Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Tori Amos – ”Pjesme su moji prijatelji”

Tori Amos – ”Pjesme su moji prijatelji”Myra Ellen Amos poznatija kao Tori Amos američka je kantautorica i klaviristica rođena 22. kolovoza 1963. godine u Sjevernoj Karolini. Ova nevjerojatna glazbenica poznata je po svojem strastvenom iskazivanju emocija kroz pjesme. U njima ona progovara o religiji, ljubavi, seksualnosti ali i vlastitim životnim tragedijama. Koliko je svoja i jedinstvena svjedoče njeni albumi koji su svaki za sebe kovčeg s blagom.

Tori je odrasla kao treće dijete u obitelji doktora Edisona i Mary Ellen Amos i kao svi veliki glazbeni geniji i ona je već zarana počela pokazivati velik interes prema glazbi te veliku muzikalnost. Već sa četiri godine počela je svirati klavir i pjevati u crkvi u kojoj je njen otac bio pastor. S pet je godina počela skladati instrumentalne skladbe na klaviru, da bi sa devet godina počela pisati i stihove za glazbu koju je stvarala. Svima je bilo jasno da će glazba bit njen životni put kada je dobila stipendiju za prestižni Peabody glazbeni konzervatorij. Upisavši ga Tori je sa pet godina postala najmlađa osoba koja je ikad pohađala tu školu.

S osam godina svirala je na vjenčanjima i sprovodima, da bi napunivši jedanaest godina napustila konzervatorij i usmjerila svoj interes na popularnu i rok glazbu s kojom se upoznala upravo na Peabodyiju. Uslijedila je srednja škola, no i tada je glazba bila prisutna u njenom životu.
Dok je ona sa četrnaest godina svirala klavir po barovima u koje su zalazili političari, njezin je otac pjesme koje je pisala slao na sve strane ne bi li ih koja izdavačka kuća prihvatila i u njoj prepoznala skriveni talent. Upravo ovaj životni period sama Tori smatra presudnim za unošenje vlastitih političkih stavova u pjesme. S vremenom su neke od osoba za koje je svirala pjesme po njihovom odabiru i same postale likovi njenih pjesama.

Iako je njeno biće oduvijek prštalo glazbenom energijom te joj nikada nije ponestajalo inspiracije za skladanje i pisanje pjesama. Iako su mnogi oko nje znali da ”ova cura obećava” na svoj je trenutak trebala čekati do 1977. godine kada je pjevajući pjesmu ”More then just a friend” pobijedila na lokalnom Teen Talent natjecanju u Baltimoreu.
Nakon prvotnih priznanja od sugrađana Tori seli u Los Angeles. Tu je 1987. godine potpisala za Atlantic Records, a već sljedeće objavila pop-metal album ”Y Kant Tori Read” koji nije dobro prošao niti kod publike niti kod kritičara. Iako je prodala tek nekoliko kopija svog prvijenca ugovor je ostao, a Tori je promijenila pristup. 1990 godine pojavila se s novim konceptom svirajući klavirske balade. Godinu dana kasnije odlazi u Englesku na turneju kojom je promovirala EP ”Me and a Gun”. Koliko je Tori ne samo jaka umjetnica nego i osoba govori upravo i ova autobiografska pjesma u kojem progovara o strašnoj temi, o silovanju koje je doživjela.

Zanimljivo je da je iako se oduvijek bavila glazbom, pisala stihove, komponirala, pa čak i nastupala, svoj prvi album kao kantautor objavila tek 1992. godine. Album ”Little Earthquakes” pravo je malo blago koje skriva intimne ispovijesti ove pjevačice. Na njemu ona progovara o religiji, vezama, djetinjstvu, ljudskom rodu. U pjesmama se istovremeno miješaju osjećaji nježnosti i bola sa sarkazmom i bijesom. Vrhunac ovog albuma svakako je ”Me and a Gun” pjesma u kojoj je glazba podređena Torinom glasu. Upravo s ovim albumom Tori je shvatila koliko je moćan njen vokal i počela ga smjelije koristiti za izražavanje vlastitih osjećaja i ideja. I dan danas ”Little Earthquakes” se smatra jednim od njenih najvrednijih ostvarenja.

Tori nije imala mira nije joj bilo dosta da objavljuje autorske pjesme pa je iste godine izdala i EP ”Crucify” na kojem su se našle uz njene ”Crucify” i ”Winter” i tri obrade ”Smells Like Teen Spirit” Nirvane, ”Thank You” Led Zeppelina i ”Angie” Roling Stonesa.

Uslijedilo je ponovno teško razdoblje u njenom privatnom životu. Nakon ružnog iskustva silovanja, sada se morala nositi sa boli gubitka još nerođenog djeteta. Kako bi pobjegla iz svoje sumorne stvarnosti krenula je ponovno svoje osjećaje pretakati u pjesme i tako je započela s radom na četvrtom albumu. Životna tragedija koja ju je snašla pomogla joj je da shvati da je to strašno tužno, ali da se ne boji tuge jer kako sama kaže: ”Možemo plakati. Možemo plakati čak toliko jako da nam ne preostane suza za plakanje, no ipak naša nas tuga tjera da donosimo odluke a zbog njih rastemo kao osobe. Sve ovisi o tome kako se nosimo s time. Dali prihvaćamo našu tugu, naš gubitak i žalost ili je pokušavamo odbaciti. Mislim da to treba proživjeti.”

Album ”From the Choirgirl Hotel” iz 1997. godine prvi je Torin album na kojem je surađivala s drugim glazbenicima te svoje klavirsko umijeće i glas udružila s bandom. Ovaj album prvi je i po tome što je sniman s pravim bubnjarom te se na njemu osjeti interakcija među glazbenicima. Ovaj vid suradnje Tori je prihvatila nakon što se zasitila uloge djevojke za klavirom i poželjela biti članom grupe. U jednom razgovoru objasnila je to činjenicom da je htjela rasti i osobno i glazbeno, a kako bi to ostvarila trebala je krenuti dalje, pomaknuti se s točke u kojoj je stajala.
Iskrena u onome što radi, a ponajprije sama prema sebi od najranijih dana Tori je shvatila da se ne može koncentrirati na ono što publika od nje očekuje već na ono što istinski osjeća dok stvara. Upravo iz tog razloga svaka je pjesma, svaki album odraz njenih trenutnih osjećaja i promišljanja, a svoje pjesme Tori smatra prijateljima.

Uslijedio je jedan autorski uradak da bi 2001. izdala album obrada ”Strange Little Girls”, odabravši za njega pjesme koje su njoj osobno bile značajne i važne, u kojima se pronašla. Za ovaj je album odabrala pjesme svjetski poznatih izvođača. Tu su ”New Age” Velvet Undergrounda, ”Enjoy the Silence” Depeche Modea, ”Heart of Gold” Neil Younga, ”Happiness is a Warm Gun” Beatlesa, Eminemova ”97 Bonnie and Clyde” i druge. Za posljednju pjesmu Tori je rekla kako ju je snažno privukla priča koja govori o ženi koja umire u prtljažniku dok joj kćer sluša očevu priču u autu. Tori je priču doživjela iz perspektive žene koja još nije umrla i sluša što bivši suprug govori njihovoj kćeri i zaključila da bi bilo pošteno da svijet čuje i drugu stranu, ženinu stranu te priče. Bio je to i posljednji album koji je objavila za izdavačku kuću Atlantic.
Već sljedeće godine potpisuje ugovor s novim izdavačima, kućom Epic za koju 2002. godine objavljuje album ”Scarlet’s Walk”. Ovaj konceptualni album sadrži 18 pjesama koje prate Scarlet koja putuje Amerikom i govori o onome što vidi i osjeća nakon 11. 9. 2001. kada je srušen WTC u New Yorku. Na albumu se među ostalima nalazi pjesma ”Don’t Make Me Come to Vegas” koja je njen zadnji objavljeni singl do današnjih dana. Tori je za ovaj album izjavila da je nastao kao posljedica vlastitog preispitivanja i otkrivanja u što istinski vjeruje.
Bio je to album koji je donosio čitatelju cijelu priču, a uz glazbeni Tori je ponudila i vizualni doživljaj. Kada se CD ubaci u kompjutor slušatelj-gledatelj dolazi na Scarletinu mrežu, pa na primjer može ići na dio koji govori o Native Amerikancima i vratiti se u daleku prošlost.

”Welcome to Sunny Florida” izlazi 2004. godine i donosi live izvedbe snimljene na njenoj turneji ”Scarlet’s Walk”. Osim CD-a Tori je publici ponudila i DVD koji sadrži fotografije i druge ekskluzivne dodatke poput interviewa s njom. Naslov albuma je sarkastičan jer je na dan snimanja u Floridi bjesnjela oluja. Nakon njega Amos izdaje 2003. godine svoj prvi kompilacijski album ”A Tori Amos Collection: Tales of a Librarian” na koji je uvrstila i dvije nove pjesme te dvije ponovno snimljene pjesme s b strana albuma. Kao i uvijek pokazala je koliko je hrabra i kako se ne drži uhodanih pravila te je umjesto dobro poznatih hitova poput ”Caught a Lite Sneeze” ili ”A Sorta Fairytale” za ovaj album odabrala manje poznate skladbe ”Way Down” i ”Mr. Zebra”. Uz album je došlo i DVD izdanje.

Nemirna duha, puna inspiracije i glazbe kojom se morala izraziti Tori je iz godine u godinu snimala albume, radila nove verzije starih pjesama, odlazila na turneje, svirala, a onda je nakon kompilacijskog albuma objavila ”The Beekeeper” album koji je objasnila ovim riječima ”govori o ženi koja je ušla u vrt života i odlučila pojesti plod sa stabla znanja. Kade je to učinila počela je proživljavati sve emocije od strasti do izdaje, sebičnu ljubav i iskušenja. Pjesme su uhvatile njena različita putovanja i istražuju različite osjećaje.” Ovim je albumom Tori zavirila daleko iza površnih parola i iskrivljenih slika američke svijesti uvjerena u to da se njenim sunarodnjacima manipulira. Iako je album doživio veliki uspjeh ona sama ostala je ista te je nastavila isticati da ne vrednuje stvari pa tako ni pjesme po njihovom komercijalnom uspjehu te da joj je najvažnije da je ona sama ponosna na svako djelo koje stvori.

Kada govorimo o Tori Amos nije dovoljno reći samo da je neponovljiva, snažna, jaka i izvrsna kantautorica već je bitno istaknuti da je i jedna od rijetkih koja je rano uočila moć medija i naučila ih koristiti na vrlo suptilne načine za postizanje svojih ciljeva. Upravo iz tog razloga dala je velik broj interviewa za različite novine, televizijske i radio emisije. U mnogim od tih razgovora ponavljalo se pitanje koliko ima autobiografskih elemenata u njenim pjesmama. Jedan od njenih najboljih odgovora na ovo pitanje je slejdeći: ”Pišem o onome što primjećujem te su sve moje pjesme izraz onoga što sam proživjela u toj opservaciji. Ponekad o promatranom pišem iz vlastite perspektive no događa se i da u pjesmi toliko sakrijem svoje stavove i mišljenja da slušatelj ne može shvatiti da sam tu. Ponekad kad pjevam o nečemu čemu sam svjedočila promijenim stranu pa tako ako sam u stvarnom životu bila neljubazna u pjesmi pjevam iz pozicije druge strane kako bi pjesma ostavila jači efekt na slušatelja.”

2005. godine Tori Amos objavljuje ”The Original Bootlegs” seriju od šest live albuma čiji je materijal sniman na turnejama ”Original Sinsuality” i ”Summer of Sin” kojima je promovirala album ”The Beekeeper”. Kasnije je Tori objavila slične serije koje su bile dostupne za digitalni download, a upakirane uz umjetničke slike koje su prikazivale siluete životinja koje prate tematiku Beekeepera.

Tori Amos poznata je po čestim turnejama i velikom broju koncerata, a zanimljivo je to da je većina njenih turneja rasprodana, što će reći koliko god da često svira publici nikada dosta. Dobar primjer je anegdota koja kaže da su 2005.godine, kada je objavljeno da kreće na novu turneju, sve karte za četrnaest koncerata u SAD-u rasprodane za manje od deset minuta nakon otvaranja blagajni.
Od 1991. godine je održala preko 950 koncerata i osvojila peto mjesto u anketi glazbenog časopisa ”Rolling Stone” u konkurenciji najboljih nastupa uživo. Njeni su koncerti poznati i po tome da se liste pjesama koje se izvode mijenjaju za svaki koncert. Tori je to objasnila činjenicom da se ljudi pa tako i publike razlikuju, a mijenjaju se i razlikuju i životne, vremenske okolnosti od koncerta do koncerta, grada do grada. Kako bi napisala popis pjesma Tori mora osjetiti publiku za koju nastupa i pjesme uklopiti u aktualno stanje zato ih piše sat vremena prije nastupa.

Njeno posljednje glazbeno ostvarenje je konceptualni album ”American Doll Posse” iz 2007. godine koji je ujedno i njen zadnji album za izdavačku kuću Epic budući je Tori odlučila objavljivati albume neovisno o velikim glazbenim kućama.
”American Doll Posse” je njen deveti studijski album koji sadrži 23 pjesme te je naznačio Torin ulaz u žešće rock vode. Kao i svaki njen album tako i ovaj ima priču, a priča govori o pet različitih ženskih osoba, Pip, Clyde, Isabel, Santa i Amos koje je Tori razvila prema grčkoj i rimskoj mitologiji. Svakoj od njih Tori je razvila karakter koji se očituje kroz pjesme.Išla tako daleko te je napravila da svaka od ovih pet dama ima vlastiti blog.

Iako ima glazbenika koji imaju i više snimljenih albuma od Tori malo je onih koji mogu ponuditi toliko slojevitu i višeznačajnu glazbu. Budući da je sve što ova izvrsna pijanistica i kantautorica radi vrlo kompleksno mogli bismo pauzu do sljedećeg albuma iskoristiti za lagano šetanje Scarletinom mrežom, posjetiti jedan od blogova njenih posljednjih karaktera ili jednostavno ubaciti album po izboru u player i poslušati kako pjesme koje smo već toliko puta čuli zvuče upravo u ovom trenutku.


Diskografija:
Y Kant Tori Read (1985-88)
Little Earthquakes (1990-92)
Under the Pink (1993-94)
Boys for Pele (1995-96)
From the Choirgirl Hotel (1997-98)
To Venus and Back (1999)
Strange Little Girls (2000-01)
Scarlet’s Walk (2002-03)
Welcome to Sunny Florida (2003-04)
Tales of a Librarian (2003)
The Beekeeper i Piece by Piece (2004-05)
The Original Bootlegs i iTunes Essentials (2005)
Fade to Red i A Piano: The Collection (2006)
American Doll Posse (2007)


Crucify
Every finger in the room is pointing at me
I wanna spit in their faces then I get afraid of what that could bring
I got a bowling ball in my somach, I got a desert in my mouth
Figures that my courage would choose to sell out now

Ive been looking for a savior in these dirty streets
Looking for a savior beneath these dirty sheets
Ive been raising up my hands- drive another nail in
Just what God needs, one more victim

Why do we crucify ourselves
Everyday I crucify myself
Nothing I do is good enough for you
Crucify myself
Everyday I crucify myself
And my heart is sick of being in chains

Got a kick for a dog, beggin for love
Gotta have my sufferingso that I can have my cross
I know a cat named easter, he says will you ever learn
Youre just an empty cage girl if you kill the bird

Ive been looking for a savior in these dirty streets
Looking for a savior beneath these dirty sheets
Ive been raising up my hands- drive another nail in
Got enough guilt to start my own religion

Why do we crucify ourselves
Everyday I crucify myself
Nothing I do is good enough for you
Crucify myself
Everyday I crucify myself
And my heart is sick of being in chains

Please be
Save me
I cry

Looking for a savior in these dirty streets
Looking for a savior beneath these dirty sheets
Ive been raising up my hands- drive another nail in
Where are those angels when you need them

Why do we crucify ourselves
Everyday I crucify myself
Nothing I do is good enough for you
Crucify myself
Everyday I crucify myself
And my heart is sick of being in chains


Tori Amos - Cornflake GirlAnamarija Simčić Paulić

Objavljeno 19.03.2009.

Vremeplov

Peace!
John Lennon