live DVD-a od kojih se kvalitetom posebno izdvaja live ”Growing Up” objavljen 2004. godine. Kako god bilo, veliki bijeli mag glazbe odiše još uvijek nevjerojatnom karizmom svojstvenom samo za rijetke umjetnike - bilo glazbene ili pak multikulutralno multimedijalne, što Gabriel svakako jest.

Treba obavezno dodati kako je Peter Gabriel i vlasnik, prema objavljenim naslovima, iznimno zanimljive diskografske kuće Real World. Primjerice, Gabriel je na etiketi Real Wold objavio i neke danas već kultne ploče pop, elektronske i world-music glazbe, poput onih grupe Afro-Celt Sound System ili Nusrat Fateh Ali Khana. Umjesto da kapitalizira uspjehe počeo je istraživati druge interese, uključujući snimanje soundtracka i vođenje etikete Real World. Peter Gabriel uz Rya Coodera, Davida Byrnea i Paula Simona pripada skupini autora koji su presudno potpomagali proboj etničkih glazbenih sastojaka u srednju struju dana. Već na prvim samostalnim albumima sredinom sedamdesetih, Gabriel je u tonsku sliku redovito uključivao najrazličitije sastojke, da bi kasnije otvoreno promovirao utjecaje i glazbenike podneblja poput Senegala ili Malija, zemalja koje će kasnije postati glavni ”izvoznik” world music scene. Nakon utemeljenja vlastite diskografske etikete Real World, te osnutkom istoimenih tonskih studija i redovitog godišnjeg festivala u britanskom Bathu, Gabriel je stvorio stalan ventil za promociju drugačije glazbe. Kao što je pomogao proboju Yousou ’N Doura na internacionalnu scenu, Gabriel se etnom bavio sistematično, ne koristeći ga kao poligon za promociju vlastitog lika i djela.

Kultni britanski pjevač, jedan od glavnih krivaca za proboj etno scene voli uzimati dugačke pauze između studijskih radova. Posljednji s njegovim potpisom bila je dvostruka kolekcija najvećih hitova ”Hit”. Novi materijal koji priprema prema vlastitim riječima bavit će se ”rođenjem, smrću, s ponešto seksa između”. Peter je poznat po sjajnim nastupima uživo i često konceptualnim niti vodiljama svojih djela. Nakon velike svjetske turneje ”Growing Up World Tour” zabilježene na sjajnom DVD-u najavljuje novi materijal radnog naziva ”I/O”.

Peter Gabriel je proglašen nedavno u talijanskom glavnom gradu Rimu ”čovjekom mira” za 2006. na sastanku dobitnika Nobelove nagrade za mir. Umjesto oboljelog Mihaila Gorbačova, nagradu je Gabrielu uručio Lech Walesa, dobitnik Nobela 1983. godine, bivši poljski predsjednik i nekadašnji vođa poznatog sindikata Solidarnost. Gabriel je bio jedan od prvih umjetnika koji je osudio režim apartheida, podsjetio je Walter Veltroni. Peter je nekoliko godina angažiran u borbi za ljudska prava, a nešto više od godinu dana putuje svijetom radeći za međunarodni Amnesty International, čiji je član čitavo desetljeće. ”Petera Gabriela poznaju u cijelom svijetu po njegovim akcijama u korist mira i čovječanstva. On se koristi glazbom, svjetskim jezikom kako bi olakšao razumijevanje među kulturama”, rečeno je o ovom multimedijalnom umjetniku na dodjeli Nobelove nagrade za 2006. godinu.

Diskografija (albumi i singlovi):
1977 Peter Gabriel I
1978 Peter Gabriel II
1980 Peter Gabriel III
1982 Peter Gabriel IV
1983 Plays Live
1985 Birdy: Soundtrack from The film Birdy
1986 So
1989 Passion: Music for The Last Temptation of Christ
1990 Shaking the Tree (Best of 1976-1990)
1992 Us
1992 Revisited
1994 Secret World Live
2000 Ovo
2002 Long Walk Home: Music from The Rabbit Proof Fence
2002 Up
2003 Hit (2 CD Collection)

DVD:
Play: The Videos
Secret World Live
Growing Up Live
Still Growing Up - Live and Unwrapped

Web: www.petergabriel.com

Anton Cvijić / Robert Paulić / Artist Info

Objavljeno 03.11.2006.

Vremeplov

Kao ljudska bića, moramo znati da nismo sami, da nismo ludi ili potpuno sišli s uma, da postoje ljudi koji osjećaju isto što i mi, žive kao i mi, vole kao i mi, koji su kao i mi…
Billy Joel