Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

The Cardigans - Disco, pop, camp i country vode do rocka

The Cardigans - Disco, pop, camp i country vode do rockaSvensson i Sveningsson, obojica glazbenici proizašli iz heavy metal izričaja, osnovali su sastav 1992. u Jönköpingu, Švedska, a ubrzo su im se pridružili i ostali članovi sastava čija se postava poslije nije niti jednom izmijenila. Živjevši svi zajedno u jednom stanu, The Cardigans su snimili demo snimku koju je zapazio producent Tore Johansson, koji im je potom ponudio snimanje u studiju u Malmöu. Rezultat tog rada, album ”Emmerdale”, izdan je u Švedskoj i Japanu 1994., a ponovno za svjetsko tržište 1997. Singl s tog albuma, ”Rise & Shine”, postao je veliki hit i u anketi glazbenog časopisa Slitz proglešen je najboljom snimkom 1994. godine.

Ostatak 1994. godine proveli su na europskoj turneji i snimajući album ”Life”, koji je izdan 1995. ”Life” je postao međunarodno uspješan, prodan je u milijunskoj nakladi, a u Japanu je dosegao i platinasti status. 1996., ”Life” je izdan i za američko tržište, no u izmijenjenom izdanju, kao kompilacija skladbi s oba dotad snimljena albuma.

Nakon neslućenog uspjeha s albumom ”Life”, The Cardigans potpisuju ugovor s izdavačkom kućom Mercury i 1996. za njih izdaju album ”First Band on the Moon”. Skladba ”Lovefool” s tog albuma do danas se pamti kao njihov najveći uspjeh, posebice u SAD-u, te ponovno u Japanu, gdje je u rekordna tri tjedna postigao platinastu nakladu.

1998. godine izlazi i mnogo mračniji album ”Gran Turismo”, koji je hvaljen od kritike, te smatran njihovim najzrelijim albumom. Izdavanje tog albuma slijedit će duga stanka u radu tijekom koje će članovi sastava raditi na svojim solo-karijerama.

Tijekom te stanke, Nina Persson je izdala album pod imenom ”Camp” i otpjevala s Tomom Jonesom obradu skladbe ”Burning Down the House” skupine Talking Heads, Svensson je radio na projektu ”Paus”, a Sveningsson je snimao materijale kao Righteous Boy. 2003., The Cardigans su se vratili s mnogo tišim i osobnijim albumom ”Long Gone Before Daylight”, s kojeg su potekla dva komercijalno umjereno uspjela singla, ”For What It’s Worth”, te ”You’re the Storm”. No, unatoč komercijalno slabom efektu, ovaj je album po mnogima njihovo najkvalitetnije snimljeno djelo.

Nakon toga, sastav se okrenuo još mirnijem glazbenom izričaju vrlo sličnom country glazbi. Posljednji album, ”Super Extra Gravity”, dovršen je u svibnju 2005., te je u listopadu iste godine i objavljen. Cardigans su danas dosta drugačiji od onog benda kojeg znamo iz faze ”First Band on the Moon” - stariji, zreliji, mirniji i, nadasve, svježi, originalni i zanimljivi.

Članovi:
Peter Svensson - na gitari
Magnus Sveningsson - na bas gitari
Bengt Lagerberg - na bubnjevima i duhačkim instrumentima
Lars Olaf Johansson - na gitari i klavijaturama
Nina Persson - vokal

Diskografija:
”Emmerdale” (1994.)
”Life” (1995.)
”First Band on the Moon” (1996.)
”Gran Turismo” (1998.)
”The Other Side of the Moon” (kompilacija starijih materijala izdana samo u Japanu 1998.)
”Long Gone Before Daylight” (2003.)
”Super Extra Gravity” (2005.)

Link: www.cardigans.com

Marko Belić / Wikipedia

Objavljeno 23.01.2007.

Vremeplov

Nikad se nisam bojao miješanja privatnog i poslovnog...
Robert Ferlin, novinar i voditelj (Radio Rijeka)