Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

The Byrds - Američki očevi country rocka

The Byrds - Američki očevi country rockaOsnovani izmeđe socijalne i duhovno osviještene folk glazbe Boba Dylana i pop glazbe Beatlesa, The Byrds se smatraju jednom od esencijalnih grupa 1960-ih. Oni su u svojem djelovanju osnovali i nove vrste rocka kao što su folk rock i country rock, te kasnije imenovane americane. Country rock je nastao sa pjesmom ”Sweetheart of the Rodeo” iz 1968. Nakon mnogih izmjena u članovima jedino je gitarist/vokal Roger McGuinn ostao u grupi do njenog raspada koji se dogodio 1973.

Njihove klasične pjesme uključuju pop verziju Dylanove pjesme Mr. Tambourine Man i Seegerovu pjesmu ”Turn, Turn, Turn”, i originale ”I’ll Feel a Whole Lot Better” i ”Eight Miles High”, koja je dala povod osnovanju grupi The Small Faces sa kojom su kasnije i održali zajedničku turneju.

The Byrds su osnovani u Los Angelesu, Kalifornija 1964. Osnovali su je Jim McGuinn (promijenio ime u Roger McGuinn), Gene Clark i David Crosby, dok su Chris Hillman i Michael Clarke došli malo kasnije. Menedžer im je bio Jim Dickson. Vođa grupe McGuinn došao je iz folk svijeta, a Beatlesi su mu bili inspiracija da osnuje pop i rock grupu.

Postigli su uspjeh 1965. i postali prva američka rock grupa koja je bila konkurencija Beatlesima. To su postigli interpretacijom Dylanovog hita ”Mr. Tambourine Man” i ”Turn, Turn, Turn”]. Gene Clark iamo je talenat za skladanje i proslavio se pjesmama ”The World Turns All Around Her”, ”I’ll Feel a Whole Lot Better” i ”Set You Free This Time”. McGuinn/Crosby/Clark su 1966. napravili pjesmu ”Eight Miles High” koja se smatra jednom od najinovativnijih Top 40 hitova. ”Younger Than Yesterday” je album koji je izašao 1967., a singlom ”So You Want to Be a Rock ’N’ Roll Star” The Byrds su postali jedna od ponajboljih pop grupa. ”The Notorious Byrd Brothers” je album iz 1968. Za to vrijeme Crosby i Clark su napustili grupu, dok su Hillman i Clarke otišli kasnije. Gram Parsons se pridružio da snimi klasik iz 1968. ”Sweetheart of the Rodeo”.

Godine 1969. nastankom albuma Ballad of Easy Rider, grupa je primila basista Johna Yorka, bubnjara Genea Parsonsa i gitarista Clarencea Whitea. ”Jesus Is Just Alright” bio je singla sa tog albuma i poslije u sličnom aranžmanu je postao hit Doobie Brothersa četiri godine kasnije. Grupa je još snimila verzije Jackson Browneove pjesme ”Mae Jean Goes to Hollywood” tijekom albuma Easy Rider no ostalo je neobjavljeno dvadeset godina. Ime albuma, dato od strane McGuinna i Dylana postalo je ime kultnog filma ”Easy Rider” s Denisom Hooperom, Jackom Nickolsonom i Peterom Fondom u glavnim ulogama. Problemi su nastali kad je York je otišao u rujnu 1969. , a zamijenio ga je Skip Battin. Clark, Clarke, Crosby i Hillman su se vratili 1972. i napravili novi album album ”Byrds” prije definitivnog raspada koji je proglasio McGuinn 1973. godine

Primljeni su u Rock and Roll Hall of Fame 1991. godine. Gene Clark je preminuo iste, a Michael Clarke 1993. godine.

Diskografija:
Mr. Tambourine Man
Turn! Turn! Turn!
Fifth Dimension
Younger Than Yesterday
The Byrds’ Greatest Hits
The Notorious Byrd Brothers
Sweetheart of the Rodeo
Dr. Byrds & Mr. Hyde
Ballad of Easy Rider
Untitled
Byrdmaniax
Farther Along
The Best of The Byrds: Greatest Hits, Volume II
Byrds
The Byrds
Live at the Fillmore - February 1969
The Byrds Play Dylan
The Essential Byrds

Link: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Byrds

Mate Bogut

Objavljeno 12.12.2006.

Vremeplov

Gitara je predivan instrument.
Les Paul, glazbenik i tvorac popularne električne gitare