Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Predstavljamo: DŽA ILI BU

Predstavljamo: DŽA ILI BU Bend DŽA ILI BU osnovan je sada već daleke 1987-e godine u Beogradu. Prvi koncert održan je u beogradskom kinu ”Rex” 22. 01.1988. godine. Iste godine snimljeni su i prvi demo snimci za pjesme ”Mamin nov usisavač” i ”Crveno”. (Foto:A. Blažić Pavlović)

Na prvo izdanje čekalo se godinu dana. Četiri pjesme našle su se na kompilacijskom izdanju ”Drugi Talas - Beograd 89” (1989.). Nakon nezavisnog izdanja ”Lepa kaseta” (iz 1990. etiketa Delirijum Records) snimili su novu seriju pjesama koje su zajedno sa starim objavljene na prvom studijskom albumu ”Hej, mornari” (1992. etiketa Carlo Records).

LP je izašao 09.03.1992. godine. Dominacija gitara potpomognuta ironično-socijalnim tekstovima, posebno u pjesmama ”Živio Staljin i svjetska revolucija” i ”Kraljica pica parka”, doprinjeli su da DŽA ILI BU krenu na seriju nastupa po bivšoj Jugoslaviji. S obzirom da je bend imao anti-režimske tekstove sve više je nailazio na medijsku blokadu. Cenzuriranje pjesama je ojačalo bend da svojim nastupima pred publikom promovira svoj stav pred nadolazećim političkim zlom.

U tom razdoblju odsvirali su oko sto nastupa i zahvaljujući tome Radio Index (Beograd) ih je proglasio za koncertnu grupu godine. Po snimanju drugog albuma ”Spremanje ribljeg gulaša zahtjeva visoku koncentraciju” koncertno su obišli Srbiju. Novi album donio je zvuk kakav je bend formulirao svojim čestim live nastupima uz daljnji razvoj postkomunističkih priča, kroz ”Drug Tito se krije u pećini”, ”Velika svjetska zavjera” i ratom inspirirana ”Drugovi”.

U pratećim vokalima na albumu pojačanje su pružili članovi grupa Atheist Rap i Eva Braun. Krećući se u glazbenom rasponu od punka do hard rocka tekstualno bend je dao svoje cinično viđenje zemlje u kojoj se tada živjelo: neimaština, inflacija, strah od mobilizacije ...

U jednom od kasnijih intervjua pjevač i frontmen benda DŽA ILI BU Sabljar (Nebojša Simeunović ) prisjeća se tih vremena: ‘… sva četvorica smo eskivirali vojsku u to vrijeme. Ja sam bio 15 dana u vojsci i 5 dana u ludari i poslije toga svima u bendu su oduzeli putovnice te smo bili osuđeni da ostanemo u Srbiji. Naša svijest je zbog toga proizvela samo još veći prkos prema tadašnjoj vlasti!’

Prosinca 1995. godine objavljen je CD ”Strašni sud” koji svoj kataklizmični sadržaj formulira kroz glazbu inspiriranu punk energijom. Produkciju potpisuje Igor Borojević (Partibrejkeres). Pored novih pjesama ”Zanimljiva geografija”, ”Neki drugi grad” i ”Uradi sam”, inspiriranih aktualnim političkim trenutkom, svoje mjesto na albumu našli su i opće prihvaćeni hitovi ”Vječna lovišta” i ”Ustani i kreni”. Album ”Strašni Sud” je doživio komercijalni uspjeh i prodan je u, za to vrijeme, fantastičnom tiražu od 12.000 primjeraka. Numera Ustani I Kreni postaje svojevrsna himna studentskih prosvjeda u Srbiji.

U ljeto 1996. godine tadašnji gitarist Goran Majkić Goksi odlazi u Houston gdje magistrira u NASA centru na raketnim gorivima. S bivšim članovima sastava Dead Kennedys i Butthole Surfers osniva bend Godine Dog. Njegovo mjesto u skupini DŽA ILI BU zauzeo je Igor Panić s kojim bend krajem 1997. godine snima svoj četvrti studijski album ”Kao da ničeg nije ni bilo”. Pored novih pjesama kao što su ”Aljaska” i ”Olovni Vojnik” tu je i ”Pas koji hoda sam”, obrada ”Teenage Kicks” sastava Undertones. Bend u tom razdoblju pravi korak naprijed i otvara vlastiti studio FABRIKA u kome je realiziran ovaj album. Snimak sa dva koncerta koje su krajem 1998. godine održali u klubu ”Bunker” u beogradskom Domu omladine, samostalno su objavili na disku ”Bunker 99” (FABRIKA Records).

U proljeće 1999. godine, u vrijeme bombardiranja Srbije, bend DŽA ILI BU prestaje s radom.

Tijekom razdoblja kada je grupa pauzirala pjevač benda Nebojša Simeunović Sabljar s Aleksandrom Grujićem (1970-2013) pjevačem i basistom ”The End Band” -a pokreće sastav Chornobyl In House. Rezultat te suradnje je CD ”12” (Active Time 2002.).

DŽA ILI BU se na scenu vraćaju 2005. godine kompilacijskim diskom ”Retrovizor” izdanim za PGP-RTS – (za tržište Hrvatske ova kompilacija u nešto izmenjenom izdanju izdata je pod etiketom ”Slušaj Najglasnije”). Na ovom cd-u našle su se i dvije nove skladbe: ”Ilegas” i obrada ”Opasne igre” sastava Beograd.

Peti studijski album ”Ultra muk” bio je glazbeni upliv u industrial zvuk uz nove hitove ”Metak”, ”Rasprodaja”, ”Zid”. Za taj album snimili su i obradu ”Lepi Mario” Satana Panonskog. Kao predgrupa nastupili su u Areni Beograd na koncertu sastava Kaiser Chiefs 19. lipnja 2007. godine.

Povodom 25 godina postojanja benda fanovima je omogućeno on line kompilacijsko izdanje ”Dobre stvari” koje simbolično sadrži 25 pjesama. Za PGP RTS izlazi i šesti studijski album ”Kukovo leto” koji je producirao Theeodor Yanni (producent Azre, Ekatarine Velike, ELORG-a, ...). Bend se pojačava još jednom gitarom (Vladan Vasiljević) i od tada do danas radi kao petorka.

Album ‘Kukovo Leto’ su obilježile pjesme ”VIP”, ”Baksuzan Dan”, ”Rizik” i ”Gole istine”. Kao bonus na cd-u urađeni su rimejkovi pjesama s prva dva albuma. Tijekom 2013. i 2014. u okviru turneje ”Kukovo Leto” bend je odsvirao preko stotinu koncerata diljem regije i nastupio kao predgrupa Billy Idol-u.

Po informacijama koje smo dobili ovih dana bend se nalazi u studiju gdje snima svoj sedmi studijski album pod imenom (dobili smo tu čast da prvi objavimo) sedma sila.

Objavljeno 17.05.2015.

Vremeplov

Prohujalo deset godina i ništa. Prohujat će i još deset. Šta je bilo između i što će biti, nemam pojma...
Stanko Bažanić, intervju za RiRock.com