Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Radiohead u baletnoj predstavi o Romeu i Juliji

Radiohead u baletnoj predstavi o Romeu i JulijiPrije nekoliko dana grupa Radiohead objavila je datume i lokacije svoje nove turneje, na čijoj listi se, na žalost, nije našla i Hrvatska. No dok fanovi Radioheada nestrpljivo čekaju koncert omiljenog benda makar u blizini, u Zagrebu će se za mjesec dana dogoditi baletna predstava koja bi im mogla olakšati čekanje.

U koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski 20. travnja stižu zanimljiva djela Edwarda Cluga u kojima je spojio suvremeni balet, vrhunske baletane i odličnu glazbu.

Tako je u baletnoj predstavi „Radio & Juliet“ priznati koreograf i bivši plesač spojio tragičnu atmosferu Shakespearovog djela „Romeo i Julija“ te senzibiltet pjesama svog omiljenog benda Radiohead, dok je u prvom činu, pod nazivom „Quatro“ spojio hektičnu atmosferu metropole te briljantnu glazbu nagrađivanog slovenskog skladatelja Milka Lazara.

Radio & Juliet netipična je interpretacija poznate tragedije u kojoj Julija ne umire, već se radnja odvija iz njene perspektive a glazbenu podlogu čine pjesme benda Radiohead, sa 5 poznatih albuma – „Kid A“, „OK Computer“, „Amnesiac“, „Hail to The Theif“ i „The Bends“.
Donosimo dio popisa pjesama u kojima će publika u Lisinskom imati prilike uživati uz uz vrhunske baletne pokrete: „Bulletproof…I WIsh I Was“,
„Idiotique“,
„Motion Picture Soundtrack“,
„Fitter Happier“,
„Sit Down Stand up“,
„Life in a GlassHouse“

Radiohead spada pod značajnije bendove 90-ih i 2000-tih godina, koji je imao velik utjecaj na mnoge glazbene pravce a s prodanih više od 30 milijuna albuma širom svijeta spadaju među velikane svoje profesije. Jedan su od najkreativnijih bendova s poklonicima diljem svijeta, spremni na rizik i eksperimentiranje u novim i potpuno različitim glazbenim izričajima pa nije čudno da su svoju podršku dali i ovom zanimljivom spoju baleta i njihove glazbe. Njihova muzika se razvijala kroz osam albuma, a svi su bez zadrške remek djela u kojima su ostvarili savršen balans između željene forme i eksperimentalnih tendencija.

Baletnom „rock spektaklu“ Radio&Juliet prethodit će prvi čin, pod nazivom „Quatro“.
To je baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima a ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – „Zlatna maska“, u čak četiri kategorije. Glazbenu podlogu za ovaj dio predstave napisao je nagrađivani slovenski skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar a posebnost ovog djela je što se glazba izvodi na sceni dok su piano i violončelo dio scenografije.

U oba čina glavnu ulogu nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga kojeg struka, kolege ali i publika proglašavaju jednim od najboljih baletana na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova riječima: „On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme.“

Uloga Julije pripala je mladoj i perspektivnoj balerini, Olgi Tymoshiva, koja je svoj baletni talent dokazivala na pozornicama bugarskih, ruskih i ukrajinskih baletnih nacionalnih kuća, a sa samo 24 godine biografija joj je popunjena ulogama u predstavama poput „Carmen“, „Orašar“, „Snjeguljica i 7 patuljaka“, „Coppelia“, „Great Gatsby“ i druge.

Objavljeno 26.03.2016.

Vremeplov

Amerika me je naučila da se vratim na bazične vrijednosti rada. Osjećao sam da mogu pobijediti situaciju u koju sam stavljen, a na primarnom nivou osjećao sam da mogu razumjeti sve te ljude koji su bili radnici, čistači i dostavljači i da ih mogu gledati kao sebi ravne. Kada sam počeo dobivati redateljske poslove u serijama i na filmu, Amerika je osvijestila u meni ono što je tamo usko povezano, a to su vrijeme i novac.
Goran Gajić, redatelj