Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Philadelphia Jerry Ricks - Američki blues majstor

Philadelphia Jerry Ricks - Američki blues majstorPhiladelphia Jerry Ricks, jedan od najznačajnijih predstavnika tradicionalnog, odnosno country bluesa, već neko duže vrijeme živi u Kastvu, odakle odlazi na gostovanja po Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, pa čak i Francuskoj. Dakle, Jerry Ricks praktično je postao naturalizirani Primorac, a u u Hrvatsku je stigao na poziv poznatog riječkog gitarista Damira Halilića Hala.

Rođen 1940. u Philadelphiji, središtu crnačke glazbe, Ricks je primjer pravog „ramblera“, lutalice, koji se nikada ne može dulje zadržati na jednom mjestu. Obišao je svijet promičući autentični crnački blues, a prema vlastitu je kazivanju zasigurno posljednji baby blueser, jer su ostali živući interpreti te blues-tradicije već u respektabilnim devedesetim godinama, premda su neki od njih još aktivni. Ovaj karizmatični glazbenik, nadaleko poznat po vještini postizanja prisnog kontakta s publikom, dosta je kritičan pa čak i oštar prema, kako kaže, „potpuno krivom europeiziranom poimanju bluesa“, danas prepoznatljivom u, po njemu, umjetno stvorenom rock–bluesu.

Višestruko je nominiran za čuvenu nagradu W. C. Handy, a njegova bogata diskografija broji više od dvadesetak naslova. Ima nekoliko solo-albuma, dok su ostali nastali u suradnji sa švicarsko-austrijskim jazz trubačem i gitaristom Oscarom Kleinom te blues-interpretima poput Johna Hurta. Stručni je suradnik i savjetnik brojnih institucija koje se bave proučavanjem bluesa i folklora.

Brojni nastupi s velikanima bluesa kao što su Lighting Hopkins, Sonny Terry, Jesse Fuller, Doc Watson, Son House samo upotpunjuju Ricksov curriculum, a tu su napokon i doticaji s nekim istaknutim imenima modernoga jazza: Archiejem Sheppom i McCoyem Tynerom.

Odabrana diskografija:
Many Miles Of Blues (2000)
Deep In The Well (1997)
True Blues (1991)
Empty Bottle Blues (1987)
Help Me Blues (1984)
Philadelphia Jerry Ricks & Oscar Klein: Jazz Roots (1980)
Philadelphia Jerry Ricks & Oscar Klein: Low Light Blues (1980)
Philadelphia Jerry Ricks & Oscar Klein: Blues Sessions (1979)
Philadelphia Jerry Ricks & Oscar Klein: Two Guitars - One Soul (1977)

Link: www.jerryricks.com

Anton Cvijić

Objavljeno 11.07.2007.

Vremeplov

Nisam baš želio slavu. Htio sam biti odličan u tome što radim.
Ray Charles