Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Sve što ste htjeli znati o David Bowieu - Starman

Sve što ste htjeli znati o David Bowieu - StarmanPaul Trynka, jedan od najcjenjenijih glazbenih novinara, urednika časopisa MOJO, dva dana je proveo u Zagrebu kako bi predstavio biografiju Davida Bowieja ”Starman” na kojoj je radio gotovo tri godine.

Knjiga je već prevedena na nekoliko jezika, nekoliko prijevoda je u tijeku, a za izdavanje hrvatskog izdanja pobrinuo se Menart te time obogatio niz glazbenih biografija. Pomno Paulovo istraživanje je na više od 400 stranica rezultiralo s pregršt zanimljivih detalja iz života Davida Bowieja.

Knjigu su na hrvatski prevele Mirela Priselac (Remi iz Elementala) i Ana Badurina, lekturirala ju je Ana Lovrenčić, a urednik hrvatskog izdanja je Denis Leskovar.

Paulu se jako svidio Zagreb i jako ga se dojmio interes za knjigu i njegov rad. Prije predstavljanja knjige za medije u zagrebačkom KIC-u, Paul se družio s čitateljima u knjižari Ljevak, podijelio je i snjima neke zanimljive priče te potpisivao knjige.

A koliko su ovakve knjige i iskusni novinari potrebni, potvrđuje i najmlađa posjetiteljica koja ima 14 godina i razočarana je u svoju generaciju jer u njenom razredu mnogi ne znaju tko je čovjek na njezinom desktopu, odnosno za Davida Bowieja.

Paul nije upoznao Davida Bowieja osobno, ali je bio na nekoliko njegovih koncerata i dok je uređivao MOJO, Bowie mu je bio gost urednik na jednom broju. Želio je kaže, prikazati Bowieja onakvim kavim jest, bez podilaženja, a najviše ga je zainteresirao period između Bowiejevog početka pa do vremena kad je njegova genijalnost osvojila svijet.

Poznat kao veliki glazbeni ”kameleon”, Bowie je postao ikonom zbog svoje sposobnosti da bude uvijek svjež i zbog svoje kreativne genijalnosti. Bez sumnje, jedna je od najutjecajnijih rock-zvijezda svih vremena. Unatoč slavi, Bowie ostaje zagonetka - fascinantna i privlačna osoba, čak i kad je iznimno prizemljen i šarmantan. S time su se složili svi koji su radili na knjizi i prijevodu na hrvatski jezik.

Na promociji je bio i Mladen Puljiz, pjevač grupe Boa, koja je imala čast nastupiti kao predgrupa na koncertu Bowieja u Maksimiru 1990. godine: ’Nazvao nas je pokojni Darko Glavan i pitao bismo li nastupili prije Bowieja na Maksimiru. Odmah sam pristao. Svirali smo 45 minuta i kiša je lijevala’ - prisjetio se Mladen Puljiz, napomenuvši kako je kiša prestala padati čim je Bowie izišao na pozornicu.

Kaže kako je Bowie imao svoju sobu i da ga nisu upoznali, samo su se pozdravili u hodniku kada je izlazio na pozornicu. No cijeli događaj i nastup im je bilo jedno nezaboravno i predivno iskustvo.

Osoba koja je imala priliku upoznati Bowieja i intervjuirati čak tri puta, je glazbeni novinar i urednik Antun Batinović. Prisjetio se nekoliko anegdota, oduševljen je Bowiejevom neposrednošću, spontanošću i karizmom, a jedna od najzabavnijih priča mu je svakako kad mu je Bowie usred jednog intervjua rekao ničim izazvan da ima lijepo odijelo.Ante mu je odgovorio ”Pa uredio sam se za tebe”, a na to mu je Bowie rekao ”Oprosti što se ja nisam uredio za tebe”.

Uglavnom, u ’Starmanu’ je nagrađeni pisac oslikao detaljni portret tog sjajnog umjetnika. Od Bowiejevih ranih godina u poslijeratnom, bombama uništenom Brixtonu do dekadentnoga glamura Ziggyja Stardusta i kontraverznog ali vitalnog razdoblja u Berlinu, ’Starman’ nudi živopisan i uvjerljiv opis jednog izvanrednog života punog drame, razočaranja, pobjeda, tragedija i humora.

Napisan nakon stotina razgovora s Bowiejevim prijateljima, suparnicima, bivšim ljubavima i glazbenim kolegama, ’Starman’je iznimno pouzdana biografija koja otkriva mnoge detalje - ulazi u srž filozofije prema kojoj je Bowie stvarao svoju glazbu i sebe sama.

Uz fascinantan opis transformacije od šarmantnog tinejdžera u genija, u’Starmanu’ se prvi put raspliće priča Bowiejevih složenih odnosa s Marcom Bolanom, Iggyjem Popom i drugima te se otkriva njegova jedinstvena kombinacija bezobzirnosti i velikodušnosti koja baca novo svjetlo na njegove najpoznatije pjesme. ’Starman’također slavi Bowiejevu genijalnost i služi kao pravodobni podsjetnik na to kako se stvara fenomenalna glazba.

Knjiga je u prodaji i u knjižarama. Cijena 149,00 kuna.

Objavljeno 22.11.2012.

Vremeplov

Među mnogim stvarima po kojima je Rijeka posebna, riječka glazbena scena zauzima veliko i važno mjesto. Ona nije samo stvar glazbe, ona je postala dio riječkog stila života i načina razmišljanja.
Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke