Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Philadelphia Jerry Ricks - Američki blues majstor

Philadelphia Jerry Ricks - Američki blues majstorPhiladelphia Jerry Ricks, jedan od najznačajnijih predstavnika tradicionalnog, odnosno country bluesa, već neko duže vrijeme živi u Kastvu, odakle odlazi na gostovanja po Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, pa čak i Francuskoj. Dakle, Jerry Ricks praktično je postao naturalizirani Primorac, a u u Hrvatsku je stigao na poziv poznatog riječkog gitarista Damira Halilića Hala.

Rođen 1940. u Philadelphiji, središtu crnačke glazbe, Ricks je primjer pravog „ramblera“, lutalice, koji se nikada ne može dulje zadržati na jednom mjestu. Obišao je svijet promičući autentični crnački blues, a prema vlastitu je kazivanju zasigurno posljednji baby blueser, jer su ostali živući interpreti te blues-tradicije već u respektabilnim devedesetim godinama, premda su neki od njih još aktivni. Ovaj karizmatični glazbenik, nadaleko poznat po vještini postizanja prisnog kontakta s publikom, dosta je kritičan pa čak i oštar prema, kako kaže, „potpuno krivom europeiziranom poimanju bluesa“, danas prepoznatljivom u, po njemu, umjetno stvorenom rock–bluesu.

Višestruko je nominiran za čuvenu nagradu W. C. Handy, a njegova bogata diskografija broji više od dvadesetak naslova. Ima nekoliko solo-albuma, dok su ostali nastali u suradnji sa švicarsko-austrijskim jazz trubačem i gitaristom Oscarom Kleinom te blues-interpretima poput Johna Hurta. Stručni je suradnik i savjetnik brojnih institucija koje se bave proučavanjem bluesa i folklora.

Brojni nastupi s velikanima bluesa kao što su Lighting Hopkins, Sonny Terry, Jesse Fuller, Doc Watson, Son House samo upotpunjuju Ricksov curriculum, a tu su napokon i doticaji s nekim istaknutim imenima modernoga jazza: Archiejem Sheppom i McCoyem Tynerom.

Odabrana diskografija:
Many Miles Of Blues (2000)
Deep In The Well (1997)
True Blues (1991)
Empty Bottle Blues (1987)
Help Me Blues (1984)
Philadelphia Jerry Ricks & Oscar Klein: Jazz Roots (1980)
Philadelphia Jerry Ricks & Oscar Klein: Low Light Blues (1980)
Philadelphia Jerry Ricks & Oscar Klein: Blues Sessions (1979)
Philadelphia Jerry Ricks & Oscar Klein: Two Guitars - One Soul (1977)

Link: www.jerryricks.com

Anton Cvijić

Objavljeno 11.07.2007.

Vremeplov

Vrlo sam sretan, zadovoljan sam životom zato što me iskustvo dovelo do toga da radim ono što želim raditi. Ne žalim za ničim. Sam sam sebe obrazovao. Škola mi je bila dosadna.
Van Morrison