Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Tacuma & Bowie Funk Expirience

Tacuma & Bowie Funk ExpirienceSastav dvojice funk jazz legendi Jamaaladeen Tacuma & Joseph Bowie Defunkt Funk Expirience nastupiti će na ovogodišnjem Nišvillu koji se održava od 16. do 19.08.2012.

Jamaladeen Tacuma (rođen kao Rudy McDaniel 1956. godine, Hempstead, New York ) vodeći bas gitarist glazbenog pravca koji bi se mogao nazvati ”free funk”, poznat je kao vođa sastava koji je snimao za etiketu Gramavision, ali možda prije svega po suradnji s pionirom free jazza Ornetom Kolmenom tokom sedmadesetih i osamdesetih u sastavu Ornette Coleman’s Primetime i kao član benda Milesa Davisa na velikoj svijetskoj turneji.

Tacumin album ”Jukebox” nominiran je za nagradu Grammy 1989. godine. Odrastao u Philadelphiji, još u tinejdžerskim danima Jamaladeen Tacuma je započeo suradnju s orguljašem Charles Earlandom, a čuveni producent Reggie Lucas ga upoznaje s Ornet Colemanom koji je u to vrijeme počinjao svoju funk fazu.

Jamaladeen je u to vrijeme (1975) imao svega 19 godina, a suradnja s legendarnim muzičarem (posebno na albumim ”Dancing in Your Head”, ”Body Meta” i ”Of Human Feelings” snimljenim krajem sedmadesetih) lansira ga kao jednog od najboljih basista svoje generacije.

1981. godine dobio je rekordan broj glasova kritičara kao najbolji mladi basist u tradicionalnoj anketi ”Down Beat” magazina. S bendom je nastupao i u kultnoj američkoj TV emisiji ”Saturday night alive”.

Od 1983. do 2011. godine kao lider sastava objavio je dvadesetaka albuma, a tokom karijere surađivao je s velikim imenima jazz, funk i world music scene: James ”Blood” Ulmer, Walt Dickerson, David Moss, Derek Bailey, Chuck Hammer, Kip Hanrahan, David Murray(...), a suradnja s World Saxophone Quartetom na albumu ”political Blues” iz 2006. godine, ponovo ga vraća u žižu jazz javnosti.

Joseph Bowie je najmlađi član poznate muzičke porodice. Prve muzičke lekcije dobio je u rodnom Sent Luisu od svog oca Viliema Lestera Seniora, a na njega su dosta utjecala i starija braća Bayron (saksofonist i aranžer) i Lester Bowie - legendarni trubač i vođa sastava Art Ensemble of Chicago i Brass Fantasy.

Na svoju prvu evropsku turneju, koja se pretvorila u dvogodišnji boravak u Parizu, krenuo je 1971. godine kao osamnaestogodišnjak sa sastavom B.A.G. i nastupao sa mnogim velikim jazz i blues imenima, a bio je i u bendu Dr. Johna na Montre jazz festivalu.

Godine 1973. vraća se u S.A.D. i kroz suradnju s imenima kakava su Cecil Taylor, Human Arts Ensemble, Leroy Jenkins, Stanley Cowell, Sam Rivers, Ornette Coleman (…) postaje važan član njujorške jazz zajednice.

Tri godine kasnije Joseph se ponovo seli, ovaj put u Chicago i pravi stilski zaokret kao vođa pratećih bendova ritam i blues izvođača, da bi po povratku u New York započeo suradnju s punk-funk saksofonistom James Chansom i preusmjerivši se na novi val, osnovao sastav Defunkt s kojim je tokom 25 godina snimio 15 albuma.

Kontakt s jazzom je zadržao kroz česte suradnje s umjetnicima poput David Murreya, Yusef Lateefa ili Ethnic Heritage Ensemble, a nastupio je i kao član Big Benda Sam Riversa na koncertu kojim je ovaj velikan obilježio 75 rođendan.

Objavljeno 04.05.2012.

Vremeplov

Što pokreće velika djela? Taština.
Janko Polić Kamov