Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Roger Keith Barrett – veliki glazbenik s neobičnim smislom za humor

Roger Keith Barrett – veliki glazbenik s neobičnim smislom za humorRoger Keith Barrett u svijetu glazbe poznatiji kao Syd Barrett rođen je 6. siječnja 1946. godine u engleskoj obitelji srednjeg staleža. Kako je mali Roger od najranijih dana pokazivao interes za glazbu, tata i mama su ga poticali i njegovali njegovu ljubav prema ovoj umjetnosti.

Sa 14 godina Roger si je nadjenuo nadimak Syd po lokalnom jazz bubnjaru Sid Barrettu. Kako ne bi došlo do zabune promijenio je i u y. Syd je zarana počeo pisati poeziju i pjesme koje bi zatim izvodio na lokalnim zabavama s društvom. Prijatelji oko njega znali su da će ako tako nastavi postići velik uspjeh.

1965. godine Syd počinje svirati s dečkima koji su često mijenjali nazive banda, te su se zvali ”The Abdabs”, ”The Screaming Abdabs”, ”Sigma 6”, ”The Meggadeaths”. Kad je on došao u band svirali su pod imenom ”The Tea Set”. Možda bi i zadržali to ime da se nisu našli na koncertu s grupom istog naziva. Tada je Barrett predložio ime ”The Pink Floyd Sound”. Ime je dobio spojivši imena dvaju blues pjevača i gitarista Pink Andersona i Floyd Councila. Ovaj je dvojac bio poznat po posebnoj tehnici sviranja gitare koja se naziva ”Piedmont Fingerstile” popularnoj u 30-im godinama prošlog stoljeća.

Kao i većima svojih kolega Floydi su glazbenu karijeru započeli skidanjem obrada popularnih američkih R&B pjesama, da bi do 1966. godine razvili svoj specifičan stil koji se bazirao na rock’n’roll improvizaciji koja je energiju crpila jednako iz jazza kao i britanskog pop rocka.

U vrijeme njihova glazbenog odrastanja u Londonu se otvara novi koncertni prostor UFO, te vrlo brzo postaje raj za sastave koji su svirali psihodeličnu glazbu. Osnivači kluba bili su John Hopkins – Hoppy i Joe Boyd, a u njemu su nastupili svi priznati sastavi. Uz klub UFO u Londonu je djelovao i klub Roundhouse. Nakon nastupa u njemu počeo ih je pratiti glas najpopularnije grupe londonske underground scene, bar što se tiče sastava koji su svirali psihodeličnu glazbu.

Skupina Pink Floyd je ubrzo započela suradnju s Andrew Kingom i Peter Jennerom te producentom Joe Boydom što je rezultiralo potpisivanjem ugovora s izdavačkom kućom EMI za koju su snimili album. Singlove ”See Emily Play” i Apples and Oranges” napisao je Barrett, a sam album je odmah po izlasku doživio veliki uspjeh.

Uspjeh je učinio svoje te se Syd počeo nepredvidljivo ponašati. Mnogi su uzroke njegovih čudnih ispada osim uspjehu u svijetu glazbe i brojnim priznanjima pripisivali koketiranju s LSD-om. Događalo se da za vrijeme koncerta čitavo vrijeme svira jedan akord ili bi samo stajao. Uskoro je ostalim članovima bilo dosta njegovih ispada te su 1968. godine na putu za svirku odlučili da ga ne pokupe. Složili su se oko toga da Barrett ostane u Floydima samo kao tekstopisac.
Nedugo potom okupili su se na zajedničkoj probi, kada je Syd došao s novom pjesmom naziva ”Have you got it yet?”. Kada ju je prvi put odsvirao ostalima svi su mislili kako će je lako svladati no kad su krenuli svirati Barrett je konstantno mijenjao aranžman. Taman su mislili da su shvatili, a on bi opet nešto promijenio ili nadodao pjevajući ”Have you got it yet?”.

Od 1968. godine i albuma ”A Saucerful of Secrets” Barrettt više nije stvarao s Floydima, te se okrenuo solo albumima. ”The Madcap Laughs” i ”Barrett” albumi su nastali u njegovoj najproduktivnijoj fazi. Prvi album producirali su Malcolm Jones, David Gilmour i Roger Waters, dok se na drugom albumu uz Gilmoura producentske palice ulovio i Rick Wright.

1972. godine Barrett je nakratko oformio band imena Stras u kojem su bili članovi skupine Pink Fairies bubnjar Twink i basist Jack Monck. Iako je grupa dobro prihvaćena i od publike i kritičara imali su katastrofalan nastup u Cambridgeu što je Barrettu potvrdilo da ne može tako nastaviti. Prodao je prava svojih solo albuma izdavačkoj kući EMI i preselio se u London u hotel. No ni tu nije dugo ostao.
Iako su ga mnogi htjeli za producenta svojih albuma (Sex Pistols, The Damned) Syd ih je sve odbio i vratio se u Cambridge živjeti u majčinoj kući. Jedini kontakt s vanjskim svijetom bila je njegova sestra Rosemary koja je živjela u blizini.

Roger Barrett umro je 7. srpnja 2006. godine u svom domu ostavivši iza sebe pjesme neprocjenjive vrijednosti koje su mnogima u glazbenom svijetu pokazale kojim putem žele krenuti.


Diskografija:
Albumi sa skupinom Pink Floyd:
The Piper at the Gates of Dawn (1967)
A Saucerful of Secrets (1968)

Solo albumi:
The Madcap Laughs (1970)
Barrett (1970)


No good Ttryiing
It’s no good trying to place your hand
where I can’t see because I understand
that you’re different from me
yes I can tell
that you can’t be what you pretend
and you’re rocking me backwards
and you’re rocking towards the
red and yellow mane of a stallion horse.

It’s no good trying to hold your love
where I can’t see because I understand
that you’re different from me
yes I can tell
that you can’t be what you pretend
the caterpillar hood won’t cover the head and you
know you should be home in bed.

It’s no good holding your sequined fan
where I can’t see because I understand
that you’re different from me
yes I can tell
that you can’t be what you pretend
yes you’re spinning around and around in a car
with electric lights flashing very fast...

Syd Barrett ”See Emily Play”


Marin Stipetić

Objavljeno 15.02.2009.

Vremeplov

Kada riječi utihnu glazba govori.
Hans Christian Andersen