Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Plagiraj me nježno

Plagiraj me nježnoPlagiranje, copy paste, posudba, uzori ili pak nešto drugi česti su pojmovi kada se neki domaći izvođač usporedi s vidljivo sličnim zapadnim pandanom. Budimo realni, ”naši” najčešće, bolje ili lošije, kopiraju zapadne glazbene utjecaje, tu i tamo poneki istočni - što ne bi bilo ništa loše kada ne bi isti ponekad zaboravili granicu između ”utjecaja” i totalnog ”skidanja” neke pjesme, stila, zvuka, rifa, obleke, frizure ili čega već.

U ovom tekstu zlovoljna ekipa nadrinovinara Ri-rock.coma bavi se jakim hrvatskim rockerskim snagama, uz pokojeg pop pajdaša i otkrivamo tko je kome što maznuo. Mada pojmovi prepjev i plagijat prema riječniku stranih riječi nisu isto, neki ”krivci” čak i potpisuju originalne autore na svojim albumima, nama ipak tu nešto ipak jako smrdi. Procijenite i sami... mi nagrađujemo sve dobitnike jednim glasnim i raštimanim C durom. Blenk!

TOP 10 najvećih hrvatskih rock plagijatora:

01 Psihomodo Pop vs. Ramones
Grozna kopija stila, pjesama, imidža, svega... baš svega. Čak su im i ”prepjevali” pjesme. Kad su se prestali toliko očito furati na Ramonese nekako im je pala prodaja albuma i broj koncerata od čega se još nisu oporavili.

02 Prljavo kazalište vs. Bruce Springsteen vs. U2 vs. Bijelo dugme
Ste čuli Springsteenovu ”Down by the River”, e, onda ne morate ”Heroja ulice”. Ako vas nije ubila ”Mojoj majci” čujte uz nju ”With or without You” od U2. Znamo i da su oduvijek htjeli bili hrvatska verzija Dugmeta, što im je nažalosti uspjelo. Mladen Bodalec redovno prati savjete stilista Bono Voxa. Brrr...

03 Vatra vs. Ekatarina Velika
Vatreni su prep(i)jevali pjesmu ”Srce”, sva sreća da sada napokon znamo što Mladenović pjeva u originalu. A i furka je na mjestu. Godinama već.

04 Pips Chips & Videoclips vs. Oasis vs. Darko Rundek vs. Flaming Lips vs. Radiohead
Ovisi samo o tome koji album Pipsa slušate... to se zove imati inspiraciju, al’ ono doslovno.
05 Ramirez vs. Radiohead vs. U2 I takoo njeeeežno pjeeevammm kao onaaaj tip iz Rejdiohedaaa i svirim guitarrru ko onaj iz jutua.

06 Hladno Pivo vs. KUD Idijoti vs. Zabranjeno Pušenje vs. Toy Dolls vs. Toten Hosen
Pustite si ”G.A.D.” album i nešto starije od Idijota i Pušenja, čisto za foru. Pivkani sviraju brže od svojih idola samo zato jer su nervozni što ne znaju svirat’. Desert za kraj je po vašem izboru nešto od Hosena i Dollsa.

07 Goran Bare i Majke vs. Partibrejkers vs. Black Crowes
Kad smo bili mali i slušali ”Razum i bezumlje” mislili smo da slušamo nove Brejkerse, a ono neki tipovi iz Vinkovaca. Poslije su malo usporili ritam, otkrili droge i cuganje pa su zabluzili (”Mene ne zanima”)...

08 Kojoti / Elektrobuda vs. Partibrejkers vs. Majke
Nije ni čudo da su se brzo raspali. ustvari, i bolje. Zijev...

09 Gustafi vs. Texas Tornados vs. Flaco Jimenez
O da, djeco draga. Prekopajte malo po netu ili po vašem omiljenom CD shopu i otkrijte tko su autori ”Gremo u Mexico”, ”Kega si sanjala” i drugih (i nama dragih) tex-mex hitova.

10 Parni Valjak vs. The Rolling Stones vs. Aerosmith
Hajde mala dođi u moju sobu, itsahonkitonkhonkitonvoman, pa još pokoja balada ala Enđi iz A mola i tako mic po mic eto sve još godinama miriše na stranice dnevnika Stonza i Erosmita.

Redakcija

Psihomodo Pop - ”Osjećam se haj”

Objavljeno 08.01.2007.

Vremeplov

Da bi promijenili svijet prvo morate sabrati svoje misli.
Jimi Hendrix