Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Stonebride i Shoot Me Wendy u Zelenoj Močvari

Stonebride i Shoot Me Wendy u Zelenoj Močvari Zelena akcija poziva vas 15.10. u Močvaru na ”Zelenu Močvaru 2” – drugi po redu cjelodnevni zabavni i edukativni događaj povodom Međunarodnog dana hrane (16.10.), koji promovira održivost, zaštitu okoliša i društvenu pravdu.

U sklopu događaja događa se sajam lokalnih proizvoda, razne radionice i predavanja, film te večernji koncert. Svi događaji su besplatni!

Glavna tema Zelene Močvare je pitanje hrane – želja nam je promovirati kupovinu lokalno uzgojene hrane koja ima niski ugljični otisak i koja nije prešla nebrojene kilometre kako bi došla do potrošača.

Takvi i slični proizvodi, osim što su štetni za okoliš, često nisu niti zdravi zbog prljave metode transporta, raznih pesticida i drugih kemikalija koje se nalaze u njima. U isto vrijeme postoje mali i srednji proizvođači u Hrvatskoj koji svoje proizvode ne mogu plasirati jer ne mogu konkurirati distributivnim lancima velikih kompanija niti cijenama koje postavljaju uvoznici.

Uz sajam na Zelenoj Močvari posjetitelji i posjetiteljice moći će se informirati na nekom od naših predavanja ili filmu, dok će se djeca, ali i odrasli moći zabaviti i nešto naučiti na jednoj od naših kreativnih radionica. Fokus glavnog programa su film ”Gazda” te tribina ”Kako ne biti planetožder: tribina o gladi, mesu i industriji”, na kojoj će se tematizirati mnogi problemi moderne prehrane (kao što je nezdrava industrijska hrana, visoke emisije proizvodnje hrane, bacanje hrane…), ali i predstaviti mnoga pozitivna rješenja, kao što je prehrana s malim ili nikakvim udjelom mesa ili mliječnih proizvoda te recikliranje prehrambenog otpada koji je još jestiv.

Osim promocije potrošnje lokalnih proizvoda, događaj će se baviti i problemima egzotičnog uvezenog voća, o čijoj proizvodnji ovisi veliki broj radnika i malih poljoprivrednika iz siromašnih zemalja trećeg svijeta. Bit će predstavljena međunarodna kampanja ”Make Fruit Fair” (hrv. ”Želimo pravednu proizvodnju tropskog voća”) u kojoj sudjeluje i Zelena akcija. Cilj je ove kampanje osvijestiti potrošače u zemljama EU o kršenju ljudskih i radničkih prava proizvođača hrane (prvenstveno voća) u zemljama u razvoju. Egzotično voće se od proizvođača otkupljuje po cijenama koje su toliko niske da ugrožavaju njihovu egzistenciju i mogućnost da prehrane svoju obitelj.

Osim toga, pritisak za ”efikasnošću”, tj. proizvodnjama što većih količina za krajnje nisku cijenu, rezultira poljoprivrednim praksama koje su vrlo štetne za okoliš i zdravlje (prvenstveno samih proizvođača). Jedan od glavnih krivaca za ovaj cjenovni pritisak jesu veliki trgovački lanci, koji predstavljaju najveće otkupljivače te kontroliraju najveći dio maloprodaje ovih proizvoda u EU. Kampanja ”Make Fruit Fair” želi izvršiti pritisak na veliko trgovačke lance da osiguraju uvjete otkupa koji će pogodovati poboljšanju radnih i smanjenju šteta za okoliš.

U sklopu kampanje skupljamo potpise za peticiju u kojoj se od Lidla, jednog od najvećih trgovačkih lanaca i uvoznika egzotičnog voća u Europi, traži plaćanje poštenih otkupnih cijena proizvođačima banana i ananasa iz siromašnih zemalja globalnog juga. Peticija se potpisuje online, a moći će se potpisati i fizički na Zelenoj Močvari.

Raspored događaja:
11:00 – 16:00 Sajam lokalnih proizvoda i radionice – odlična prilika da istražite što nude razni manji proizvođači hrane u široj okolici Zagreba i šire te da kupite nešto od njihovih proizvoda! Usto, imat ćete priliku na radionicama naučiti zanimljive stvari o pripremi hrane te kako najbolje organizirati vlastitu ekološku kupovinu. Saznat ćete razne nove informacije koje će vas više osvijestiti o vlastitim životnim praksama.

Puni popis izlagača bit će objavljen nekoliko dana prije samog događaja.

11:00 - 14:00 Radionice za djecu i odrasle
11:00 - 14:00 Kreativna radionica transparenata
12:00 - 13:00 Radionica: ”Kreativna reciklaža”, gostujuća radionica Eko Limach Festa

14:00 - 20:00 Glavni program
14:00 Predavanje: egzotično voće, ”fair trade” i kampanja ”Make Fruit Fair”
14:00 ”Hrana: pravo, a ne privilegija!”, radionica kuhanja reciklirane hrane by Hrana, a ne oružje - Zagreb
14:30 Predavanje: Što nam nose trgovinski ugovori TTIP i CETA?
16:00 Film: ”Gazda: tranzicija, privatizacija, korporacije”
18:00 ”Kako ne biti planetožder: tribina o gladi, mesu i industriji” uz vegansku reciklianu hranu by Hrana, a ne oružje

20:00 - 05:00 Glazbeni program:

20:00 VIBRICA (Zagreb; džembe grupa)
22:00 SHE BROUGHT ME GASOLINE (Zagreb; blues/roots)
23:20 STONEBRIDE (Zagreb; heavy rock/alternative/doom)
00:40 SHOOT ME WENDY (Zagreb; postpunk/powerpop)
01:30 - 05:00 WOLFBAD SQUAD AFTERPARTY (disco/funk/retro wave/quentin tarantino party)

Objavljeno 15.10.2016.

Vremeplov

Kad sam krenuo u prvi razred, neki ljudi, profesori, su me gledali kao ozbiljnog, inteligentnog mladića, drugi su me gledali kao štetočinu koju treba zabiti u nekakvu tvornicu ili rudnik, pa nek’ ruje za državu.
Goran Bare