Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Prorok glasovira Lubomyr Melnyk u Začaranoj Močvari

Prorok glasovira Lubomyr Melnyk u Začaranoj MočvariUkrajinski pijanist Lubomyr Melnyk jedinstvena je pojava na sceni suvremene klasične glazbe, što zbog svog nevjerojatnog skladateljskog i sviračkog dara, što zbog svoje markantne pojave.

Iako mu se vjerojatno najslavniji album zove “The Song of Galadriel” (1985.), on sam sa svojom dugom sijedom kosom i bradom više nalikuje na kolegu čarobnjaka Gandalfa. Ili možda na Ivana Krstitelja, budući da su ga s pravom nazvali i “prorokom glasovira”.

Taj je nadimak stekao stvorivši ono što naziva “kontinuiranom glazbom”. U pitanju je unikatan i neponovljiv stil koji nastaje kombinacijom klasičnih klavirističkih tehnika te istočnih filozofija i borilačkih vještina kao što su Kung Fu i Tai Chi, a rezultira rafalima koje njegovi prsti ispaljuju po klavirskim tipkama brzinom kakva je u povijesti glazbe praktički neviđena.

Naime, izmjereno je da Melnyk svakom rukom odsvira čak 19,5 nota u sekundi! Tako nastaje gusto tkanje slojeva glazbe za koju mnogi tvrde da zvuči kao muziciranje cijeloga orkestra, a ne samo jednog čovjeka za klavirom.

Na Melnyka su utjecali skladatelji poput Stevea Reicha i Terryja Rileya, a neke od njegovih djela često uspoređuju sa slavnim kelnskim koncertom Keitha Jarretta. Premda njegov izričaj mnogi opisuju kao minimalistički, Melnyk odlučno odbija taj termin i svoju glazbu radije naziva maksimalizmom, budući da svirač mora generirati gomilu nota za stvaranje četvrte dimenzije zvuka.

Iako živi i djeluje u Kanadi, Melnyk je izrazito vezan za svoje ukrajinske korijene, pa čak tvrdi da njegova glazba uopće ne bi postojala da nije Ukrajinac. “Odlika nam je to što smo skloni žrtvovati se. Ukrajinci su požrtvovni za stvari koje su im važne”.

Prije nego je krajem prošle godine napunio 75 godina, obavio je tako i svoj aktualni album “The Scared Thousand” posvećen svojim junačkim zemljacima, ukrajinskim vojnicima koji su se nekoliko tjedana borili protiv goleme ruske vojske u tvornici čelika Azov u Mariupolju.

Album donosi dvije verzije dvadeset i pet minuta dugačke naslovne skladbe, jednu studijsku i jednu uživo te je sjajan primjer njegovog bravuroznog stila koji nijedan drugi pijanist današnjice nije sposoban izvesti.

Hrvatska ga publika ima priliku doživjeti 13.11.2024. u zagrebačkoj Močvari.

Objavljeno 10.07.2024.

Vremeplov

Otišao sam na brod kako bi zaradio lovu za ”fleš”, a kad sam se nakon pet godina vratio s ”flešom”, nisam više imao koga slikati – scena je nestala.
Damir Krizmanić Kriza, riječki fotograf