Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Red Hot Chili Peppers - Znate li baš sve o njima?

Red Hot Chili Peppers - Znate li baš sve o njima?O Paprikama se puno piše, no znate li baš sve? Red Hot Chili Peppers su jedna od grupa najprepoznatljivijeg zvuka, koja objedinjuje najraznovrsnije glazbene stilove – rock, funk, punk, rap i postoje preko dvadeset godina. Grupa je mijenjala nekoliko postava, a od samog početka članovi grupe su samo Michael Balzary, poznatiji kao Flea, na bas gitari, te pjevač Anthony Kiedis. U posljednjoj postavi su i bubnjar Chad Smith i karizmatični John Frusciante - ujedno i najbolja kombinacija uz stalni dvojac.

Kiedis je odnedavno autor zanimljive i provokativne knjige ”Ožiljci” (u originalu ”Scar Tissue” prema istoimenoj pjesmi s albuma ”Californication”), koja govori o njegovom životu i odrastanju - s voljenom majkom, ocem krijumčarom i preprodavačem droga na razuzdanoj holivudskoj sceni sedamdesetih godina, o njegovim ljubavima te o počecima RHCP-a i njihovom putu prema uspjehu, na kojem su izgubili originalnog gitaristu Hillela Slovaka, koji je umro od predoziranja heroinom, što je nekoliko puta zamalo stajalo života i samog Kiedisa, i drugim bitnim točkama njergova života. Isti problemi pratili su i Johna Frusciantea, po nekima najboljeg živućeg rock gitarista, koji je s Peppersima snimio četiri studijska albuma (”Mother’s Milk”, ”Blood Sugar Sex Magik”, ”Californication”, ”By the Way”), a Kiedis se na mnogim mjestima u već spomenutoj knjizi prisjeća njihovih zajedničkih pustolovina i kreativnih trenutaka. Knjiga obiluje pričama s turneja, susretima s drugim poznatim osobama te mnogim zanimljivim detaljima iz svijeta glazbene industrije, ispričanim iz prve ruke. Također, bitna strana Kiedisove priče jest njegovo odvikavanje od droge, koje je trajalo praktički koliko postoji i sama grupa, da bi, nakon konačnog otriježnjenja, napisao ovu intimnu ispovijest ”Ožiljci”, koja je u Americi objavljena u jesen 2004, povodom dvadesete godišnjice postojanja grupe Red Hot Chili Peppers. Kiedis je polovicu svog života proveo u grupi, koja je tako postala dio njegove svakodnevice, a njeni ostali članovi njegovi najbliži prijatelji. Kiedisu je u pripremi knjige za izdavanje pomogao novinar i pisac Larry Sloman, koji je, između drugih brojnih radova o američkoj rock sceni, napisao i knjigu o Bobu Dylanu. Fanovi bi trebali ovo izdanje obavezno imati na svojim policama obavezne literature.

Red Hot Chili Peppers nastaju 1983. (ispočetka su se zvali Tony Flow And The Miracuously Majestic Masters Of Mayhem) kada počinju i sa prvim nastupima po losangeleskim klubovima. Prvotna postava uključivala je Anthonyja, Flea na basu, Hillela na gitari i Jacka Ironsa, iz Hillelovog i Fleainog prvog benda Anthyms (kasnije What Is This) za bubnjevima. Prvi album ”Red Hot Chili Peppers” producirao im je Andy Gill, gitarist Gang Of Four, za drugi album ”Freaky Styley” unajmilimi su kralja funka - Georga Clintona, no nijedan album nije postigao značajniji komercijalni uspjeh.

Nenadana smrt Hillela Slovaka od posljedica predoziranja heroinom jako je potresla sve članove benda, a pogotovo Anthonyja koji je i sam više puta opasno visio o tankoj niti koja ga je dijelila od smrti. Uzgred rečeno, u 24. godini odlazi na prvo u nizu odvikavanja koja od tada postaju dio njegove svakodnevnice, no pomogli nisu ni odlasci u izolirane predjele Mexica kao niti duhovno prosvjetljenje kod Dalaj Lame. Anthony se uvijek iznova vraćao drogi, a njegov opasan hobi nemalo je puta dovodio u pitanje i egzistenciju benda.

Uskoro na mjesto gitariste dolazi tada 17-godišnji John Frusciante s kojim 1989. snimaju album ”Mother’s Milk” (posvećuju ga tragično preminulom Hillelu Slovaku) s kojim i počinje njihov put ka svjetskoj slavi. Negdje u isto vrijeme Jacka Ironsa zamjenjuje Chad Smith koji ostaje u bendu sve do danas. 1991. izdaju ”Blood Sugar Sex Magik” u kojem vrlo vješto spajaju funk i rock, a pjesma koja ih je vinula na sam vrh bila je ”Under The Bridge” - priča o nadvožnjaku ispod kojeg se Anthony nekada drogirao s kriminalcima, ujedno i oda njegovom gradu, Los Angelesu. Nakon izlaska albuma kreću na veliku turneju zajedno sa Smashing Pumpkins, Pearl Jamom i Nirvanom, postaju jedan od najvažnijih bendova devedesetih i po prvi puta pune stadione širom svijeta.

Neposredno prije početka australske turneje iste godine, iz benda odlazi John Frusciante koji više nije mogao kontrolirati svoju ovisnost o heroinu, a bend se nakon velikog uspjeha ponovo nalazi u jakoj silaznoj putanji. Frusciantea mijenja Dave Navarro iz netom rasformiranih Jane’s Addiction i ostaje s Peppersima punih sedam godina u kojima uspjevaju izdati tek jedan (čak i po Flei i Anthonyju) prosječan album ”One Hot Minute”.

Bilo je jasno da im nedostaje Frusciante i da kemija jednostavno ne postoji ako baš ta četiri čovjeka ne sviraju zajedno. Izliječeni Fruscinate vraća se u bend 1999. na Fleinu inicijativu - ”Ako se John ne vrati ja napuštam bend”. Njegov povratak ujedno označava i prekretnicu u povijesti Red Hot Chili Peppersa. Kod Frusciantea burna i loša prošlost ostala je zapisana na njegovom tijelu - brojne opekline i ožiljci vidljivi su po rukama i ramenima. Sam kaže da kad pogleda u neku svoju stariju sliku, kad je bio scary mršav i još vlasnik vlastitih zubi, ne prepoznaje tu osobu.
Ponovno okupljanje ovjekovječeno je najprodavanijim albumom u njihovoj burnoj karijeri i ogromnom medijskom halabukom. Zbog populariziranog posljednjeg dijela karijere recimo samo ukratko da se ”Californication” prodao u 13 milijuna primjeraka u godinu dana, te pridonio daljnjem rastu popularnosti, dok je album ”By The Way” dokazao da su Red Hot Chili Peppersi opravdano jedan od najvećih bendova današnjice. Dvostruki ”Live in Hyde Park” je prigodni dokument koji zorno prikazuje snagu ove neobične četvorke dok kroče po samom na vrhu svjetske glazbene scene.

Današnji intervju prikazuju sasvim drugačije, zrelije ljude od onih nekadašnjih otkačenih freaky klinaca:

Frusciante - Za razliku od Anthonyja i Flea, ja se ne furam na spiritualno i duhovno. Da bih razvio pozitivnu energiju, dovoljna mi je jedna gitara i usporedba moje prijašnje bijedne egzistencije s mojom sadašnjom.
Flea - Droga nam ne predstavlja više ništa. Ok, povremeno zapalim koji joint. No ako ga nemam, nije kraj svijeta, ja evo više ne pijem ni alkohol. Meditiram svaki dan, budući da mi je važno da rastem i razvijam se kao čovjek, što se tada ponovno odražava u našoj glazbi. Svakodnevna borba s problemima samo me jača.
Chad - Mmh... što da kažem. Meni je hladno light pivo zakon, he-he...
Anthony - Razlika između postave iz 1991. godine za vrijeme albuma ”Blood Sugar Sex Magik” i današnje postave ne postoji, jedina je promjena ta da smo odrasliji i zreliji, s mnogo više optimizma, volje za zdravim i ugodnim životom uz stalno stvaranje glazbe. Preporođeni? Itekako! Brinem se o sebi mnogo više. Bude trenutaka kada mi dođe da sve zaribam. Ali ne učinim to.

By the way...

- prije nego što su počeli raditi sa Rickom Rubinom, koji im je i danas stalni producent, 1984. prvi album su napravili sa producentom Andy Gillom (Gang of Four). Nisu bili njime zadovoljni, pa su obavili ”veliku nuždu” u kutiju od pizze i dostavili mu je na kućnu adresu.
- Flea se pojavljuje u šest filmova, a Anthony se također pojavljuje u filmovima ”Point Break” i ”Less than Zero”.
- Album ”Automatic Writing” kojeg Frusciante potpisuje imenom Ataxia, radio je skupa sa Joe Lallyem iz grupe Fugazi koji su, kaže, njegov najdraži bend na svijetu.
- ”From The Sounds Inside” je album koji je Frusciante 2001. pustio samo za za fanove na besplatan download. Na njegovoj internet stranici Johnfrusciante.com u sekciji Demos još uvijek možete skinuti taj album.
- Na svakom od tri rasprodana londonska koncerta održana u Hyde Parku 19., 20. i 25. lipnja 2004. imali su oko 100.000 gledatelja...

Red Hot Chili Peppers su za 08. svibnja 2006. najavili izlazak devetog studijskog, ali ovoga puta duplog, albuma ”Stadium Arcadium”. Isti će početkom travnja biti najavljen singlom ”Dani California”.

Postava
Anthony Kiedis: vokal
Michael Balzary Flea: bas
Chad Smith: bubnjevi
John Frusciante: gitara

Bivši članovi
Hillel Slovak: gitara
Jack Irons: bubnjevi
Jack Sherman: gitara
Cliff Martinez: bas
Arik Marshall: gitara
Jessie Tobias: gitara
Dave Navarro: gitara

Diskografija
’Red Hot Chili Peppers’, 1984.
’Freaky Styley’, 1985.
’The Uplift Mofo Party Plan’, 1987.
’The Abbey Road EP’, 1988.
’Mother’s Milk’, 1989.
’Blood Sugar Sex Magik’, 1991.
’Greatest Hits’, 1994.
’Soul To Squeeze EP’, 1994.
’One Hot Minute’, 1995.
’Best Of’, 1998.
’Californication’, 1999.
’By The Way’, 2002.
’Greatest Hits’, 2003.
’Live in Hyde Park’, 2004.
’Stadium Arcadium’, 2006.

DVD
’Funky Monks’, 1991.
’Off The Map’, 2001.
’Greatest Hits’, 2003.
’Live in Slane Castle’, 2005.

Službeni site www.redhotchilipeppers.com
Hrvatski fansite www.rhcpcrofanclub.freeservers.com

N/A, Mate Bogut

Objavljeno 12.02.2006.

Vremeplov

Mislim da je izvođaču najgore ostati bez dobrog autora - kao, doduše, i obratno.
Đana Šegon