Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Povijest drogiranja u svijetu glazbe

Povijest drogiranja u svijetu glazbeOnline magazin Blender donio je svoj pregled povijesti drogiranja kroz glazbenu vizuru - od davnih vremena do danas, piše Monitor.hr. Svoju kronologiju počinju s godinom 450. prije Krista kad je grčki povjesničar Herod zapisao iskustva o mongolskim plemenima koja su bacala sjemenje bilja u vatru i udisala njihov dim. U pop svijetu prvi je spomenut Louis Armstrong koji je 1928. objavio pjesmu ’Muggles’ što je bio trubačev naziv od milja za marihuanu.

Slijede problemi droge sa zakon, a kao jedno od ključnih trenutaka navedeno je i rođenje Keitha Richardsa 1943., iste godine kad je nastao LSD. Netom dolaze i prve smrti uživatelja droga, jazz saksofoniste Charlieja Parkera koji je umro 1955. u 34. godini života od prekomjerne doze heroina, a 1959. je zabilježena kao godine u kojoj je umrla jazz pjevačica i ovisnica Billie Holiday. U ovoj kronologiji tu su The Beatles i njihovo upoznavanje s marihuanom preko Boba Dylana kao i s LSD-jem, kao i Velvet Underground i njihova pjesma ’Heroin’. U ovoj su kronologiji 1970. obilježene smrtima Janis Joplin, Elvisa Presley, Jimi Hendrix, Gram Parsons, Keith Moon, Jim Morrison, Sid Vicious (izravno ili posredno vezano uz droge), kao i glazba napravljena pod utjecem droga ili o drogama (Fleetwood Mac ’Rumours’, Ramones, Peter Tosh ’Legalize It’, Neil Young).

Onda kreću osamdesete kada hardcore bend Minor Threat objavljuje anti-ratnu pjesmu ’Straight Edge’ koja će pokrenuti čistunski pokret istog imena. Žena američkog predsjednika, Nancy Reagan 1983. pokreće kampanju ’Just Say No’ u kojoj će je podržati mnogi, uključujući i Whitney Houston. Ozzy Osbourne s druge strane godinu poslije šmrče liniju mrava jer je ostao bez kokaina, 1988. umire gitarist Red Hot Chili Peppersa Hillel Slovak kojeg mijenja John Frusciante koji ništa nije naučio od kolege, kao niti ostatak benda.

1989. je New York Times je rekao kako epidemija cracka prijeti propašću civilizacije. Tada su ga preprodavali Jay-Z i Snoop Dogg. 1990. je godina kad je Kurt Cobain prvi puta ušpricao heroin kako bi smanjio kronične bolove u trbuhu. Kasnije je u dnevniku napisao kako je odlučio postati ovisnik. Dr. Dre je 1992. je objavio hašomanski album ’The Chronic’, Cypress Hill su tek krenuli sa svojim travarskim pohodom, a 1994. Cobain pada u komu izavanu heorinom, da bi se iste godine ubio. 1995. umire Jerry Garcia, ali ne od heroina nego srčanog udara, a iduće godine umire i Bradley Nowell iz Sublime, dva mjeseca prije objave bendovog prvog albuma prodanog u 5 milijuna kopija. 1998. Scott Weiland iz Stone Temple Pilots je policiji rekao kako je baš kupio malo heroina, dok je Ol’ Dirty Bastard godinu kasnije uhićen s kokainom.

Otkako smo krenuli s godinama koje počinju sa znamenkom ”2” zaredali su se hitovi o drogi – 2000. Queens of the Stone Age su objavili ’Feel Good Hit of the Summer’ (’Nicotine, Valium, Vicodin, Marihuana, Ecstasy and Alcohol / Cocaine’), a godinu kasnije Afroman objavljuje hit ’Because I Got High’. 2002. umrli su Layne Staley iz Alice In Chains od prekomjerne doze heroina i kokaina (tijelo mu je pronađeno dva tjedna nakon što je umro), John Entwistle iz The Who (od srčane bolesti, ali uzrokovano kokainom), Dee Dee Ramone (od prekomjerne doze heroina), a 2005. smo zapamtili po suđenju rap mogulu Irvu Gottiju koji je bio osumnjičen za pranje novca njujorškom dileru (oslobođen optužbi). Ovu je godinu obilježila trezvenost – niz zabavljača otišlo je na rehabilitaciju - Keith Urban, Boy George, Tom Chaplin, Pete Doherty (po tko zna koji put), Justin Hawkins i tako dalje. Više o povijesti drogiranja u svijetu glazbe pročitajte na Blender.com.

Ana Varljen

Objavljeno 04.11.2006.

Vremeplov

Što se loših trenutaka tiče nerado ih se prisjećam. Bolje je ostati pozitivnim.
Page Hamilton (Helmet)