Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Svadbas - Od Juga do Treblebassa

Svadbas - Od Juga do TreblebassaGrupa je osnovana 1994. godine, iako njezina kreativna osovina Pavle Miholjević i Jura Ferina djeluju zajedno još od kraja osamdesetih. Svadbas su od samog početka uz svoju primarnu pop djelatnost, veliku pažnju poklanjali kazališnoj i filmskoj muzici. Puno prije izlaska prvog albuma skrenuli su pažnju na sebe muzikom za predstavu ”Groznica” u zagrebačkom &TD-u. Paralelno s izlaskom prvog studijskog albuma potpisali su i svoj prvi filmski soundtrack za ”Pušku za uspavljivanje” Hrvoja Hribara.

Prvi, istoimeni album grupe najavio je single ”Ne znam” koji je u proljeće 1998. g. uvršten na kompilaciju ”Freshmaker 3” američke diskografske kuće Zark records kao jedina pjesma koja nije otpjevana na engleskom. Izdanje je popraćeno i koncertnim predstavljanjem u Amsterdamu u klubu Melkweg. Album je objavljen za izdavačku kuću Texas/Dallas Records.

Razdoblje između prvog i drugog albuma grupa je ispunila radom u kazalištu (Ospice, Bakino srce, Kultura u predgrađu...).

Tijekom 1999. godine kompletiraju materijal za drugi album, da bi 2000. godine potpisali ugovor s novim izdavačem (DanMrak) i u lipnju objavili ”Jug”. Kritika je ”Jug” obasula komplimentima, govoreći o rijetko kvalitetnom izdanju domaće pop muzike. Paralelno s koncertnom promocijom ”Juga”, skladaju muziku za film Dalibora Matanića ”Blagajnica hoće ići na more” uz koji izlazi i single ”Moja draga”, obrada starog šlagera u suradnji sa Dragom Diklićem.

Nakon toga grupa je objavila soundtrack iz filma Lukasa Nole ”Sami” (”Sami”, Alka Records 2001), i album ”f.m.d. sessions”(Menart,2002.), soundtrack iz filma Dalibora Matanića ”Fine mrtve djevojke”, nagrađen Porinom u kategoriji najboljeg albuma kazališne ili filmske glazbe.Slijede daljnje suradnje sa Daliborom Matanićem na kratkometražnom igranom filmu ”Suša” i cjelovečernjem igranom filmu ”100 minuta Slave” (2004), uz koji je izdan i singl ”Jesenje lišće” (objavljen na kompilaciji Zlatna Koogla 2005 - DOPing izdanje”).

Osim navedenim diskografskim radom Jura Ferina i Pavle Miholjević znani su i cijenjeni kao vrsni glazbeni producenti što potvrđuje i nagrada Zlatna Koogla 2004 koju su dobili za rad na albumu ”Drveće i rijeke” grupe Pips Chips & Videoclips koji su dovršavali i miksali zajedno s glasovitim svjetskim producentom Daveom Fridmannom u SAD.

Uz spomenuti album Pipsa i vlastite albume producirali su albume grupe pop rock grupe Djeca, debi album electro pop dua Lollobrigida ”Cartoon Explosion”. Uz to, skladali glazbu za eksperimentalni film Lukasa Nole ”Krađa” (2004), i kratki film Snježane Tribuson ”Pod vedrim nebom”(2005.).

2005. su potpisali ugovor sa diskografskom kućom Dop Records, koji će pak u distribuciji i suizdavaštvu Menarta tokom jeseni 2005.g. objaviti novi album grupe na domaćem tržištu. Album se zove ”La La”, a prvi singl skinut s njega je pjesma ”Treblebass” - radi se o složenici koja kombinira riječi kojima se označavaju dva osnovna efekta kod većine glazbenih instrumenata na struju, te glazbenih pojačala i uređaja za reprodukciju glazbe. Video spot za navedeni singl realiziran je u režiji cijenjenog redatelja i njihovog stalnog suradnika Dalibora Matanića.

Pjesma ”Treblebass” postala je nevjerojatno uspješnim hitom na mnogobrojnim radio stanicama diljem Hrvatske. Slijedi hit ”Pričaj mi o ljubavi” koji je po lansiranju počeo ponavljati uspjeh ”Treblebassa”. Treći singl je pjesma ”Više nije važno tko je kriv”. ”Treblebass” je proglašena pjesmom godine 2005. na nacionalnim godišnjim glazbenim nagradama Zlatna koogla i Porin.

Kod Svadbasa je na najvišoj razini produkcija, poprilično dotjerana kod svakog detalja, a toliko je majstorska da pjesme s bluesom ili pop-rockom u temeljima jedna pored druge zvuče kao logična cjelina.

Danas su Svadbas sve popularniji i sviraju više nego ikada, a postali su dio domaćeg mainstreama unatoč tome što ih nitko nije pitao žele li to uopće. Mnogi se slažu da su opravo oni najbolja ”nova” domaća skupina. Tko to zna? Ostaje neprijeporna činjenica da se radi vrsnom bendu golemih glazbenih potencijala koje, na našu i njihovu sreću, i ostvaruju.

Članovi:
Pavle Miholjević - gitara, bas
Jura Ferina - klavijature
Ljubica Gurdulić - vokal
Bojan Gaćina - bubanj
Ana-Maria Ocvirk - udaraljke i prateći vokal

Albumi:
Svadbas (Dallas Records, 1997)
Jug (DanMrak, 2000)
Sami, glazba iz filma (Alka Records, 2002)
F.M.D. sessions, glazba iz filma (Menart, 2002)
La La (DOP Records/Menart, 2005)

Singlovi/spotovi:
Ne znam (1997)
Ospice (1998)
Amerika (2000)
Moja draga (2000)
Nitko nije siguran (2001)
Prekrasan dan (2002)
Treblebass (2005)
Pričaj mi o ljubavi (2005)
Više nije važno tko je kriv (2006)

Kazališne predstave (glazba):
”Lost but perfect”, B.Čakić
”Groznica”, Ivan Vidić, Milan Živković
”Prozori spavaćih sova”, R.Carver, Milan Živković
”Ospice”, I.Vidić, K. Dolenčić, GDK”Gavella”
”Bakino srce”, I. Vidić, V. Stojisavljević
”Kultura u predgrađu”, R. Perišić, M. Živković, GDK”Gavella”

Filmovi:
Puška za uspavljivanje, Hrvoje Hribar
Blagajnica hoće ići na more, Dalibor Matanić
Fine mrtve djevojke, Dalibor Matanić
Sami, Lukas Nola
Krađa, Lukas nola
Suša, Dalibor Matanić
100 minuta Slave, Dalibor Matanić
Pod vedrim nebom, Snježana Tribuson

Link: www.svadbas.com.hr

Marko Belić

Objavljeno 04.12.2006.

Vremeplov

Svirajte glazbu - ne instrument.
Nepoznat autor