Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Pink Floyd - Biografija sjajnih dijamanata

Pink Floyd - Biografija sjajnih dijamanataPink Floyd su osnovani 1965. godine pod imenom ’Sigma 6’. Ubrzo su promijenili ime u ’The T-Set’, pa ’The Meggadeaths’, ’The Architectural Abdabs’ (u nekim biografijama se ovo navodi kao netočno), ’The Screaming Abdabs’ i na kraju samo ’The Abdabs’. U to vrijeme, kada su bili poznati kao ’The Abdabs’) bend su sačinjavali: Roger Waters - gitara, Clive Metcalf - bas, Richard Wright - klavijature, Nick Mason - bubnjevi, Juliette Gale i Keith Noble kao vokali.

’The Abdabs’ su uglavnom svirali rhythm and blues. Jueliette Gale se kasnije udala za Richarda Wrighta. Nakon toga su ona, Keith Noble i Clive Metcalf napustili bend, a Waters je doveo Bob Closea i Syda Baretta kao gitariste. Kasnije je Close otišao, čime je praktično nastala prava Pink Floyd postava. Krajem 1965. su postali ’The Pink Floyd Sound’, onda samo ’The Pink Floyd’. Ime Pink Floyd su uzeli od dvojice bluesera Pinka Andersona i Floyda Councila, čije je ploče imao Syd Barett u svojoj blues kolekciji.

Pink Floyd su počeli privlačiti pažnju sredinom 1966.g., konstatno svirajući u londonskim klubovima kao sto su ’The Ufo Club’ i ’The Marquee Club’s Spontaneous Underground’. Negdje u ovo vrijeme su prestali svirati obrade pjesama, i počeli praviti vlastite pjesme. Gotovo sve pjesme bile su isključivo Barettova djela. U to doba su bili najglasniji i ’najčudniji’ bend - bili su underground bend. Njihova ’podzemna’ popularnost dovela je do singla ’Arnold Layne’ koji je izašao 1967.g.,a dospio je na 20. mjesto britanskih listi. Sljedeći singl bio je ’See Emily Play’, na listama je ostao 7 tjedana, dospjevši do 6. mjesta. Njihov prvi album zvao se ’The Piper At The Gates Of Dawn’, također je ostao 7 tjedana na listama dosegnuvši 6. mjesto.

Uspjeh koji je popratio prva dva singla, kao i neki drugi faktori, izgleda da su bili previše za Baretta. Počeo je uživati u sve većim i većim količinama droge, čime je postao nepredvidljiv na nastupima i u studiju. Ostali članovi benda odlučili su dovesti dodatnog (ritam) gitaristu u bend; prijatelja kojeg su poznavali jos iz školskih dana - Davida Gilmoura koji je stekao ugled u bendu ’Joker’s Wild’, kao gitarista i kao vokal. Barettovo stanje se sve više pogoršavalo tako da jedne večeri jednostavno nisu navratili po njega kad su išli na jedan nastup. Jedini album na kojem su sva petorica (Barett, Gilmour, Mason, Waters, Wright) bili zajedno je ’A Saucerful Of Secrets’ izdan 1968.g.

Odlaskom Baretta iz benda počinju svirati muziku karakterističnu samo njima - ’Floyd sound’, rješavaju se svog psihodeličnog prizvuka iz prvih pjesama. Iako su mnogi čuli za njih nito nije znao zapravo ko čini Pink Floyd, bili su vrlo mističan bend, nikada se nisu previše pojavljivali u medijima.

Planetarnu popularnost Pink Floyd postižu konceptualnim albumom ’Dark Side Of The Moon’ izdanim 1973.g., te tada postižu veliku popularnost i u Americi. Ovaj album je ostao na Top 200 albuma Billboard liste čak 14 godina, a prodao se u 25 miliona primjeraka. Na turneji nakon ’Dark Sidea’ upotrijebili su tada nevjerovatne vizualne efekte kao sto su goreći gong, čudoviste s laserskim očima i avion koji se srušio na pozornicu sa zaglušujućim bljeskom. 1975.g. izdaju album ’Wish You Were Here’ posvećen Sydu Barettu.

Još jedan veliki preokret u njihovom stvaralaštvu je konceptualni album ’The Wall’ izdan 1979.g., a snimljen je istoimeni film sa Bob Geldofom u glavnoj ulozi, s njihovom glazbom. Pjesma ’Another Brick In The Wall Part 2’ izazvala je i velike proteste konzervativnih engleskih prosvjetnih radnika zbog stiha: ’we don’t need no education’. ’Wal’l turneja bila je jedna od najboljih i najzahtjevnijih u povijesti rocka. Održano je 29 nastupa na kojima je bio sagrađen zid visok 25 metara i dug 80 metara. Koncerti su se sastojali od dva dijela, u prvom dijelu zid se gradio između publike i članova benda, da bi se u drugom djeli koncerta zid rušio. ’The Wall’ je zapravo bio simbolički prikaz otuđenja, nekomunikacije između ljudi; pomalo ironično to je zapravo i razlog nesuglasica izmedju Watersa i ostatka benda. 1980.g. grupu je napustio Richard Wright.

1983.g. izdaju album ’The Final Cut’ koji je praktično bio Watersov solo album. 1985.g. Waters odlazi iz benda, i tada je već bio gotovo siguran raspad benda. Te iste godine nastaju sudski sporovi između Watersa i ostatka benda oko imena ’Pink Floyd’. Waters traži pravo na korištenje imena, no sud odlučuje u korist ostatka benda.

U međuvremenu Pink Floyd nije prestao postojati. 1987.g. Gilmour i Mason odlučuju se ponovo sastati, pridružuje im se Wright, te izdaju album ’A Momentary Lapse Of Reason’ koji je postao hit i kreću na svjetsku turneju. 1994.g. izdaju album ’The Division Bell’ koji također postaje uspješan potez ’skurilarih’ i dobrostojećih Floyda. Turneja koja je išla uz taj album bila je standardno spektakularna i mogla se mjeriti s njihovim najboljim danima u 70-tim.
Veliki uspjeh doživio je i dvostruki koncertni album ’Pulse’. Njihov zadnji album izdan je 2000. godine ’Is There Anybody Out There - The Wall Live 1980-1981’. Radi se o koncertnom albumu s davne ’Wall’ turneje kojim su Floydi željeli zabilježiti stare dane ’ponosa i slave’.

Danas su Pink Floyd gospoda u zrelim godinama i s pokojim kilogramom viška - odlučni u nakani da više na nastupaju pod tim imenom nakon nedavnog Geldofovog mega-koncerta ’Live 8’. U travnju 2006. David Gilmour je objavio solo album ’On the Island’ i još jednom potvrdio da je ’Live 8’ bio posljednji zajednički nastup legendarne grupe Pink Floyd.

Odabrana diskografija:
The Piper at the Gates of Dawn (1967)
A Saucerful of Secrets (1968)
Ummagumma / 2CD (1969)
Atom Heart Mother (1970)
Meddle (1971)
The Dark Side of the Moon (1973)
Wish You Were Here (1975)
Animals (1977)
The Wall / 2CD (1979)
A Momentary Lapse of Reason (1987)
Pulse / 2CD Live (1995)
The Division Bell (1994)

DVD:
Live at Pompeii
The Wall
Delicate Sound of Thunder
Pulse

Internet stranica: www.pinkfloyd.com

Lejla Vulović

Objavljeno 26.05.2006.

Vremeplov

Izlazimo iz jednog nasilnog razdoblja u kojem su dominirale materijalističke vrijednosti i manipuliranje ljudskim životima zbog tzv. Viših ciljeva, a ustvari interesa različitih elita i ulazimo u doba u kojem će prevladavati duhovnost, tolerancija i nematerijalne vrijednosti.
Saša Antić (TBF), intervju za RiRock.com