Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Scott Henderson - Tata-mata jazz i blues gitare

Scott Henderson - Tata-mata jazz i blues gitareRođen 1954., Scott Henderson odrastao je u doba kada je blues-rock bio na vrhuncu. Godine u kojima se oblikovao kao glazbenik proveo je u južnoj Floridi, sviravši po klubovima od rock ’n’ rola, funka do bluesa. Na Hendersona su utjecali Jimmy Page, Jeff Beck, Jimi Hendrix, Ritchie Blackmore i veliki blues gitaristi Albert King i Buddy Guy.

Iako Henderson tvrdi da je blues-rock glazbenik, jazz je utjecaj bio presudan za njegov stil sviranja i stvaranja glazbe po kojoj je danas slavan.

Scott je diplomirao na Sveučilištu Florida Atlantic, a zatim se preselio u Los Angeles gdje je svirao i snimao sa skupinom Chick Corea’s Elektric Bandom, violinistom Jean-Lucom Pontyjem, basistom Jeffom Berlinom i skupinom Players, a četiri je godine surađivao s Joe Zawinulom, leaderom Weather Reporta.

Henderson 1984. osniva Tribal Tech s basistom Garyjem Willisom i nakon nekoliko hvaljenih albuma, Henderson se dokazao kao glazbenik i skladatelj svjetske klase.
Časopis Guitar World ga 1991. proglašava najboljim jazz gitaristom, a u godišnjoj anketi čitatelja časopisa Guitar Player za 1992. godinu biva okrunjen istim superlativom.

Njegov prvi samostalni album ”Dog Party”, kojim je označio povratak glazbenim korijenima, dobio je 1994. nagradu časopisa Guitar Player kao najbolji blues album. Na drugom blues albumu koji je snimio za Mesa/Bluemoon Records surađivao je s legendarnom pjevačicom Thelmom Houston. ”Tore Down House” objavljen je u travnju 1997. i dobio je četiri zvjezdice u časopisima Jazz Times, Guitar Player, Guitar, Guitar Shop i L.A Jazz Scene Magazines. Hendersonov treći i najznačajniji album, ”Well to the Bone”, trostruki album s bendom, ostvaren je uz suradnju s bubnjarom Kirk Covingtonom (Tribal Tech) i basistom John Humphreyem.

Scott je izdao i dva albuma sa skupinom ”Vital Tech Tones”, u kojoj je surađivao s basistom Victorom Wootenom i bubnjarem Steveom Smithom, bivšim frontmenom skupina Journey i Vital Information.

Columbia je izdala dvije Hendersonove video snimke s podukama: ”Jazz Fusion Imrovisation” i ”Melodic Phrasing”. ”Scott Henderson Guitar Books”, dvije su zbirke njegovih kompozicija koje se mogu nabaviti putem nakladnika Hal Leonard Publishing, a uz njegovu najnoviju knjigu ”Jazz Guitar Chord System”, studenti mogu na revolucionaran način učiti o pluralitetu jazz harmonije.

Link: www.scotthenderson.net

Marko Belić / N/A

Objavljeno 01.03.2007.

Vremeplov

Upitajte se: „Jesam li danas bio ljubazan?“ Učinite da ljubaznost postane vaš svakodnevni način ophođenja i promijenite svoj svijet.
Annie Lennox