Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

The Stooges - Mahniti bučni čudaci

The Stooges - Mahniti bučni čudaciThe Stooges nastaju 1967. u gradu Ann Arbor država Michigan. U početku su se zvali Psychedelic Stooges. Sastav je osnovao James Osterberg poznatiji kao Iggy Pop nakon što je izbačen s University of Michigan. The Stooges su bili rock bend, ali ih mnogi svrstavaju pod protopunk i protometal jer su znatno utjecali na razvoj punk rocka i heavy metala.

Ime Iggy dobiva po svom prijašnjem sastavu ”The Iguanas”. Kkako mu sviranje nije polazilo za rukom, shvatio je da svoje potpuno ludilo i opčinjenost rock glazbom može izraziti jedino kroz totalni kaos kojeg standardni blues obrasci ne mogu dočarati, iz Chicaga se vraća u Detroit samo s jednom idejom - osnivanjem beskompromisnog rock sastava koji će svirati nešto potpuno ludo, sumanuto i u ondašnje vrijeme izvan svih rock principa.

Počeli su djelovati pod utjecajem The Doorsa, da bi kasnije pali pod utjecaj ’agresivnijeg rock’ benda MC 5. The Stooges sviraju kao predgrupa MC 5-u koji ih drže za bratski bend, tako da na njihovu preporuku The Stooges, nakon samo šest mjeseci postojanja 1968. potpisuju ugovor s diskografskom kućom Elektra. Prvi album ’The Stooges’ iz 1969. producirao je John Cale, član Velveta Undergrounda. Inače, oni su diskografskoj kući dostavili snimku s pet pjesama (1969, We will fall, No fun,Ann i Now I wanna be your dog) ali im je diskografska kuća rekla da je to nedovoljno materijala za cijeli album. Zato, da bi snimili album, su prevarili diskografsku kuću i rekli im da imaju još hrpu pjesama, a zapravo su ostale pjesme (Real cool time, Litle doll, Not right) napravili u jednu noć. Najpoznatija pjesma s tog albuma je ’Now I wanna be your dog’.

Scenski nastup Iggy Pop je začinjavao mahnitim akrobatskim nastupima koji su često bili prožeti gomilom bizarnosti - potpuno pijan i drogiran povraćao je na pozornici, tukao se s publikom prilikom čega bi često dobivao batine, ponovno se vraćao na pozornicu, skidao se, ponovo se bacao među publiku, a neki od izvještaja s ranih The Stooges koncerata govore i o oralnom seksu kojim je znao iznenaditi preneražene posjetitelje.

Drugi album ’Funhouse’ izdaju 1970. godine. Album je još agresivniji od prvog, rokerskiji s elementima free jazza i funka. Na albumu se nalazi skladba ’LA blues’ koja je jedna od najbučnijih i najdisonantnijih skladbi u povijesti rocka. Međutim album je bio ispred svoga vremena pa je Electra raskinula ugovor s njima. U bend dolazi novi gitarista James Williamson, a stari gitarista prelazi na bas gitaru. Zvuk im postaje bliži klasičnom rocku, ali je Iggy Pop otišao na jedno od mnogih odvikavanja od heroina - a The Stooges se raspadaju.

Obnavljaju se 1972. na nagovor Davida Bowieja. Mijenjaju ime u Iggy and The Stooges i pod tim imenom 1973. izdaju album ’Raw Power’ za diskografsku kuću CBS. Na albumu se nalazi pjesma ’Search and destroy’ koja je postala neka vrsta rock himne. Međutim zbog problema s drogom grupa se opet raspada, a Iggy Pop započinje solo karijeru. Posljednji nastup Stoogesa je sačuvan na bootleg CD-u ’Metallic K.O.’. Uoči tog nastupa Iggy Pop je preko radio stanice izvrijeđao članove lokalne motociklističke bande, te ih pozvao da dođu na koncert i obračunaju se s njim. Oni su to i učinili, a rezultat je vidljiv u imenu ’Metallic K.O.’.

Tu staje priča o The Stooges, a počinje o Iggy Popu i njegovoj maestralnoj samostalnoj karijeri punoj uspona i padova, uspjeha i problema, kojom ćemo se pozabaviti nekom skorom prigodom kada budemo radili glazbeni portret jedne od najvažnijih rock ikona svih vremena - Iggy Popa.

The Stooges su se nakratko ujedinili 2003., što je zabilježeno na izdanju ’The Skull Ring’ s Iggyjem kao pjevačem, Scottom Ashetonom na bubnjevima i Ronom Ashetonom na gitarama i basu. Snimljen je i DVD nazvan ’Live in Detroit’ s prateće turneje, održane uglavnom po SAD-u i Velikoj Britaniji.

Krajem 2006. godine Iggy Pop And The Stooges su se ponovno okupili i završili s radom na svom novom albumu, prvom nakon ’Raw Power’ iz 1973. godine. Nazvan ’The Weirdness’, album će sadržavati 16 pjesama, a biti će objavljen u prvoj polovici 2007. godine. Producirao ga je cijenjeni američki producent Steve Albini poznat po radu na Nirvaninom ”Nevemindu” i na albumima grupa Mudhoney, Big Black i Garbage.

Lista onih koji se zaklinju na ’glazbenu inicijaciju’ od strane Stoogesa je pozamašna, treba svakako izdvojiti imena poput Ramones, Sex Pistols, Dead Kennedys, NoMeansNo, Nirvana, David Bowie, Mudhoney, Jello Biafra, New Bomb Turks, BRMC, Garbage, The Strokes, White Stripes, Hard Fi, U2, The Cult, The Cramps, Jon Spencer, The Cure, Misfits i mnogi drugi. Kurt Cobain je u svojim ’Dnevnicima’ napisao da je ’Raw Power’ njegov najdraži album svih vremena.

Članovi:
Iggy Pop - pjevač
Ron Asheton - gitara
Scot Asheton - bubanj
Dave Alexander - bas

Albumi:
The Stooges (Elektra, 1969)
Fun House (Elektra, 1970)
Raw Power (Columbia,1973)
Skull Ring (Virgin, 2003) / službeno se ipak vodi kao Iggy Pop solo album gdje ostali iz grupe samo sudjeluju kao izvođači
The Weirdness (Virgin, 2007)

Live:
Metallic K.O. (Skydog, 1976)
Telluric Chaos (Skydog, 2005)
Open Up and Bleed! (Bomp! Records)

Box set:
1970: The Complete Fun House Sessions (Rhino Handmade, 1999)
Heavy Liquid (Easy Action Records, 2005)

Link 1: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Stooges
Link 2: www.iggypop.com

Marko Belić

Objavljeno 16.12.2006.

Vremeplov

Nakon tišine, ono što najbolje izražava neizrecivo je - glazba.
Aldous Huxley