Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Tool - Brutalno iskreni i strasni introspektivci

Tool - Brutalno iskreni i strasni introspektivciOni su grupa koja se relativno rijetko pojavljuje u medijima, malo komunicira s novinarima, i nikad nije uključena fotografijom grupe na covere albuma. Tool su uspjeli očuvati svoj stvaralački integritet, jer si za svaki album uzmu toliko vremena koliko im treba. Rezultat toga jest album izdan svakih 4 ili 5 godina, što se uvijek višestruko isplatilo – i grupi, još od 1993. godine nadalje, a i vjernim obožavateljima koji su mogli pratiti njihov umjetnički razvoj. Samim time Tool su stvorili glazbeni kult.

Za razliku od većine bendova Tool otpočetka imaju potpunu kontrolu nad svojom karijerom, te potpuno slobodno i samostalno čine što žele sa svojom glazbom, nastupima i video spotovima.
Tool su svoja četiri albuma prodali u nakladi blizu 13 milijuna primjeraka. Dio glazbenih kritičara opisuje njihov sadašnji zvuk kao ”post Jane’s Addiction sound”, s prizvucima Rage Against the Machine i Faith No More. Oni ističu da su im glazbeni uzori King Crimson, Led Zeppelin, Pink Floyd, Rush, a djelomično i David Bowie iz njegove faze iz sredine sedamdesetih.

Bend je osnovan 1990. Nastupni album ”Undertow” objavljuju 1993. godine - odmah se dokopao platinaste naklade, a Tool je te godine nastupao i na kultnoj alter-rock smotri Lollapalooza. Sljedeći studijski projekt, ”Aenima” izišao je 1996. i do kraja utvrdio kultni status i ugled inovatora koji otkrivaju nove dimenzije zvuka na granici rocka i metala. Album ”Lateralus” iz 2001. godine je niz podsvijesnih priča spojenih u čudovišni koloplet zvukova. Nakon izlaska “Undertow” albuma bendu se priključuje novi član - Justin Chancellar kao bas gitarist. Iako su se na svim albumima članovi grupe pokazali kao ”majstori zanata”, album ”Lateralus” to definitivno potvrđuje. Adan Jones našao se na listi najboljih gitarista magazine Rolling Stone, a Justin Chancellar je snimio zapanjujuće bas dionice za pamćenje i ”učenje” mnogim wannabe basistima.

Njihov gitarista Jones bio je priznati skulpturist i dizajner za specijelne efekte prije nego se priključio bendu. Na spotovima, kao što je kontraverzni ”Sober” i nagrađivani ”Prison Sex”, Jones do maksimuma upotrebljava svoje sposobnosti praveći izuzetne video spotove, služeći se animiranim figurama napravljenim od gline.

Prva polovica 90-ih bila je zlatno doba za američki alter i hard rock, vrijeme koje je kao svoj posljednji dragulj iznjedrilo ”Aenimu”, po mnogima najbolji album žanra svih vremena, mada im, prema mnogim glazbenim kritičarima ”pušu za vrat” esencijalna izdanja Soundgardena, Kyussa, QOTSA, RATM, Helmeta, Deftonesa, Alice in Chainsa, Korna i Faith No More.

”Aenima” se smatra njihovim najuspješnijem albumom, prodanom u više od 6 miliona primjeraka. Hitovi sa ovog albuma bili su ”Stinkfist” i ”Aenima”. Nakon izlaska albuma uslijedila je velika turneja za vrijeme koje je Maynard započeo rad s drugim bendom. Duge pauze između diskografskih izdanja omogućile su pjevaču Maynardu Jamesu Keenanu da oformi ”supergrupu” A Perfect Circle, koja je stekla također kultni ugled među poklonicima ”tamnog” zvuka.

Nakon pet godina čekanja svojevrsni se Tool vraćaju s novim albumom ”10,000 Days”, 77-minutnom progresivnom odisejom koja obuhvaća jedanaest brutalno iskrenih i strasnih introspektivnih pjesama s neobičnim ritmičkim polifonijama, tajanstvenim međuigrama i artističkim pričama koje dokazuju njihovu stvaralačku zrelost. Albumom ”10,000 days” su već u prvom tjednu osvojili prvo mjesto američkih top lista sa prodajom od 564 tisuće primjeraka. Pročitajte recenziju ”10,000 days” albuma.

Tool su i danas u istom sastavu: Maynard James Keenan - vokal, Adam Jones - gitara, Justin Chancellor - bas gitara i Danny Carey - bubnjevi.

Diskografija:

1992 Opiate (EP)
1993 Undertow
1996 Aenima
2000 Salival
2001 Lateralus
2006 10,000 Days

DVD:

2000 Salival
2001 Unauthorized Biography

Internet stranica: www.toolband.com.

Anton Cvijić

Objavljeno 10.06.2006.

Vremeplov

Od sebe očekujem duplo od onoga što očekujem od drugih.
James Brown