Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

U prodaji LP ”Vo-zdra” Hali Gali Halida

U prodaji LP ”Vo-zdra” Hali Gali HalidaPosljednjih godina brojni glazbeni dokumentarni dragulji ugledali su svjetlo dana objavljivanjem na remasteriranom vinilu, neki po prvi puta, dok su neki doživjeli reizdanja.

Tako su kolekcionari i ljubitelji vinila imali priliku svjedočiti izlasku kultnih albuma na vinilu kao što su kompilacija ”Bombardiranje New Yorka”, ”Megapunk” i ”Glupost je neuništiva” nekih od najznačajnijih albuma KUD-a Idijoti, izdanja ”Apocalypso” velikog Darka Rundeka, ”Razum i bezumlje”, ”Vrijeme je da se krene” i ”Put do srca sunca” legendarnih Majki, ”Šamar” Hladnog piva po prvi puta na vinilu, ”Pandorina kutija - Special Edition 2021.” neprežaljenog Dina Dvornika, reizdanjima prva dva albuma grupe Lačni Franz - ”Ikebana” i ”Adijo Pamet”, itd.

Ova prava glazbena riznica obogaćuje scenu remasteriranim vinilima koji nam bude nostalgiju, prizivaju uspomene iz prošlih vremena, ali i obogaćuju naše glazbene kolekcije.

Jedan od takvih primjera je i Hali Gali Halidov garažni sevdah, odnosno LP remasteriranog izdanja kultnog EP-a ”Vo-zdra” koji je u LP formatu stigao 25. svibnja, na datum kada se obilježavao Dan mladosti.

Naime, nakon hvaljenog vinilnog reizdanja kompilacije ”Bombardiranje New Yorka”, Dancing Bear nastavlja sjajnu suradnju sa Zdenkom Franjićem objavljivanjem izdanja iz bogatog kataloga njegove etikete Slušaj najglasnije.

Originalno objavljeno 1991. godine, danas kultno izdanje ”Vo-zdra” sadržavalo je 4 pjesme objavljene na 7” EP-u i 6 pjesama na kasetnom izdanju. Ovo reizdanje, na 12” ploči, donosi svih 6 pjesama, snimljenih početkom 1991. godine u zagrebačkom studiju ”Mirror Image” kod tada mladog Denisa Mujadžića Denykena. Posebna zanimljivost reizdanja su i dvije dosad neobjavljene bonus pjesme, snimljene uživo na Hali Gali Halidovom nastupu, održanom 14. prosinca 1991. godine u Zagrebu, u okviru Franjićevog festivala ”Neovisnost ’91”.
Dugih 36 godina prošlo je otkako je Goran Bare 1988. godine u Vinkovcima, u trenutku dok su Majke mirovale, udahnuo život Hali Gali Halidu, koji i danas ne prestaje oduševljavati slušatelje diljem svijeta. Inspiriran istovremeno garažnim rockom i bendovima poput The Stooges i Sonic Youth, ali i folk pjevačima poput Halida Muslimovića, Hali Gali Halid je na kasetnom izdanju ”Samo za tebe”, objavljenom početkom 1989. godine predstavio jedinstveni mutirani spoj navedenih utjecaja. Iza Hali Gali Halida su, uz Bareta, tada stajali i Goran Dujmić Dujma, Nedeljko Ivković Kilmister i Hrvoje Tuček Hrco, članovi vinkovačkih Majki, Nepopravljivih i Pokvarene mašte.

Dvije godine kasnije, Goran Bare samostalno snima novo Hali Gali Halid izdanje - spomenuti EP ”Vo-zdra”. Poseban i po tome jer je sve instrumente (bubanj, bas, gitare, ritam mašinu...) odsvirao i otpjevao sam Bare aka Hali Gali Halid – lično, kako stoji na omotu ploče! Rezultat je bio impresivan - šest pjesama koje su zvučale kao ništa što se do tada moglo čuli. Spoj sirovog i bučnog garažnog rocka isprepleten s Halidovim ’novokomponovanim narodnim kafanskim pjevanjem’ vrlo brzo je osvojio srca slušatelja svojim zdravim humorom i neposrednošću.

Ni nadolazeći rat nije spriječio da Hali Gali Halidovi hitovi steknu popularnost, prvo na prostorima bivše države, a potom i u inozemstvu, zahvaljujući pouzdanim vezama Zdenka Franjića. Potom se dogodio i internet i inozemni blogovi poput Little Black Egg koji su oduševljeno pisali o Hali Gali Halidu - “Dear Reader, throw all that Erkin Koray shit out the window because the future of Turkish music is here, and it’s from Croatia in 1991. I know a thing or two about a thing or two and this thing is killer.” Pojavljivanje pjesama ”Hajde da se drogiramo” i ”Ne pitaj me” u kultnoj komediji ”Mi nismo anđeli” dodatno će zacementirati kultni status koji danas ima Hali Gali Halid.

Na pitanje ”Pa ko je zapravo Hali Gali Halid?” Bare je Denykenu, tijekom snimanja ovog materijala odgovorio: ”Denise, to ti je biće iz svemira, koje se spustilo u okolinu Brčkog”. Bare je Halida 1992. godine poslao natrag u svemir i nikada nije snimio novi Hali Gali Halid album što mu je originalno bila namjera. Srećom, ”Vo-zdra” se ponovno spušta iz svemira među svoje ljude, na ovom novom i proširenom izdanju.

Originalni omot, sada na gatefold formatu, donosi i dodatne fotografije Tomislava Brkića, Baretove crteže buduće naslovnice kao i tekst Darka Kujundžića, jednog od urednika izdanja. Pjesme je s originalnih master traka iz arhive Zdenka Franjića, restaurirao i masterirao Višeslav Laboš. Upravo zahvaljujući njegovom zvučnom tretmanu, “Vo-zdra” na ovom reizdanju zvuči bolje no ikad i najbliži je originalnom zvuku materijala snimljenom u studiju 1991. godine. Uvjerite se u to prilikom preslušavanja reizdanja i dopustite da vas glazba Hali Gali Halida ponovno dotakne svojom jedinstvenošću i iskrenošću.

Objavljeno 04.06.2024.

Vremeplov

Ako je glazba hrana ljubavi, svirajte.
Shakespeare