Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Promocija LP reizdanja grupe Lačni Franz!

Promocija LP reizdanja grupe Lačni Franz!Diskografska kuća Dancing Bear za utorak, 13. lipnja u 17 sati u Gundulićevoj 7 u Zagrebu, najavljuje promociju vinila ”Ikebana” i ”Adijo Pamet” koja ćete ovom prilikom moći nabaviti po cijeni od 20 €.

Samoj promociji prisustvovat će frontman i jedan od najautentičnijih autora ovih prostora, Zoran Predin (vokal, akustična gitara), inovativni gitarist Oto Rimele koji je s Predinom činio kreativnu jezgru postave te Zoran Stjepanović (bas, harmonika, prateći vokal).

Riječ je o reizdanjima prva dva studijska albuma benda koji je s radom započeo davne 1979. u Mariboru. Oba albuma objavljena su u suradnji sa slovenskim Helidonom koji je originalni izdavač, dok je Dancing Bear ekskluzivni distributer za Hrvatsku.

Upravo se u prvome razdoblju karijere kroz raspon utjecaja njihove autorske glazbe uključivalo lokalno folk-nasljeđe, jazz, elementi kabareta, bluesa te bogato iskustvo angloameričkog art rocka i post punka.

”Ikebana” je prva long-play ploča benda Lačni Franz, objavljena 1981. godine. Čak i na svom albumu prvijencu, mariborski sastav znao je duhovito i efektno iskoristiti neke domaće jezične specifičnosti (naslov albuma) kako bi izgradio posebnost i beskompromisnost autorskog izričaja, što ih je odmah smjestilo na jedno od najistaknutijih mjesta na tadašnjoj glazbenoj sceni. Na albumu se nalaze sada već legendarne pjesme, primjerice ”Praslovan”, ”Bitles”, naslovna i ”Stari vojak” koja nosi duh pisca Jamesa Jonesa te pjesme ”Re-enlistment Blues” iz filma ”Odavde do vječnosti”.

Alter-ego Lačnih Franzeva je bend Los Mačučambos koji se na albumu pojavljuje u pjesmi Konec. Članovi benda na prvom albumu su Zoran Predin (glas, akustična gitara), Mirko Kosi (električni klavir, melotron), Oto Rimele (gitara), Zoran Stjepanović (bas, harmonika, glas u pjesmi ”Ja sam sam”, prateći glas) i Damjan Likavec (bubnjevi). Pjesme su uglavnom autorsko djelo Zorana Predina; glazbu za ”Nekaj lepljivega” napisao je Oto Rimele, ”Stari vojak” inspiriran je spomenutim piscem Jamesom Jonesom, a pjesma ”Ja sam sam” djelo je Zorana Stjepanovića. Naslovnicu je dizajnirao Didie Šenekar, snimio Aco Razbornik, a kao vokalni gost i producent pojavljuje se Boris Bele iz grupe Buldožer.

Bend Lačni Franz nije se trebao bojati ”sindroma drugog albuma”. Na albumu prvijencu uspostavili su autorski imidž, a na drugom izdanju ”Adijo Pamet” objavljenom 1982. nadogradili su antologijskim pjesmama: ”Vaterpolisti”, ”Lent 1980”, ”Kaj bi mi brez nas”, ”Včasih kak pajac kriči”, naslovna i ”Za shizofrenike”. Autorstvo je opet Predinovo uz neke iznimke: ”Lent 1980” ima Rimeleovu glazbu, za pjesmu ”Deklica” kao autori teksta navedeni su pjesnik Cena Vipotnik i basist benda Zoran Stjepanović, a pjesmu ”Za šizofrenike” napisao je pjesnik i kantautor Bojan Sedmak.

Neki su pisci glazbu benda nazvali ”kabaret rockom”, a u širem glazbeno-povijesnom kontekstu radi se o jednom od najutjecajnijih novovalnih bendova tadašnje zajedničke nam zemlje. Sada se zvuk benda opisuje i kao ”hard indie”. Album je objavljen u godini kada su se pojavili i neki revolucionarni albumi bratskih rock bendova: ”Odbrana i posljednji dani” (Idoli) i ”Katarina II” istoimenog benda, kasnije poznatog kao Ekatarina velika.

Postava na ploči je identična onoj na prvijencu, kao gost sa saksofonom i kongama pojavljuje se Braco Doblekar, tadašnji član benda Hazard, Boris Bele pomogao je u produkciji i aranžmanima, Marjan Paternoster dizajnirao je omot, a ploča je ponovno snimljena u studiju Tivoli u Ljubljani (Aco Razbornik).

Objavljeno 07.06.2023.

Vremeplov

Svatko tko ima imalo smisla za humor ako stavi neki moj album u player smijat će se od početka do kraja.
Eminem