Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Radiohead u baletnoj predstavi o Romeu i Juliji

Radiohead u baletnoj predstavi o Romeu i JulijiPrije nekoliko dana grupa Radiohead objavila je datume i lokacije svoje nove turneje, na čijoj listi se, na žalost, nije našla i Hrvatska. No dok fanovi Radioheada nestrpljivo čekaju koncert omiljenog benda makar u blizini, u Zagrebu će se za mjesec dana dogoditi baletna predstava koja bi im mogla olakšati čekanje.

U koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski 20. travnja stižu zanimljiva djela Edwarda Cluga u kojima je spojio suvremeni balet, vrhunske baletane i odličnu glazbu.

Tako je u baletnoj predstavi „Radio & Juliet“ priznati koreograf i bivši plesač spojio tragičnu atmosferu Shakespearovog djela „Romeo i Julija“ te senzibiltet pjesama svog omiljenog benda Radiohead, dok je u prvom činu, pod nazivom „Quatro“ spojio hektičnu atmosferu metropole te briljantnu glazbu nagrađivanog slovenskog skladatelja Milka Lazara.

Radio & Juliet netipična je interpretacija poznate tragedije u kojoj Julija ne umire, već se radnja odvija iz njene perspektive a glazbenu podlogu čine pjesme benda Radiohead, sa 5 poznatih albuma – „Kid A“, „OK Computer“, „Amnesiac“, „Hail to The Theif“ i „The Bends“.
Donosimo dio popisa pjesama u kojima će publika u Lisinskom imati prilike uživati uz uz vrhunske baletne pokrete: „Bulletproof…I WIsh I Was“,
„Idiotique“,
„Motion Picture Soundtrack“,
„Fitter Happier“,
„Sit Down Stand up“,
„Life in a GlassHouse“

Radiohead spada pod značajnije bendove 90-ih i 2000-tih godina, koji je imao velik utjecaj na mnoge glazbene pravce a s prodanih više od 30 milijuna albuma širom svijeta spadaju među velikane svoje profesije. Jedan su od najkreativnijih bendova s poklonicima diljem svijeta, spremni na rizik i eksperimentiranje u novim i potpuno različitim glazbenim izričajima pa nije čudno da su svoju podršku dali i ovom zanimljivom spoju baleta i njihove glazbe. Njihova muzika se razvijala kroz osam albuma, a svi su bez zadrške remek djela u kojima su ostvarili savršen balans između željene forme i eksperimentalnih tendencija.

Baletnom „rock spektaklu“ Radio&Juliet prethodit će prvi čin, pod nazivom „Quatro“.
To je baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima a ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – „Zlatna maska“, u čak četiri kategorije. Glazbenu podlogu za ovaj dio predstave napisao je nagrađivani slovenski skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar a posebnost ovog djela je što se glazba izvodi na sceni dok su piano i violončelo dio scenografije.

U oba čina glavnu ulogu nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga kojeg struka, kolege ali i publika proglašavaju jednim od najboljih baletana na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova riječima: „On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme.“

Uloga Julije pripala je mladoj i perspektivnoj balerini, Olgi Tymoshiva, koja je svoj baletni talent dokazivala na pozornicama bugarskih, ruskih i ukrajinskih baletnih nacionalnih kuća, a sa samo 24 godine biografija joj je popunjena ulogama u predstavama poput „Carmen“, „Orašar“, „Snjeguljica i 7 patuljaka“, „Coppelia“, „Great Gatsby“ i druge.

Objavljeno 26.03.2016.

Vremeplov

Vrlo sam sretan, zadovoljan sam životom zato što me iskustvo dovelo do toga da radim ono što želim raditi. Ne žalim za ničim. Sam sam sebe obrazovao. Škola mi je bila dosadna.
Van Morrison