Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Portishead na Exitu!

Portishead na Exitu!Legende trip-hopa, predvođeni pionirom ovog glazbenog žanra, Geoffom Barrowom i Beth Gibbons, pjevačicom čiji se prepoznatljivi glas uklesao u glazbene temelje čitavih generacija, bristolski Portishead ovog ljeta nastupa pred publikom Exit Festivala u Novom Sadu.

Bend iz Bristola osnovan početkom devedesetih, Portishead, nazvan po gradiću iz kojeg je potekao producent i multiinstrumentalist Geoff Barrow, već je prvim albumom Dummy iz 1994. godine napravio otklon od dominantnog otočnog brit-pop zvuka tog doba, uz hit singlove Glory Box i Sour Times.

Neodoljivo sjetni, a opet očaravajući glas Beth Gibbons, uz neprocjenjivi doprinos gitarista Adriana Utleyja, iscrtavao je estetiku toliko različitu od svega trendovskoga. Album je potpuno neočekivano ostvario ogroman komercijalni uspjeh, praćen pohvalama publike i kritičara, a iduće godine osvaja i prestižnu Mercury glazbenu nagradu.

Singlom All Mine, tri godine kasnije 1997., najavljuju i novi album, Portishead, a poslije objavljivanja live albuma snimljenog s Newyorškom filharmonijom iduće godine, povlače se u hibernaciju koja je trajala sve do 2008. godine.

Malo kojem bendu pođe za rukom poslije deset godina objaviti povratnički album koji će zavoljeti i kritika i publika. Portishead je u travnju 2008. objavio treći album jednostavno nazvan Third („treći“), najavljen singlom Machine Gun. Miješajući različite estetske pravce, uz electro, jazz i garažne uplive, iako različita od prethodnih ploča, Third nanovo bendu donosi simpatije javnosti, uz visoke ocjene svih eminentnijih glazbenih medija. Magazin NME daje albumu 9/10, trendseterski Pitchfork ga proglašava jednim od najboljih albuma godine, a Thom Yorke ga naziva „prelijepim“ i „njihovim najboljim albumom u karijeri“.

U prosincu 2009. godine, na Međunarodni dan ljudskih prava, Portishead objavljuje pjesmu Chase The Tear, dostupnu na njihovoj stranici, u cilju skupljanja novca za organizaciju Amnesty Interational.

Nakon Trickyjeva nastupa na Exit Festivalu 2003. godine i nakon velikog koncerta Massive Attacka održanog prošle godine u Beogradu, još jedino Portishead preostaje kako bi publika u Srbiji zaokružila sveto trojstvo trip-hopa, glazbenog žanra čija je melankolija na Balkanu devedesetih možda i previše dobro prepoznata i shvaćena, i čija estetika ne prestaje doticati ni nove generacije, barem one pripadnike malo osjetljivije na sadržaje izvan mainstream hiperprodukcije i uniformne glazbene ponude.

Exit će se po dvanaesti put, od 7. do 10. srpnja, održati na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Ove godine festival očekuje i svog dvomilijuntog posjetitelja.

U Hrvatskoj je prodaja ulaznica započela 22.12. 2010. godine.

Starim kupcima Exita (tzv. Exit Tribe) koji su barem jednom u zadnje tri godine kupili ulaznicu omogućena je kupovina 4-dnevne ulaznice uz koju se dobiva besplatan prijevoz i mjesto u kampu za 440 kn.

Za nove kupce u ponudi je ograničen broj četverodnevnih ulaznica po cijeni od 440 kn te kamp po 185 kn.

Navedena cijena ulaznica traje do isteka zaliha nakon čega će se cijena dizati na puni iznos od 550 kn.

Službena prodajna mjesta Exita su sljedeća:
Dallas Music Shop, Masarykova 6, Zagreb
Kino Europa, Varšavska 3, Zagreb
V.O.O.D.O.O. Underground, Jagode Truhelke 3, Osijek
Dallas Music Shop, Splitska 2a, Rijeka
Dallas Music Shop Rijeka – Pariz – Texas, M.Gupca 3a, Rijeka
Dallas Music Shop, Narodni trg 14, Split
Dallas Music Shop, Široka ulica 2, Zadar
Dallas Music Shop, Kralja Tomislava 4, Šibenik
Dallas Music Shop, Antuninska 2, Dubrovnik
Dallas Music Shop, Carera 72, Rovinj
CD Shop Centar, Fontička 3, Pula


Više informacija na:
www.exitfest.org
http://bit.ly/ExitHrvatska
www.facebook.com/exithr


Objavljeno 24.01.2011.

Vremeplov

Imati bend danas u Hrvatskoj je isto što i imat hemeroide – nezgodno, zahtjevno, krvavo i nikog nije briga.
Ida Prester (Lollobrigida)