Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ron Asheton – 17. srpanj 1948 – 1. siječanj 2009.

Ron Asheton – 17. srpanj 1948 – 1. siječanj 2009.Prvog siječnja preminuo je gitarista grupe The Stooges Ron Asheton.
The Stooges su bili jedan od najrevolucionarnijih rock bendova čiji je zvuk i svirka snažno utjecala na nastanak punka, noisa i heavy metala.
Drugim riječima, bez Stoogesa punka i heavy metala ne bi bilo!

Među mnogima iz dva navedena žanra, obradama pjesama Stoogesa, posvetu su dali Sex Pistols (No Fun), Sonic Youth (Now I Wanna be Your Dog), Guns n’ Roses (Raw Power) i Rage Against the Machine (Down on the Streets).

Osim vrisaka Iggy Popa, za zvuk Stoogesa je svakako najzaslužniji preminuli gitarista Ron Asheton. Naime, on je distorziranu wah-wah buku stavio u prvi plan zvučne kulise benda, time učinivši Stoogese prvim rock sastavom koji je bez srama prihvatio mikrofoniju i distorziju. Time je stvorio i paradigmu bučnog punk i metal zvuka koja je danas univerzalno prihvaćena.
Sam uvodni wah – wah rif na prvoj pjesmi 1969 s njihove prve ili neurotični fuzz wah solo na ”Now I Wanna Be Your Dog” pokazuju Ashetona kao jednog od najinovativnijih gitarista svog doba, no vrhunac njegova stvaralaštva je kompletni drugi album Stoogesa nazvan ”Funhouse”. Taj album je, prema Iggyju, konceptualni, a koncept se sastoji u tome da se što vjernije dočara vožnja i zvuk onih ultrabrzih dragster automobila.
A upravo svojim bučnim zvukom gitare Asheton je to uspio dočarati i stoga je ”Funhouse” jedan od najcjenjenijih i najrevolucionarnijih albuma današnjice. Vrhunci albuma su svakako ”TV Eye”, neprikosnoveni rock riff koji se može prepoznati u nizu uspješnica kasnijih punk i metal bendova, te psihodelično wah-wah plivanje u pjesmi ”Dirt”, za što je Asheton u jednom intervjuu izjavio da mu je najveći kompliment dao jedan obožavatelj koji mu je priznao kako sluša ”Dirt” dok leži ušlagiran u kadi.
I to je i definicija Stoogesa!

Ron Asheton je osim gitare u Stoogesima svirao bas gitaru i to na albumu ”Raw Power” koji je i zbog njegova kompozitorskog umijeća donio nove hitove kao što su ”Serch and Destroy”, ”Raw Power” i ”Gimme Danger”.
Nakon raspada formirao je niz sastava među kojima vrijedi izdvojiti Destroy all Monsters i New Order (kojeg ne treba mješati s ostatcima Joy Divisiona).
Sa Stoogesima je ponovno snimio album The Weirdnes tek 2007. godine, nakon čega su kao bend odradili iznimno dobru svjetsku turneju. Eto, nedavno su svirali u Ljubljani.


Marin Tomić

Objavljeno 09.01.2009.

Vremeplov

Volite jedni druge.
George Harrison (posljednje riječi)