Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Širom + Dunja Knebl & Roko Margeta na terasi Močvare

Širom + Dunja Knebl & Roko Margeta na terasi MočvareVrelo zvuka u Močvaru dovodi Širom, slovenski trio koji je svojom originalnom glazbom oduševio kritiku i publiku diljem svijeta te s razlogom možemo reći kako se radi o trenutno najpoznatijem bendu s ovih prostora u svjetskim okvirima.

Širom je nastao kada se životno-glazbenom paru Ana Kravanja/Samo Kutin priključio Iztok Koren koji je do tada svirao s raznim slovenskim bendovima, a javnosti su se predstavili 2016. albumom ”I” (Klopotec/ZARŠ).

Ubrzo prelaze na svjetsku poznatu izdavačku kuću Glitterbeat Records za koju već 2017. objavljuju album ”Lahko sem glinena mesojedka/I Can Be A Clas Snapper”, dok su diskografsku aktivnost za sada zaključili prošlogodišnjim albumom ”Svet, ki speče konju cvet/A Universe That Roasts Blossoms For A Horse” (također tak:til/Glitterbeat).

Glazba koju Širom izvode teško se može svrstati u pojedini žanr, a izraz koji oni koriste za sebe – ’imaginarna folk muzika’ – najbolje bi opisao sve ono što nam ovaj trio nudi u svojoj zvučnoj slici.

Naime, Ana, Samo i Iztok koriste veliki broj tradicijskih instrumenata iz cijelog svijeta u kreiranju svojeg izričaja, njihove su pjesme ponekad i naslonjene na određene tradicijske elemente, ali nemoguće je tu glazbu nazvati tradicijskom – osim što je riječ o originalnim, autorskim pjesmama, u zvuku Širom se čuju elementi klasične, improvizacijske i psihodelične glazbe.

Sve zajedno slušatelje ostavlja bez daha i tjera ih na potpuno prepuštanje i odlazak u smirujuće vode gdje je samo glazba bitna. Dodatno uzbuđenje kod Širom je i njihov live nastup koji uključuje 20-ak instrumenata, članovi grupe tijekom koncerta se izmjenjuju na pojedinim instrumentima i unutar samih pjesama, a sve se to odigrava nesputano, prirodno.

Širom su svojim radom dobili zasluženu svjetsku slavu. Nastupali su diljem svijeta uključujući i neke velike festivale (Roskilde, Moers, Babel Sound, Music Meeting...), surađivali sa svjetski poznatim glazbenicima (Yoshio Machida, Derek Gripper, Raphael Rogiński...), a sada se vraćaju u Močvaru nakon nešto više od 3 godine. Ana i Samo se, pak, u Močvaru vraćaju nakon mjesec dana jer su upravo oni, zajedno s Chrisom Eckmanom, otvorili koncertnu sezonu nakon pauze zbog koronavirusa.

Albumi grupe Širom dobili su sjajne recenzije u svjetski poznatim medijima, a mi izdvajamo da je Guardian album ”Svet, ki speče konju cvet/A Universe That Roasts Blossoms For A Horse” proglasio albumom mjeseca u kategoriji ”contemporary album”.

Dunju Knebl ne treba previše predstavljati. Istinska diva hrvatske etno glazbe svojim je dugogodišnjim predanim radom udahnula život mnogim tradicijskim pjesmama uglavnom iz sjevera Hrvatske. Neumorna Dunja iz godine u godinu ”izbacuje” nove materijale, a prošle je godine s gotovo pola stoljeća mlađim multiinstrumentalistom Rokom Margetom objavila sjajan album ”Svilarica svilu prede”.

Ovaj Dunjin projekt razlikuje se od svega što je do sada radila zbog vrlo zanimljivog instrumentalnog dijela aranžmana odsviranih na doista egzotičnom izboru instrumenata, među kojima su indijski harmonij, ukulele, kalimba, sansula, swarmandal, tanpura, tapan, frame drum, različite egzotične frule i frulice (od indonezijske do irske) te najrazličitije sitne perkusije/šuškalice. U kreiranju konačnog zvuka i atmosfere albuma sudjelovao je i treći član stvaralačkog tima – Hrvoje Nikšić, dugogodišnji Dunjin suradnik te njegov studio Kramasonik.

Roko Margeta, multi-instrumentalista (bubnjevi, udaraljke, klavijature, ukulele, gitara, frule i frulice, kalimba, swarmandal, tanpura) postao je novi član grupe Kololira (Dunjinog pratećeg benda) u svibnju 2018., a Dunja i on su, pored rada na novom albumu Kololire, odlučili napraviti i ovaj projekt. Na njemu predstavljaju neke nove pjesme koje je Dunja ”iskopala” iz starih zapisa, ali i neke koje je ona već izvodila na ranijim radovima, ali ih je Roko odabrao te su im udahnuli novi život.

Dunja i Roko su u svojem izričaju odlučili otići još malo dalje u prošlost i učiniti pjesme jednostavnima, baš onako kako su nekad zvučale, a u live izvedbi to će doći do punog izražaja.

Album ”Svilarica svilu prede” dobio je sjajne kritike u hrvatskim i regionalnim medijima, a u siječnju ove godine je uvršten i na prestižnu svjetsku top listu Transglobal World Music Charts. Svu energiju i ljepotu koju ovaj album još je ljepše doživjeti u koncertnom nastupu što su Dunja i Roko i dokazali sjajnim nastupom prošle godine u šatoru Cirkobalkane u sklopu proslave 20. rođendana Močvare. Sad se vraćaju i zajedno sa Širom će se pobrinuti za jedinstvenu glazbenu čaroliju.

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Koncert se održava u sklopu projekta ”Korak dalje – prema uključivoj kulturi” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

Koncert je sjedećeg tipa na terasi kluba i broj besplatnih ulaznica je ograničen.

Objavljeno 22.06.2020.

Vremeplov

Jedna od dobrih stvari kod mladih ljudi je što se pitaju, duboko im je stalo do pravde i imaju otvorene umove.
Zach de la Rocha (Rage Against the Machine)