Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Scorpions u Beogradu:Koncert iznad očekivanja

Scorpions u Beogradu:Koncert iznad očekivanjaScorpions su konačno stali pred publiku u Beogradu u Štark Areni. U 100 minuta nastupa koncert će pamtiti i posjetitelji i sam bend - odlična energija s pozornice i povratna pozitivna energija iz publike potpomognuta zborskim pjevanjem u povelikom broju pjesama ...

Publiku je zagrijala grupa Divlje Jagode. Sead Zele je održao 30-minutni nastup sa svojim bendom i može se zaključiti da Divlje Jagode zvuče sjajno, možda jače i snažnije nego ikada prije. Kao gost pred publikom u Štark Areni predstavio se prvi pjevač Jagoda Ante Janković. Orilo se Arenom: „Jedina moja“ i „Krivo je more“ ... Set Divljih Jagoda završen je istoimenom pjesmom i najavom koncerata na jesen a povod je 40 godina postojanja ovog benda.

A onda su na red došle zvijezde večeri - Scorpions. ”Dobro veče Beograd, kako ste?” - Klaus Meine pitao je publiku na srpskom (s njemačkim naglaskom). Zatim je uslijedilo izvinjenje zbog odgođenog koncerta s kraja prošle godine. I započeo je koncert ... I onda su Scorpions pokazali da godine ništa ne znače i da ih energija po kojoj su prepoznatljivi na svojim kako LIVE albumima tako i na dvd izdanja, nije napustila. Ono što treba napomenuti je da se primijetilo da su pojedine kompozicije ”spuštene” za ton-dva tako da je originalna harmonija izmještena. Ali, to je normalno za bendove iz ere sedamdesetih ili šezdesetih koji su i danas na sceni (The Rolling Stones, Deep Purple,...). ,...).

Veliki bimovi donjeli su odlične ”filmove koji su dočarali pojedine kompozicije . Scorpions su započeli nastup pjesmama ”Going out with a bang”, ”Make it real” i ”Is there anybody there?”, a nakon toga publika je bila počašćena hitovim koji su išli jedan za drugim: ”Follow your heart”, ”Send me an angle” i najveći planetarni hit ”Wind of change”.

Klaus Meine je kao svaki profesionalni pjevač krenuo mirnije kako bi pesme tijekom koncerta koje zahtevaju visoke tonove dobile onu dimenziju kakva se i očekuje. Mikkey Dee je cijelu večer bio apsolutno majstor svog instrumenta, a ne bi bilo ništa potpuno bez gitara Matthias Jabsa i Rudolfa Schenkera koji su definitivno tandem koji dokazuje onu sportsku rečenicu: tim koji dobija ne treba mijenjati. Odlične solaže i izvanredna ritam sekcija potpomognuta Paweł Mąciwoda na basu tajna su uspjeha Scorpions pjesama u živo. Ali, kako na PRESS konferenciji (održanoj dan ranije) tako i na samom koncertu zvijezda ovog benda je bio Mikkey Dee.

Dobio je najveći aplauz kada se na početku koncerta pojavio na bini, dobio je najveći aplauz kada su članovi benda predstavljeni ponaosob, a najveći aplauz uslijedio je poslije njegove solo točke na bubnjevima. Predstavljen kao član benda Motorhead, Scorpions su u pošast bendu Motorhead izveli numeru “Overkill” a na velikom video bimu izmjenjivale su se fotografije velikog Lemmy Killmistera. Preveliko uzbuđenje u publici, uzvici, zvižduci samo su potvrda kakav trag su Motorhead ostavili za sobom u glazbi.

Uslijedile su pjesme ”Blackout” i ”Big city nights”, dok su uz vriske i dozivanje tj. povike publike na kraju Scorpions izašli na bis i otpjevali ”Still loving you” koja je raznježila sve parove u publici. Završna numera bila je čuvena ”Rock you like a hurricane”.

”Hvala ti Beograde! Volimo vas!”, poručio je na kraju u ime cijelog benda Klaus Meine ogrnut srpskom zastavom. Koncert iznad očekivanja. Za muzičare u godinama iprenjeti tu Hard Rock energiju kakvu bi trebali imati mnogo mlađi muzičari, Ocjena za koncert Scorpionsa u beogradskoj Štark Areni definitivno je 10+.

Ivica Stanković
Objavljeno 19.06.2018.

Vremeplov

Gotovo svaka vrsta popularne glazbe ima svoj etički, a ne samo estetski sklop, jer tekstovi pjesama, pojavnost izvođača, njihov svjetonazor, statusni simboli, mjesta na koja izlaze i moralni kodeks često su jednako bitni koliko i sama glazba.
Aleksandar Dragaš, novinar i rock kritičar