Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Sisters of Mercy - Utemeljitelji gothic rocka

Sisters of Mercy - Utemeljitelji gothic rockaPosljednji album (i to svojevrsni best of) pod nazivom ’A Slight Case Of Overbombing’ izdan je daleke 1993., ali Sistersi nikad nisu prestali s koncertnim aktivnostima. Nakon ovog albuma se vođa skupine Andrew Eldritch upustio u višegodišnji mučni spor s izdavačem Warner Brosom zadržavajući grupu izvan studija, ostavši aktivan kao remikser na klupskoj sceni i, naravno, koncertno aktivan - no, bez diskografskih uradaka. Ipak, broj njihovih poklonika stalno raste, redovni su headlineri većih svjetskih festivala i definitivno uživaju status kultnog banda, bez obzira na gotovo stalne promjene članova unutar grupe koje ih prate od samih početaka.

Način na koji su poharali sve indie ljestvice osamdesetih ostao je jedinstven samo za The Sisters Of Mercy. Inače, naziv grupe je uzet iz istoimene pjesme nešto starijeg datuma kultnog kanadskog kantautora Leonarda Cohena. Zanimljivo je i to da su gitarist Wayne Hussey i basist Craig Adams nakon odlaska iz benda osnovali grupu The Mission, i danas aktivnu, no iznimno uspješnu i popularnu tijekom ’90-ih godina (u Rijeci su im među najvećim poklonicima u to vrijeme bili dečki iz ondašnjeg demo benda Laufer, dok je zagrebačka Phantasmagoria prilično traljavo prekopirala cijelu furku i zvuk Sistersa).
Pjesma ’The Temple Of Love’ snimljena 1983. pretvorena je u himnu svih gothicu, darku i općenito indieju naklonjenim poklonicima rocka, a njezin remix iz 1992., na kojem gostuje Ofra Haza, učinilo je ’The Temple of Love’ jednom od najizvođenijih pjesama prošlog desetljeća. Uz bok joj stoji osmominutni hit ’More’.

Karizmatični frontman Andrew Eldritch proveo je Sisterse kroz sad već nebrojive faze rada i nerada i ostao jedina konstanta banda, uz naravno Dr. Avalanchea (nezaobilaznu ritam mašinu). Eldritchova teška narav bila je pogubna za dužu suradnju s glazbenicima, za ugovore s diskografskim kućama... ali zato uvijek magnet za sve medije, za privlačenje novih poklonika i izgradnju kultnog statusa za The Sisters Of Mercy.

Utemeljitelji gothic rocka osamdesetih, koji su zadnji album, i to kompilaciju, napravili prije 13 godina, Sisters of Mercy nastupit će u Zagrebu 20. lipnja u Klaonici (Heinzelova ulica), gdje su svirali i White Stripes. Cijena ulaznice je 200 kuna, a od 1. lipnja bit će 220 kuna. U pretprodaji ih potražite na prodajnim mjestima u sustavu Eventima, Integralu, CD shopovima Dancing Bear, Aquarius itd.
Albumi:
First And Last And Always (1985.)
Floodland (1987.)
Vision Thing” (1990.)
Some Girls Wander By Mistake (1992.)
A Slight Case Of Overbombing...Greatest Hits Volume One (1993.)

Video:
Wake: In Concert At The Royal Albert Hall (1986.)
Shot (1989.)
Shot Rev 2.0 (1993.)

Online: www.thesistersofmercy.com

Mate Bogut

Objavljeno 10.05.2006.

Vremeplov

Imam taj glupi talent za te glupe tinejdžerske pjesmice...
Paul Anka