Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

The Cult - uvjerite se kako zvuče uživo!

The Cult - uvjerite se kako zvuče uživo!Ian Astbury je 1983. godine osnovao novu grupu Death Cult, kojoj se pridružio gitarista Billy Duffy, ali je ubrzo iz imena izbacio riječ ”death” (smrt), plašeći se loših asocijacija.

Prvi album ”Dreamtime” objavljen je na jesen 1984. koji je, uz singl ”Spiritwalker”, bio veliki hit na nezavisnim top listama.

”Love”, objavljen godinu dana kasnije, nastavlja u hard rocku i dolazi do četvrte pozicije na listama u Britaniji.

Za treći album, grupa mijenja svoj sastav - Jamie Stewart prelazi na ritam gitaru, pridružuju im se basist Kid Chaos kao i producent Rick Rubin. Kao rezultat, nastaje album ”Electric” po mnogima najžešći i najteži do danas. Upravo sa njega se izdvaja singl „Love Removal Machine” koji bendu osigurava fanove i u Americi a album 1987. godine, stiže među top 40.

Ipak, tenzije među članovima i dalje traju tako da bend ponovo mijenja svoj sastav 1988. godine. Tada objavljuju i „Sonic Temple” najuspješniji album Culta ikada.

Hit singl „Fire Woman” našao se među top 10 pjesama na američkoj listi a ubrzo bend počinje nastupati i s grupama kao što Motley Crue i Aerosmith i kao predgrupa benda Metallica na njihovoj „Damaged Justice” turneji.

Problemi sa zavisnošću i česte svađe i dalje traju pa bend napušta Matt Sorum koji se pridružuje Guns N’ Roses i Stewart. Zamjenjeni bubnjarem Mickey Curry i basistom Charley Draytonom, objavljuju album „Ceremony” 1991. godine koji dobiva jako slabe kritike i razočaravajuće rezultate.

Nakon toga, bend odlazi na trogodišnju pauzu da bi 1993. godine samo za britansko tržište objavili kompilaciju hitova ”Pure Cult” koja se našla na prvoj poziciji top liste najprodavanijih albuma. Novi album izdaju 1994. godine koji ponovo nailazi na loše kritike i prodaju tako da se u proljeće, 1995. godine, razilaze.

Novi Cult s Matt Sorumom i Martyn LeNobleom koji se pridružuju Ian Astburyiju i Billy Duffyiju, nastupa na Tibetan Freedom festivalu 1999. godine. Bend u ovom sastavu objavljuje 2001. album „Beyond Good and Evil” prije ponovnog povlačenja. Ian se pridružuje bivšim članovima Doorsa u bendu „Doors of the 21st Century” kasnije preimenovom u „Riders on the Storm”.

2007. godine Astbury najavljuje da se ponovo pridružuje Duffiju u novoj verziji Culta s basistom Chris Wyseom i bubnjarom John Tempestaom i objavljuju album „Born Into This”.

Koncert u Beogradskoj areni 04.06.2011. , biti će treći nastup ovog benda u Srbiji.

Ulaznice po cijenama od 25e, 29e i 35e u prodaji su na sljedećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Kulturni centar Beograda, Eventim, „Ušće” šoping centar, knjižara Delfi (SKC), Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd, www.tickets, www.eventim.

Objavljeno 20.05.2011.

Vremeplov

Ja na razvoj tehnologije gledam u smislu da će tehnologija samo brisati granice, tako da neće biti potrebno da definiramo imamo li elektronsku ili kakvu drugu glazbu, već će muzika biti samo muzika.
Kiril Džajkovski